Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΓΟΡΑ

/

Άγριο κυνηγητό και συλλήψεις για οφειλές ΦΠΑ

Άγριο κυνηγητό και συλλήψεις για οφειλές ΦΠΑ

Η αποφυγή απόδοσης του ΦΠΑ, που αποτελεί κακούργημα όταν πρόκειται για ποσά άνω των 75.000 ευρώ

Σε ένα ιδιότυπο... σαφάρι συλλήψεων επιχειρηματιών, οι οποίοι οφείλουν ποσά-μαμούθ από ΦΠΑ, προσανατολίζεται το ΣΔΟΕ, σε συνεργασία με τις κατά τόπους αρμόδιες εισαγγελικές αρχές. «Η περίπτωση της επιχειρηματία στη Θεσσαλονίκη ήταν μόνο η αρχή» τονίζει στην «Espresso» διευθυντικό στέλεχος του ΣΔΟΕ.

Οπως δηλώνει η ίδια πηγή, από τα τέλη Σεπτεμβρίου, οπότε δόθηκαν σχετικές οδηγίες από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου στους εισαγγελείς σε όλη τη χώρα, σε ό,τι αφορά τον τρόπο εφαρμογής του νόμου που προβλέπει συλλήψεις με την αυτόφωρη διαδικασία για μεγάλου ύψους οφειλές από ΦΠΑ και άλλα χρέη προς το Δημόσιο, οι περιφερειακές διευθύνσεις του ΣΔΟΕ συντάσσουν μηνυτήριες αναφορές κατά επιχειρηματιών σε όλη τη χώρα, δίνοντας προτεραιότητα στις υποθέσεις που αφορούν απόδοση ΦΠΑ.

Στο ερώτημα αν θα ακολουθήσουν και άλλες συλλήψεις, μετά τη σύλληψη γνωστής επιχειρηματία στη Θεσσαλονίκη, η οποία απολογείται σήμερα στον ανακριτή και βρίσκεται υπό κράτηση, η ίδια κορυφαία πηγή του ΣΔΟΕ απαντά χαρακτηριστικά:

«Γιατί όχι; Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό και απαιτεί σε πολλές περιπτώσεις δραστικά μέτρα. Οι περιφερειακές διευθύνσεις του ΣΔΟΕ βρίσκονται σε συνεννόηση με τις κατά τόπους εισαγγελικές αρχές και όπου κρίνεται σκόπιμο θα προχωρούμε σε συλλήψεις».

Η αποφυγή απόδοσης του ΦΠΑ, που αποτελεί κακούργημα όταν πρόκειται για ποσά άνω των 75.000 ευρώ και διώκεται πλέον με αυτόφωρη διαδικασία, έχει γίνει μάστιγα ιδιαίτερα την τελευταία διετία.

Οσο βαθαίνει η κρίση στην αγορά, ακόμη και μεγάλες επιχειρήσεις, που θεωρούνταν στο παρελθόν ιδιαίτερα εύρωστες, σταματούν να αποδίδουν τον παρακρατούμενο φόρο.

«Ουσιαστικά, χρηματοδοτούν με τον τρόπο αυτό τη λειτουργία τους εις βάρος του ελληνικού Δημοσίου» λένε πηγές του ΣΔΟΕ και προσθέτουν ότι η κρίση δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για τη μη απόδοση φόρων που έχουν παρακρατηθεί κατά την πώληση προϊόντων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεκάδες είναι οι φάκελοι επιχειρήσεων με οφειλές ΦΠΑ που ξεπερνούν και το 1 εκατ. ευρώ σε ορισμένες περιπτώσεις.

Στους εισαγγελείς θα προωθούνται μηνυτήριες αναφορές για περιπτώσεις μεγάλων οφειλών, όταν έχει παρέλθει διάστημα τουλάχιστον τεσσάρων μηνών από την προθεσμία εξόφλησης.

Η ποινική διαδικασία μπορεί να οδηγήσει σε εισπρακτικό αποτέλεσμα, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις οι επιχειρήσεις μπορεί να αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, αλλά οι επιχειρηματίες έχουν μεγάλη προσωπική περιουσία και, με την απειλή της φυλάκισης, θα προτιμήσουν να ενισχύσουν οικονομικά τις εταιρείες τους, ώστε να εξοφληθούν τα χρέη και να αποφύγουν οι ίδιοι τα χειρότερα.

Σημειώνεται ότι αρχικά, όταν ψηφίσθηκε ο τελευταίος νόμος, που προβλέπει αυτόφωρη διαδικασία ακόμη και για οφειλές που ξεπερνούν τα 5.000 ευρώ, δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι θα βρεθούν στα κρατητήρια χιλιάδες φορολογούμενοι.

Με εγκύκλιό της, όμως, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου διευκρίνισε ότι «η εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας είναι απολύτως επιβεβλημένη στις περιπτώσεις κατά τις οποίες το ύφος του διακρατηθέντος ποσού ΦΠΑ, ΦΚΕ κ.λπ. υπερβαίνει (σε ετήσια βάση) το ποσό των 75.000 ευρώ, πέραν του οποίου η πράξη καθίσταται κακούργημα, ή το ύψος του βεβαιωμένου χρέους που δεν έχει καταβληθεί υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ».

Ειδικά γι’ αυτές τις περιπτώσεις ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου τόνιζε στην εγκύκλιό του ότι είναι καλύτερο να ακολουθείται η αυτόφωρη διαδικασία στις περιπτώσεις της κακουργηματικής φοροδιαφυγής, που είναι πιο άμεση και αποτελεσματική, καθώς αποτρέπει και την αποτελμάτωση των υποθέσεων στα ανακριτικά γραφεία.

Πάντως, σε ό,τι αφορά τους οφειλέτες ποσών άνω των 150.000 ευρώ από άλλους φόρους πλην του ΦΠΑ, το υπουργείο Οικονομικών δεν σπεύδει να ενεργοποιήσει τις αυτόφωρες διαδικασίες.

Εχει αναθέσει σε ιδιώτες (δικηγορικά γραφεία, ορκωτοί ελεγκτές) το έργο του εντοπισμού «κρυμμένων» περιουσιακών στοιχείων ή καταθέσεων, που μπορούν να κατασχεθούν από το Δημόσιο και περιμένει σύντομα να αποδώσει καρπούς αυτή η διαδικασία.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Αγορά