Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Τέμπη TRAVEL WEST FORUM 2025 Ειρήνη Μουρτζούκου
Η "γεύση" της Αχαΐας- Οι πιο δ...

Η "γεύση" της Αχαΐας- Οι πιο διάσημες συνταγές της

Η γαστρονομία της Αχαΐας είναι μια γευστική σύνθεση παραδόσεων

TOURISM 2025
/

Η Αχαΐα, στο σταυροδρόμι βουνού και θάλασσας, έχει να επιδείξει μια γαστρονομική παράδοση που παντρεύει την αυθεντική αγροτική κουζίνα με τις γεύσεις των παραθαλάσσιων περιοχών.

Με πρωτεύουσα την Πάτρα –μια πόλη με εμπορική και πολιτισμική ιστορία αιώνων– η τοπική κουζίνα αντλεί έμπνευση από την ηπειρωτική Ελλάδα αλλά και από τις νησιωτικές επιρροές του Κορινθιακού και του Πατραϊκού κόλπου. Από τα λαχταριστά γλυκά της πόλης, μέχρι τα πικάντικα μεζεδάκια και τα μυρωδάτα ψητά της υπαίθρου, η αχαϊκή κουζίνα τιμά την εποχικότητα, τη φρεσκάδα και τη σπιτική φροντίδα. 

Μερικές χαρακτηριστικές παραδοσιακές συνταγές της Αχαΐας:

1. Ρεβανί Πατρών
Γλυκό σιροπιαστό, αφράτο και αρωματικό.

Υλικά:

1 φλ. σιμιγδάλι χονδρό

1 φλ. αλεύρι

1 φλ. ζάχαρη

1 φλ. γιαούρτι

½ φλ. βούτυρο

3 αυγά

1 κ.γ. μπέικιν

Ξύσμα λεμονιού

Για το σιρόπι:

2 φλ. ζάχαρη

2 φλ. νερό

Χυμός μισού λεμονιού

Εκτέλεση:

Χτυπάς βούτυρο με ζάχαρη και προσθέτεις τα αυγά.

Ρίχνεις το γιαούρτι, μετά σιμιγδάλι, αλεύρι και μπέικιν.

Ψήνεις στους 180°C για 40-45 λεπτά.

Ρίχνεις το σιρόπι κρύο στο ζεστό ρεβανί.

2. Κοκορέτσι αχαϊκό
Πασχαλινό έδεσμα που αγαπιέται σε όλη την Πελοπόννησο.

Υλικά:

Εντεράκια, συκωταριά (αρνίσια), μπόλια

Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, λεμόνι

Εκτέλεση:

Πλένεις και μαρινάρεις τα εντόσθια.

Περνάς κομμάτια σε σούβλα ή μεταλλικό καλαμάκι.

Τυλίγεις με εντεράκια και ψήνεις αργά σε κάρβουνα ή φούρνο.

3. Γουρουνόπουλο ψητό Αιγιαλείας
Ψητό σε ξυλόφουρνο ή παραδοσιακά στο ταψί.

Υλικά:

Χοιρινό (με πέτσα), ρίγανη, σκόρδο, αλάτι, πιπέρι, λεμόνι

Πατάτες

Εκτέλεση:

Μαρινάρεις με σκόρδο, ρίγανη, λεμόνι και ελαιόλαδο.

Ψήνεις σε δυνατό φούρνο, σκεπασμένο στην αρχή, και στο τέλος ξεσκεπάζεις για τραγανή πέτσα.

4. Σφέλα ή πικάντικο τυρί με λάδι και πιπέρι
Παραδοσιακό μεζεδάκι με αχαϊκή "πιπεράδα".

Υλικά:

Σφέλα ή άλλο λευκό σκληρό τυρί

Ελαιόλαδο

Πιπέρι, μπούκοβο

Εκτέλεση:

Κόβεις το τυρί σε φέτες.

Περιχύνεις με ελαιόλαδο και πασπαλίζεις με πιπέρι & μπούκοβο.

Σερβίρεις με χωριάτικο ψωμί.

5. Κουλούρα Αιγίου (παραδοσιακό ψωμί με γλυκάνισο)
Υλικά:

Αλεύρι σκληρό

Μαγιά

Γλυκάνισο

Αλάτι, νερό, ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Ζυμώνεις και αφήνεις να φουσκώσει.

Πλάθεις σε κουλούρα και ψήνεις στους 200°C.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr