Η ομιλία του αντιδημάρχου καθαριότητας και περιβάλλοντος του δήμου Αιγιάλειας στο Travel West Forum 2025
Για τις υποδομές διαχείρισης των απορριμμάτων και την προστασία του περιβάλλοντος ως αναπτυξιακό πρόσημο για τον τουρισμό" μίλησε στο TRAVEL WEST FORUM 2025 ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Περιβάλλοντος του δήμου Αιγιάλειας Νίκος Καραΐσκος.
Ο κ.Καραϊσκος ανέλυσε την πολιτικη του δήμου Αιγιάλειας στον τομέα καθαριότητας στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας "Πράσινες πολιτικές και περιβάλλον - Ο δρόμος προς τη βιωσιμότητα - Το παράδειγμα της Αιγιάλειας"

Ολόκληρη η ομιλία του κ. Καραΐσκου
Είναι σημαντικό να δούμε τα πράγματα και από τη μεριά της καθημερινότητας.
Δεν μπορούμε να επισκεφθούμε ποτέ ένα σπίτι και να μην προσέξουμε αν είναι περιποιημένος ο κήπος του, όπως μπαίνουμε μέσα, αν είναι τακτοποιημένος ο χώρος…
Άρα, λοιπόν, κι εμείς, σαν τοπική αυτοδιοίκηση, εκτός από το να προάγουμε και να επικοινωνήσουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά και όλα τα στοιχεία αυτά που δίνουν το τουριστικό προϊόν, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε επισκεψιμότητα, πρέπει να ασχοληθούμε και με την καθημερινότητα σε δύο βασικά επίπεδα.
Το ένα είναι το άυλο και υπάρχει και το κομμάτι που έχει σχέση άμεσα με το έμψυχο δυναμικό, με τους επισκέπτες.
Το βασικότερο στοιχείο που πρέπει να δούμε είναι ότι πρέπει να δημιουργήσουμε μια κοινωνία, μια πολιτεία, η οποία να είναι θελκτική για τους πολίτες της καταρχήν, δηλαδή να είναι ευτυχισμένοι άνθρωποι και βέβαια, στη συνέχεια, και για τους επισκέπτες που θα αντανακλάται αυτή η καλή διάθεση από τους κατοίκους σε αυτούς.
Για να μπορέσουμε να το πετύχουμε αυτό, χρειάζονται υποδομές.
Χωρίς υποδομές, δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε κανένα από τα στοιχεία αυτά που θα μας κάνουν να προάγουμε τον πολιτισμό μας, το φυσικό περιβάλλον, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κάθε περιοχή έχει κάποιες ιδιαιτερότητες.
Αν σκεφτείτε ότι η Αιγιάλεια είναι μέσα στους τέσσερις μεγαλύτερους έκτασης δήμους στην χώρα και έχει πάρα πολύ μικρό πληθυσμό, σε σχέση με το οικόπεδο που έχει, περίπου 47 .000 κατοίκους, κατανοείτε ότι έχουμε πολλά έξοδα για να μπορέσουμε να κρατήσουμε αυτό το μεγάλο οικόπεδο σε καλή κατάσταση, για να είναι επισκέψιμο και να μπορεί να πληροί όλες αυτές προδιαγραφές και τις προϋποθέσεις που θα δώσουν μια προοπτική.
Άρα, λοιπόν, πρέπει να κάνουμε οικονομίες κλίμακος και πρέπει να οργανωθούμε και ο καθένας από μας να κάνει αυτό που του αντιστοιχεί.
Εγώ θα μιλήσω για το κομμάτι που έχει σχέση με την καθαριότητα και με το περιβάλλον, γιατί χωρίς καθαριότητα, δεν μπορούμε να πούμε σε κάποιον επισκέπτη ότι ο χώρος μας προοδεύει και αναπτύσσεται.
Άρα, λοιπόν, η πρώτη εικόνα που βλέπει ο καθένας που έρχεται στην περιοχή μας, είναι η είσοδος της πόλης και προχωρώντας μες την πόλη βλέπει τις συνθήκες που επικρατούν.
Για να το πετύχουμε αυτό χρειαζόμαστε εργαλεία. Για να μπορέσουμε αυτά τα εργαλεία να τα λειτουργήσουμε, πρέπει να έχουμε μια συγκεκριμένη στόχευση.
Η στόχευση αυτή είναι να μπορέσουμε να προάγουμε το κομμάτι που έχει σχέση με την ανακύκλωση, να πούμε στους πολίτες πώς πρέπει τη μαύρη σακούλα να την βάζουν σωστά μέσα στον κάδο, να μην την έχουν απέξω και δημιουργούνται προβλήματα, να τρέξουμε το κομμάτι με τα βιοαπόβλητα, δηλαδή τα υπολείμματα τροφών, που αυτά θα γυρίσουν πάλι στους αγρότες μας και θα μας δώσουν μια άλλη δυναμική, καμπάνιες ενημέρωσης, που είναι πολύ σημαντικές, γιατί πρέπει να ξέρουμε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση είναι αυτή που βρίσκεται πολύ κοντά στους πολίτες και είναι ένα κομμάτι από τους πολίτες.
Άρα, λοιπόν, είναι σημαντικό να μιλάμε συνέχεια και να ενημερώνουμε τον κόσμο για τα θέματα, αυτά.
Ο εξοπλισμός, το ανθρώπινο δυναμικό στους δήμους, στην τοπική αυτοδιοίκηση, ξέρετε ότι πλέον είναι γερασμένο και δεν έχει τρομερές δυνατότητες. Άρα, λοιπόν, και εκεί πρέπει να βρούμε λύσεις, γιατί εμεις έχουμε την ευθύνη για όλα αυτά τα πράγματα.
Και φυσικά τα χρηματοδοτικά εργαλεία, που δεν πρέπει να μας ξεφεύγει τίποτα, για να μπορέσουμε να κάνουμε το αποτέλεσμα.
Άρα, για να μπορέσουμε να πετύχουμε το στόχο, που είναι ένας δήμος που θα είναι φιλικός προς τους πολίτες, ευχάριστος και ποιοτικός και θα δημιουργεί ευτυχισμένους ανθρώπους και, σαν προέκταση, θα έχει την επιστροφή των νέων ανθρώπων, ώστε να γυρίσουν στον τόπο τους και να δουλέψουν σε αυτόν, χρειάζονται αυτές οι παράμετροι.
Το σημαντικό εργαλείο για να πετύχουμε αυτούς τους στόχους, είναι οι πολίτες.
Και επειδή μιλάμε για καθαριότητα, μιλάμε για απορρίμματα, μιλάμε για απόβλητα, όλα αυτά είναι στοιχεία που έχουν μόνο ένα χαρακτηριστικό, μπορούμε να τα πούμε μία λέξη, «η συμπεριφορά».
Άρα, λοιπόν, ο στόχος μας είναι, σε πρώτη φάση, οι πολίτες μας να εκπαιδευτούν στο κομμάτι της συμπεριφοράς, να μάθουν πώς πρέπει να κάνουν τα πράγματα, γιατί πρέπει να τα κάνουν και να φέρνουμε το σωστό αποτέλεσμα, ώστε να μπορέσουμε να προάγουμε το στόχο μας, ένας από τους οποίους είναι και η τουριστική ανάπτυξη.
Πρέπει να κάνουμε βήματα και τα έχουμε κάνει στην Αιγιάλεια, ώστε να μπορέσουμε να αριθμήσουμε αυτές τις δυνατότητες, να εξορθολογήσουμε την αποκομιδή, να έχουμε διαφορετική προσέγγιση στο θέμα αυτό, σε συνεργασία και με τις βιοτεχνίες, και με τα τουριστικά καταλύματα, με τα καταστήματα εστίασης, και τα καταστήματα αναψυχής, γενικά να μπορούμε να έχουμε επαφή με όλους, ώστε ο καθένας για το δικό του αντικείμενο, και τη δική του επιχειρηματική δραστηριότητα, να μπορεί να έχει τη σωστή συνταγή, την καλή πρακτική, αυτή που θα μας δώσει τη δυνατότητα να έχουμε αποτελεσματικότητα.
Αυτό μας βοηθάει να εξασφαλίσουμε χρόνο και χρήμα.
Είναι πολύ σημαντικό ότι κάνουν οι δήμοι να έχουν αυτές τις δύο παραμέτρους.
Άρα, η τυποποίηση των διαδικασιών, η καλή επικοινωνία, μας δίνει βιωσιμότητα.
Χρειαζόμαστε, βέβαια, και το κομμάτι της προσέγγισης με τις πιο μικρές ηλικίες.
Ο «Λαμποίκος» μας βοηθάει σε αυτό.
Προσπαθούμε μέσα από καμπάνιες να δημιουργήσουμε τα συστατικά αυτά, που ο κόσμος κάθε μέρα θα βλέπει και θα έρχεται σε μία τριβή με το κομμάτι της διαχείρισης της καθαριότητας, της αγάπης για τον τόπο.
Το σημαντικό είναι να πείσουμε τους συμπολίτες μας, να αγαπήσουν τον τόπο τους.
Και να μην λειτουργούν μια ζωή με τη λογική της εσωστρέφειας, αλλά με τη δυνατότητα να μπορέσουν να παράξουν κάτι καλό και να μεταφέρουν τις καλές εικόνες από τον τόπο τους γενικότερα.
Και πολλές δραστηριότητες που κάνουμε και σε συνεργασία και με το β’ βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης. Και εδώ αξίζει να πούμε ότι η περιφέρεια δυτικής Ελλάδας έχει ενισχύσει πάρα πολύ την προσπάθεια στο κομμάτι της καμπάνιας και της ενημέρωσης και μας δίνει τη δύναμη να προχωρούμε και εμείς ουσιαστικά.
Ένα άλλο σημαντικό στη στοιχείο είναι να μπορούμε να μιλάμε με τα καταστήματα.
Όπως ξέρετε, η Αιγιάλεια έχει τρεις μήνες τρομερή αύξηση του πληθυσμού της.
Άρα, λοιπόν, όλος ο μηχανισμός που «κοιμάται», θα έλεγα μεταφορικά το χειμώνα, τους τρεις μήνες του καλοκαιριού, από 10 Ιουνίου μέχρι και 10 Σεπτεμβρίου, εκεί τριπλασιάζεται ο πληθυσμός. Καταλαβαίνετε δηλαδή τι προετοιμασία πρέπει να έχει γίνει και χαριτολογώντας, θα έλεγα και πολύ «καλή προπόνηση», ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το μεγάλο όγκο και να φέρουμε τα αποτελέσματα που πρέπει από τη μεριά του δήμου, γιατί αυτή είναι η υποχρέωση του, ώστε να δώσουμε την δυνατότητα στους ξενοδόχους, στους παραθεριστές, στους επαγγελματίες, να μπορέσουν να δουλέψουν, όχι με ένα επιπλέον πρόβλημα που θα είναι ενδεχομένως η καθαριότητα, αλλά να τους δώσουμε την δυνατότητα με τη σωστή επικοινωνία, λύνοντας τοπικά τα προβλήματα με αμεσότητα, το επιχειρείν να προχωρήσει και να έχουν κέρδη, ώστε να μπορέσουμε να πετύχουμε και το στόχο, όχι μόνο να φέρουμε κόσμο στην περιοχή μας, αλλά ο κόσμος αυτός να μετασχηματιστεί μέσω των δραστηριοτήτων και σε χρήμα.
Ακόμα και όταν έρχονται οι επισκέπτες, ο δήμος Αιγιάλειας κάνει καμπάνιες που έχουν σχέση με την καθαριότητα, με την ανακύκλωση.
Είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό, ώστε και οι επισκέπτες να βλέπουν ότι εκτός από τον πολιτισμό μας, εκτός από τα αρχαία μας, εκτός από το πολύ ωραίο περιβάλλον, τα ποτάμια μας, τον Οδοντωτό σιδηρόδρομο, τον θρησκευτικό τουρισμό και πολλά άλλα στοιχεία που καλύπτουν την περιοχή μας, έχουμε και ένα άλλο κομμάτι που λέγεται περιβάλλον.
Τι κάνουμε σήμερα; Προσπαθούμε να δείξουμε ότι εμείς εξελισσόμαστε συνέχεια και δίνουμε μια νέα ταυτότητα στον τόπο μας. Και προσπαθούμε αυτό το κομμάτι να το «πουλήσουμε» και γενικότερα, και εκτός του δήμου μας.
Δημιουργούμε σημεία στον δήμο μας, που θα είναι πολύ ευχάριστα και οπτικά θα δημιουργούν μια άλλη εικόνα, ώστε οι πολίτες να πηγαίνουν και να βάζουν εκεί την ανακύκλωσή τους, χωρίς να έχουν το πρόβλημα να προσεγγίσουν τα σημεία αυτά, επειδή δεν υπάρχει καθαριότητα και επειδή υπάρχει δυσοσμία.
Ήδη φτιάχνονται γωνιές με ξεχωριστά ρεύματα, δηλαδή έχουμε περάσει το κομμάτι της κυκλικής οικονομίας, η ανακύκλωση, η ανα κατηγορία, ανακύκλωση του υλικού, ουσιαστικά «ερεθίζει» τους πολίτες και τους βάζει σε μία λογική, να αρχίσουν να μαθαίνουν τα πράγματα με διαφορετικό τρόπο.
Από το 19 που ξεκινήσαμε στο δήμο, η δημοτική αρχή, είχαμε βάλει ένα βασικό στόχο, να …ξεμάθουμε τους πολίτες και να τους ξαναμάθουμε, πως πρέπει να λειτουργούν με τα σωστά δεδομένα και τους σωστό τρόπο.
Οι δήμοι στη χώρα είναι σε φάση υπο-χρηματοδότησης.
Δεν έχουν τις δυνατότητες από μόνοι τους, μέσω της τοπικής φορολογίας, να μπορέσουν να εξελίξουν δομές και υποδομές, ώστε να μπορούν να αποτελεσματικοί και να φέρνουν την εικόνα που πρέπει.
Άρα, λοιπόν, πρέπει να εκμεταλλευόμαστε όλα τα εργαλεία, τα χρηματοδοτικά που μας δίνονται. Εμείς το έχουμε πετύχει σε αρκετά καλό βαθμό. Και έτσι, αυτή τη στιγμή, καταφέραμε από το ‘19 μέχρι σήμερα, να έχουμε 100 % ανανέωση στο στόλο με τα απορριμματοφόρα μας, ώστε να βγαίνουν σύγχρονα οχήματα που να πληρούν τα μέτρα ασφαλείας και όταν κυκλοφορούν στον δρόμο να τα βλέπουν οι συμπολίτες μας, αλλά και οι επισκέπτες και να νιώθουν υπερήφανοι για την όλη εικόνα.
Αλλάζουμε τη φιλοσοφία στη διαχείριση στην πόλη. Τοποθετούμε υπόγειους κάδους στα κεντρικά σημεία. Άρα, λοιπόν, η οπτική ρύπανση δεν υπάρχει πια. Αρχίζει να εξαφανίζεται.
Δεν έχουμε οσμές. Προσπαθούμε συνέχεια όλα τα στοιχεία αυτά που βάζουμε να είναι και ένα σημείο παρατήρησης. Ακόμα και οι υπόγειοι κάδοι, να πηγαίνει ο επισκέπτης και να πατάει το ποδόπληκτρο για να βλέπει πώς λειτουργεί αυτός ο εξοπλισμός.
Είναι πάρα πολύ σημαντικό. Γιατί και χώροι που έχουν μια ιδιαίτερη αξία σε σχέση με τον πολιτισμό δεν επιβαρύνονται χαλώντας αυτή την πολύ καλή τους εικόνα από τους κλασικούς κάδους.
Αυτά όλα δεν μπορούσαν να τα πετύχουμε αν δεν κάναμε παράλληλα ενέργειες που έχουν σχέση με τη διαφάνεια και τη λογοδοσία.
Ένα πάρα πολύ σημαντικό στοίχημα, το οποίο η δημοτική αρχή το έχει βάλει από το ξεκίνημα της διαδρομής της.
Και αυτό το πετυχαίνουμε; Πιστοποιώντας τις υπηρεσίες.
Ο δήμος Αιγιάλειας είναι ο 4ος δήμος στη χώρα που έχει πιστοποιηθεί στο κομμάτι της διαχείρισης των αποβλήτων και έχει συγκεκριμένους τρόπους και λειτουργίες, ώστε να μπορεί να έχει ιχνηλασιμότητα , δηλαδή να μπορεί να βλέπει τη διαδρομή των απορριμμάτων από τον κάδο μέχρι και το σημείο που γίνεται η διαχείρισή τους, σε οποιοδήποτε επίπεδο, καθώς επίσης να είναι και πιο εξυπηρετικός σε απέναντι στους πολίτες με συγκεκριμένους μηχανισμούς.
Και αυτά είναι πάρα πολύ σημαντικά.
Η προσπάθεια όλη αυτή που γίνεται και από τους πολίτες, και από τους παραγωγικούς φορείς, αλλά και από τη δημοτική αρχή, έχει καταφέρει ώστε ο δήμος Αιγιάλειας, για δεύτερη συνεχή χρονιά, να είναι ο πρώτος δήμος στη χώρα σε απόδοση στην ανακύκλωση και να βραβεύεται και να του δίνεται η δυνατότητα και το κίνητρο να συνεχίζει δυναμικά και όχι μόνο αυτό. Τις σωστές πρακτικές που χρησιμοποιεί στην διαχείριση, να τις μεταλαμπαδεύει σε άλλες, σε άλλους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Βέβαια, εκτός από τη συλλογή, ένα άλλο σημαντικό στοιχείο, είναι και τι θα γίνουν όλα αυτά που συλλέγουμε.
Και πώς αυτό θα τα αξιοποιήσουμε, ώστε να επανέλθουν ξανά με μια άλλη μορφή πάλι στην αγορά.
Άρα, λοιπόν, χρειάζεται να υπάρχουν και βασικές υποδομές και να επιτυγχάνεται ο στόχος της επαναχρησιμοποίησης, ο στόχος της απόσπασης από την ταφή, γιατί λέμε πάρα πολλές φορές, τα απορρίμματα είναι χρυσός.
Είναι μύθος αυτό.
Τα απορρίμματα για να κάνουμε σωστή διαχείριση χρειάζονται κόστος.
Χρυσός είναι όταν κάνουμε σωστή διαχείριση για το περιβάλλον.
Και το περιβάλλον είναι ο χώρος στον οποίο ζούμε, στον οποίο έχουμε δανειστεί από τις επόμενες γενιές.
Άρα, λοιπόν, πρέπει να λειτουργούμε με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορούμε να λύνουμε θέματα και να έχουμε αξιόπιστες λύσεις και οι επιλογές που κάνουμε σήμερα, να μην είναι προβλήματα για το αύριο.
Ήδη ο δήμος Αιγιαλείας, έχει ξεκινήσει και τον Δεκέμβριο μπαίνει σε λειτουργία η πρώτη μονάδα του νομού, που έχει σχέση με την επαναχρησιμοποίηση των υπολειμμάτων τροφών.
Δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητη η ποσότητά τους. Θα διαπιστώσετε πως είναι με χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα η κατασκευή της μονάδας, πάνω από 5 εκατομμύρια ευρώ.
Έχει ολοκληρωθεί σε πως το 60 % αυτή τη στιγμή που μιλάμε και το Δεκέμβριο, ουσιαστικά ξεκινάει η δοκιμαστική της λειτουργία.
Ποια είναι τα οφέλη που έχει αυτή η μονάδα;
Τα οφέλη είναι ότι το 48 % των απορριμμάτων της Αιγιάλειας, που πήγαιναν για ταφή, αυτή τη στιγμή θα γίνονται ένα πολύ καλής ποιότητα εδαφοβελτιωτικό και θα γυρίζουν σαν λίπασμα στην αγροτική παραγωγή.
Θα δημιουργηθούν στις 44 εργασίας στην εργοστασιακή μονάδα και από επιστημονικό προσωπικό.
Και από ανθρώπους που βλέπουν στην μονάδα, καθώς και στο κομμάτι της αποκομιδής που πλέον μπαίνουμε με τη διαδικασία των ηλεκτρονικών κάδων, έξυπνων κάδων, που θα έχουμε απόλυτη εικόνα, το τι γίνεται σε κάθε γειτονιά και θα μπορούμε να επεμβαίνουμε άμεσα ώστε να κάνουμε την αποκομιδή με ειδικά πλενόμενα απορριμματοφόρα, ώστε να αλλάζουμε την εικόνα.
Όλα αυτά συμβάλουν ουσιαστικά στο κομμάτι που έχει σχέση με την τουριστική ανάπτυξη.
Σκεφτείτε ότι τα μισά απορρίμματα αυτή τη στιγμή πήγαιναν και θάβονταν.
Άρα, λοιπόν, αυτά τα απορρίμματα τώρα θα βοηθήσουν και να δώσουν και ένα οικονομικό κίνητρο στους αγρότες της περιοχής, γιατί θα μπορούν να παίρνουν ένα υλικό πιστοποιημένο, να το χρησιμοποιούν για τις αγροτικές καλλιέργειες, και να μπορεί να επανέρχεται σε μας, μειώνοντας και το κόστος παραγωγής.
Λοιπόν, δημιουργούμε βιωσιμότητα, δημιουργούμε δυνατότητες, τέτοιες ώστε τα νέα παιδιά να ξαναγυρίσουν πίσω. Οι νέοι οι επιστήμονες να αρχίσουν να επιστρέφουν σιγά σιγά με τις παράλληλες ενέργειες που γίνονται και τις άλλες μονάδες που ακούσατε.
Άρα, πρέπει, λοιπόν, να θυμόμαστε και το εξής, ότι κανένας δεν μπορεί να κάνει τίποτα μόνος του. Είναι σημαντικό να υπάρχουν συνέργειες.
Και σε επίπεδο νομού Αχαΐας, αυτή τη στιγμή, ο ΣΥΔΙΣΑ, ο φορέας διαχείρισης που αποτελείται από όλους τους δήμους με εκπροσώπους τους δημάρχους και τους εκπροσώπους των δήμων, κάνει μια συνολική προσέγγιση και προσπάθεια, ώστε να φτιαχτούν μονάδες, οι οποίες θα λύσουν το πρόβλημα της διαχείρισης των αποβλήτων και θα έχουν και τη δυνατότητα, όταν υπάρχει αυτή η ψηλή επισκεψιμότητα, να μπορέσουν να ανταποκριθούν, γιατί κακά τα ψέματα.
Μπορεί να έχουμε ένα πολύ καλό τουριστικό προϊόν, αλλά όταν θα έρθουν εδώ οι επισκέπτες, αν εμείς δεν μπορέσουμε να αντέξουμε την πίεση στα απορρίμματα, στα λύματα και στην καθαριότητα και στην προστασία του περιβάλλοντος, καταλαβαίνετε ότι αυτό θα δημιουργήσει τη δυσφήμηση στην περιοχή μας και θα μας δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr