Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΜΠΑΣΚΕΤ

/

Τα Ελληνικά Final Four της Ευρωλίγκα

Τα Ελληνικά Final Four της Ευρωλίγκα

Διαβάστε και ενημερωθείτε σχετικά

Η Ευρωλίγκα θεωρείτε η κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση μπάσκετ στη Ευρώπη με τον νικητή να στέφεται Πρωταθλητής Ευρώπης. Η λίγκα είναι άμεσα συνδεδεμένη με το Ελληνικό μπάσκετ με τις ομάδες μας (Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός) να έχουν στεφθεί Πρωταθλητές, όπως επίσης και η ΑΕΚ το 1968 πριν τη σημερινή της μορφή επικρατώντας στον τελικό του κατάμεστου με 80.000 φιλάθλους Παναθηναϊκού σταδίου89-82 της Σλάβια Πράγας.

Διαβάστε εδώ: Όλοι οι αγώνες της Ευρωλίγκας ζωντανά μέσα από την bet365 app εφαρμογή

Το φορμάτ της διοργανώσης άλλαξε μορφή με αποτέλεσμα να συμμετέχουν κυρίως ομάδες με κλειστά συμβόλαια χωρίς να υπάρχει άμεση εξάρτηση με τα Εθνικά τους Πρωταθλήματα. Συναντάμε κορυφαίες ομάδες και οργανισμούς όπως τη Ρεάλ Μαδρίτης πολυνίκη του θεσμού με 11 κύπελλα, τη Μπαρτσελόνα με 2, τον Παναθηναϊκό με 6 και τον Ολυμπιακό με 3, τις τουρκικές Εφές με 2 και Φενέρ με 1,τη ΤΣΣΚΑ με 4 που δε συμμετέχει τα τελευταία 2 χρόνια λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, τη Μακάμπι με 6 μεταξύ άλλων.

Τα τελευταία χρόνια οι διοργανωτές έχουν καταφέρει να κάνουν ακόμα πιο συναρπαστική και ανταγωνιστική τη διοργάνωση με τις ομάδες να μην χωρίζονται σε 2 ομίλους όπως πριν, αλλά να είναι ένα ενιαίος όμιλος όπου όλες οι ομάδες παίζουν μεταξύ τους από τον Οκτώβριο έως και τον Απρίλιο για 37-38 αγωνιστικές.

Φέτος για πρώτη φορά εισήγαγαν και τα PlayInsαντιγράφοντας ουσιαστικά το θεσμό που ισχύει στο ΝΒΑ. Mε αυτό το φορματ οι πρώτες 6 ομάδες της κανονικής περιόδου περνούν κατευθείαν στα play-offsμε τις 4 πρώτες ομάδες να έχουν αβαντάζ έδρας και τις υπόλοιπες 2 θέσεις (7-8) να συναγωνίζονται ομάδες που κατέλαβαν τις θέσεις 7 έως 10. Με αυτό το σύστημα κατάφερε να περάσει η Μακάμπι και η Μπασκόνια στα play-offs.

FINAL FOUR ΒΕΡΟΛΙΝΟ 2024

Στο φετινό φιναλ φορ του Βερολίνου έχει περάσει ήδη η Ρεάλ επικρατώντας της Μπασκόνιαέυκολα 3-0 στη σειρά βάζοντας πλώρη για το back-to-backτίτλο μετά και την περσινή της επικράτηση σε βάρος του Ολυμπιακού με 79-78 στον τελικό του Κάουνας της Λιθουανίας με το buzzerbeaterτου ΣέρχιοΓιουλ.

Οι υπόλοιπες 3 σειρές ΠΑΟ – Μακάμπι, Μπάρτσα-Ολυμπιακός και Μονακό-Φενέρ είναι στο 2-2 με τις ομάδες να έχουν σπάσει μια φορά την έδρα του αντιπάλου τους. Τώρα όλοι οι γηπεδούχοι έχουν το αβαντάζ να κλείσουν τη σειρά στην έδρα τους και να πάρουν το εισιτήριο για το Φιναλ Φορ του Βερολίνου που διεξάγεται στις 24-26 Μαΐου στην "Mercedes-Benz Arena" των 14.500 θέσεων. Ο Παναθηναϊκός θα κάνει τα αδύνατα δυνατά να εκμεταλλευτεί την έδρα του, έτσι ώστε να επιστρέψει σε FinalFourμετά από 12 χρόνια στην τελευταία χρονιά του Ζέλικο Ομπράντοβιτς όπου είχαν ηττηθεί στον ημιτελικό από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας με 64-66 στην Κωνσταντινούπολη.

Δείτε εδώ: Μπάρτσα – Ρεάλ μονομάχοι πέρα από τα όρια του αγωνιστικού χώρου

 

FINAL FOUR 2012 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

Ο ΠΑΟ γνώριζε την ήττα από τους Ρώσους της ΤΣΣΚΑ σε ένα παιχνίδι που κρίθηκε στο καλάθι και την ίδια στιγμή ο αιώνιος αντίπαλος Ολυμπιακός με το Βασίλη Σπανούλη μπροστάρη έπαιρνε τη νίκη απέναντι στη Μπαρτσελόνα με 68-64.

Για τον Ολυμπιακό ήταν μια χρονιά χωρίς μεγάλες προσδοκίες, με τη διοίκηση των ερυθρόλευκων να αλλάζει στάση σε επίπεδο μπάτζετ. Να θυμίσουμε ότι μέχρι τότε οι κόκκινοι προσπαθούσαν με την προσθήκη μεγάλων ονομάτων από το εξωτερικό (Ματσεγιάουσκας, Τσίλντρες) να πάρουν τα σκήπτρα από τους Πράσινους. Η προσθήκη των αμερικάνωνΛο και Ντόρσεϋέδωσαν σκληράδα, χαρακτήρα και προσωπικότητα στην ομάδα όπου με οδηγό το Βασίλη Σπανούλη κατάφεραν σιγά-σιγά να χτίσουν μια ομάδα για τίτλο. Μετά τη νίκη σε βάρος των Καταλανών, το εμπόδιο των Ρώσων της ΤΣΣΚΑ ήταν ανυπέρβλητο.

Οι Ρώσοι είχαν στο ρόστερ κορυφαία ονόματα όπως οι Κιριλένκο, Σβεντ, Τεόντοσιτς, Κριστιτς, Σισκάουσκας και κατάφεραν να προηγηθούν με 53-34, 12 λεπτά πριν τη λήξη του αγώνα που φαινόταν χαμένος. Τελικά σιγά σιγά η διαφορά έπεφτε και φτάσαμε στην τελευταία επίθεση και στο viralπεταχτάρι του Γιώργου Πρίντεζη όπου έδωσε τη νίκημε 62-61 και την κούπα στους ερυθρόλευκους.

FINAL FOUR ΠΑΡΙΣΙ 1996

Το φιναλ φορ του Παρισιού αποτελεί ορόσημο για την ιστορία του μπασκετικού Παναθηναϊκού μιας και κατάφερε να κατακτήσει το πρώτο Ευρωπαϊκο στην ιστορία του και αποτέλεσε την αφετηρία μιας ένδοξης ομάδας με συνολικά 6 κατακτήσεις. Στα αμέσως προηγούμενα 2 φάιναλ φορ σε Τελ-Αβίβ και Σαραγόσα το ενδιαφέρον είχε μονοπωλήσει η κόντρα των αιώνιων αντιπάλων στον ημιτελικό, με τους ερυθρόλευκους να επικρατούν ισάριθμα των αντιπάλων τους αλλά να χάνουν και τις 2 φορές από Μπανταλόνα και Ρεάλ Μαδρίτης στους αντίστοιχους τελικούς.

Η ομάδα του Παναθηναϊκού τη σεζόν 1995-96 έχει στις τάξεις του μερικούς από τους καλύτερους Έλληνες και Ευρωπαίους μπασκετμπολίστες όπως τον αρχηγό της Εθνικής ομάδας Παναγιώτη Γιαννάκη, Τζον Κόρφας, ΣτόγιανΒράνκοβιτς, Νίκος Οικονόμου και Φραγκίσκος Αλβέρτης. Το κερασάκι στο ρόστερ ήταν ο κορυφαίος NBAστα ΝτομινίκΓουϊλκινς με την μεταγραφή του να ταράζει τα νερά του Ευρωπαϊκου αλλά και παγκόσμιου μπάσκετ.

Οι πράσινοι στον ημιτελικό επικράτησαν με 81-71 της ΤΣΣΚΑ Μόσχας έχοντας ως πρώτο σκόρερ το Ντομινίκ με 35 πόντους και άξιο συμπαραστάτη τον Αλβέρτη με 13. Στο μεγάλο τελικό αντιμετώπισαν την Μπαρτσελόνα σε ένα παιχνίδι που έσπασε καρδιές στο ΠαλέΜπερσί. Ο αγώνας κρίθηκε στο τελευταίο δευτερόλεπτο με την τάπα του Βράνκοβιτς μετά το λάθος του Γιαννάκη με τον Ντομινικ πάλι πρώτο σκόρερ με 16.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Sports