Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Στο Α’ Δημοτικό Κοιμητήριο της Πάτρας αναπαύεται από χθες ο παλαιός οδοντίατρος και για 25ετία Δημοτικός σύμβουλος Αντώνης Φίλιας

Στο Α’ Δημοτικό Κοιμητήριο της Πάτρας αν...

Μεσίστια κυματίζει η σημαία στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου Πατρών, την ενορία του όπου είχε διατελέσει και πρόεδρος του εκκλησιαστικού συμβουλίου

TOY TAKH Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΥ

Ως έναν επιφανή Πατρινό που κέρδιζε την αγάπη των συναδέλφων του στο Δημοτικό συμβούλιο ασχέτως πολιτικής παράταξης κι ως έναν επιτυχημένο επιστήμονα ιατρό, παρασημοφορημένο έφεδρο αξιωματικό και ενεργό πολίτη στα κοινά, χαρακτήρισαν οι ομιλητές τον εκλιπόντα οδοντίατρο Αντώνη Χρυσάνθ. Φίλια που έφυγε από την ζωή σε ηλικία 90 ετών την περασμένη Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013 στις 10 το πρωί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών στο Ρίο όπου και νοσηλευόταν τις τελευταίες μέρες μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ο Αντώνης Φίλιας όπως ανέφερε ο Σταύρος Ιντζεγιάννης στον επικήδειο λόγο που εκφώνησε, ήταν ένας εκλεκτός συνεργάτης της εφημερίδας «Γνώμη» των Πατρών (κοντά στα 30 χρόνια) όπου και δημοσίευσε πάνω από 1400 χρονογραφήματα και επιφυλλίδες. Επίσης είχε συγγραφικό έργο και είχε εκδώσει τουλάχιστον 6 βιβλία με πιο γνωστό και πολυδιαβασμένο, την «Υπηρέτρια».

Υπήρξε και μέλος της Παμπελοποννησιακής Εταιρείας μελετών και είχε κάνει σωρεία διαλέξεων για λαογραφικά θέματα. Υιός ιερέως από την Χαλανδρίτσα,ο ευγενής και προσηνής Αντώνης Φίλιας κράτησε βαθιά μέσα του τα διδάγματα των γονιών του και παρέμεινε πιστό και συνειδητό μέλος της εκκλησίας μας όπως υπογράμμισε ο αρχιμανδρίτης π. Θεοδόσιος Τσιτσιβός που μετέφερε και τις ευχές του σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου για καλό κατευόδιο του Αντώνη Φίλια.

Επίσης το εκκλησιαστικό συμβούλιο του ι. ναού του Αγ. Νικολάου κατέθεσε στη μνήμη του εκλιπόντα αντί στεφάνου χρηματικό ποσό στο ίδρυμα «Φωλιά του παιδιού». Εκ μέρους του Οδοντιατρικού Συλλόγου της Πάτρας μίλησε ο πρόεδρος του Γιώργος Μουτούσης που ανέφερε ότι ο εκλιπών ανήκε στην γενιά που θεμελίωσε την ιατρική περίθαλψη στην μεταπολεμική Πάτρα και πως στο ιατρείο του η ουρά που σχημάτιζαν οι ασθενείς έφτανε συχνά έως κάτω στην οδό Κορίνθου και Ερμού.

Ο Αντώνης Φίλιας είναι γνωστό ότι διακρινόταν για τις αγαθοεργίες του και πολλές φορές δεν έπαιρνε χρήματα για τις ιατρικές του υπηρεσίες.

Ο Αντώνης Φίλιας έγραψε ιστορία πάντως και με την ενασχόληση του με τα κοινά (ήταν επί 26 σχεδόν χρόνια, από την εποχή της Δημαρχίας του Νικολάου Βέτσου στα τέλη του ’50 έως και το 1986 δημοτικός σύμβουλος ενώ είχε διατελέσει και αναπληρωτής Δημάρχου, τελετάρχης και Πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου).

Αυθόρμητα χθες στο ναό του Αγ. Νικολάου στην διάρκεια της νεκρώσιμης ακολουθίας είπε δύο λόγια για τον εκλιπόντα ο δημοτικός σύμβουλος της ελάσσονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Πατρέων Σπύρος Πολίτης τονίζοντας ότι «τα διδάγματα που πήραμε από ανθρώπους σαν τον Αντώνη Φίλια καθώς και τις αξίες και τους αγώνες τους πρέπει να τα τιμάμε και να τα συνεχίζουμε».

Παρών στην κηδεία από την Δημοτική αρχή Γ. Δημαρά ήταν ο αντιδήμαρχος παιδείας Ανδρέας Φίλιας, ο οποίος όπως ανέφερε στο thebest.gr η ρίζα του ονόματος του (ο πατέρας του Ανδρέα Φίλια ήταν παιδίατρος) όπως και του Αντώνη Φίλια είναι από το ορεινό χωριό Φίλια Καλαβρύτων και η πιο παλιά καταγωγή από την Ήπειρο.

Ο Αντώνης Φίλιας είχε διατελέσει για ένα διάστημα και πρόεδρος της ΝΟΔΕ Αχαίας της ΝΔ. Παρών στην κηδεία χθες ήταν ο νέος πρόεδρος της ΝΟΔΕ Γιάννης Μάκκας.

Να θυμίσουμε ότι το 1982 ο Αντώνης Φίλιας είχε διεκδικήσει τον Δημαρχιακό θώκο της Πάτρας και είχε έρθει 3ος στον α’ γύρο με πάνω από 18.500 ψήφους και με μικρή διαφορά από τον δεύτερο Θόδωρο Άννινο. Ο Άννινος νυν δήμαρχος τότε ήταν τελικά και ο νικητής του β’ γύρου επικρατώντας του υποψηφίου του ΠΑΣΟΚ Γρηγορίου Σολωμού που αν και είχε έρθει πρώτος την πρώτη Κυριακή δεν τα κατάφερε τελικά να γίνει Δήμαρχος.

Ο Αντώνης Φίλιας το 2007 είχε χάσει την σύντροφο της ζωής του, την αγαπημένη του σύζυγο Λεάνα και λίγους μήνες αργότερα τον Μάιο του 2008 τον γιο του ιατρό λαπαροσκοπικής Χρύσανθο Φίλια, ωστόσο στάθηκε ακλόνητος στους θανάτους αυτούς που χτύπησαν την οικογένεια του και έμεινε στυλοβάτης της Ευτυχίας (Έφης) της συζύγου του γιου του που απέκτησε δύο παιδιά, τον 10χρονο σήμερα Αντώνη και τον 5χρονο Χρύσανθο, τα δύο πολυαγαπημένα εγγόνια του κυρ Αντώνη.

Επίσης μεταξύ των παρόντων στην κηδεία του Αντώνη Φίλια ήταν ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευεσης Κώστας Χριστόπουλος, ο παλαιός δημοτικός σύμβουλος Μίμης Βακάλογλου, η Λένα Καλεντζώτη, ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Τζανάκος, ο παλαιός νομαρχιακός σύμβουλος Θόδωρος Πολίτης, ο εκδότης της "Γνώμης" Χρήστος Χριστόπουλος, γιατροί, κ.α.

 

Η φωτ. είναι από το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Γνώμη".

Η φωτ. είναι από το σημερινό δημοσίευμα ...

Η φωτ. είναι από το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Γνώμη".

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις