Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Γιατί ο Άλκης Στέας δεν ήθελε να παίρνει...

Γιατί ο Άλκης Στέας δεν ήθελε να παίρνει χρήματα για την παρουσίαση του Πατρινού Καρναβαλιού- ΒΙΝΤΕΟ

Τι είπε σε συνέντευξή του στη Λιάνα Κανέλη

THE BEST CARNIVAL 2024
/

Ο Άλκης Στέας συνδέθηκε άρρηκτα με το Πατρινό Καρναβάλι το οποίο παρουσίαζε για 25 χρόνια, από το 1974 έως το 1999. Στις 9 Μαρτίου συμπληρώθηκαν 25 χρόνια από τον θάνατό του.

Λίγες μέρες πριν, είχε μεταδώσει για τελευταία όπως αποδείχτηκε φορά, το Πατρινό Καρναβάλι του 1999 για την ΕΡΤ, έχοντας δίπλα του τη Νατάσα Τραγουστή και τον Κώστα Σγόντζο.

Το αρχείο της ΕΡΤ με αφορμή την επέτειο του θανάτου, παρουσιάζει ένα επεισόδιο της εκπομπής ”Λόγω Τιμής” παραγωγής 1992, στο οποίο ο Άλκης Στέας παραχωρεί συνέντευξη στη Λιάνα Κανέλλη.

Σε αυτό μεταξύ άλλων ο Άλκης Στέας  τονίζει πως δεν επιθυμούσε να λάβει χρήματα από την παρουσίαση του Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης και του Πατρινού Καρναβαλιού.

"Τι να κάνουν οι δραχμές και στη μία περίπτωση και στην άλλη, όταν έχεις έναν λαό ολόκληρο να σε λατρεύει; Πήγα φέτος στην Πάτρα με παρέα πολυδάπανη και προσπάθησα κάπου να πληρώσω και ήταν αδύνατο. Όταν το βλέπεις αυτό τρελένεσαι. Είναι η μόνη αμοιβή", είπε χαρακτηριστικά.

Σε άλλο σημείο είπε ερωτηθείς σχετικά: "Περιφρονώ το χρήμα γιατί πιστεύω ότι δεν μου ανήκει. Όταν έχεις έναν λαό, όπως τον λαό της Θεσσαλονίκης, ή τον λαό της Πάτρας, που οι εκδηλώσεις της αγάπης του είναι μια λατρεία, νιώθεις ότι έχεις υποχρέωση να υπηρετεις αυτόν τον λαό. Αν του παίρνεις χρήματα, μαγαρίζεις όλη την πρόθεσή σου".

Ο Άλκης Στέας γεννήθηκε το 1929 στην Σύρο, έζησε τα παιδικά του χρόνια στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε φυσικομαθηματικός επειδή ο πατέρας του ήθελε να ακολουθήσει το επάγγελμά του. Παράλληλα, σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Μακεδονικού Ωδείου Θεσσαλονίκης. Σε ηλικία 19 ετών έδωσε εξετάσεις για τη θέση του εκφωνητή στο Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας, έπειτα από παρότρυνση του αρχιεκφωνητή Γιώργου Τριανταφυλλίδη.

Στη μακρά πορεία του στο ραδιόφωνο παρουσίασε πλήθος εκπομπών, υπήρξε ο πρώτος που επιμελήθηκε και εκφώνησε εκπομπή τηλεπαιχνιδιού στο ραδιόφωνο. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Άλκης Στέας υπήρξε ο πρώτος παρουσιαστής της ελληνικής τηλεόρασης μιας και εμφανίστηκε στους Έλληνες τηλεθεατές το 1960, στη διάρκεια της πειραματικής εκπομπής ασπρόμαυρου τηλεοπτικού σήματος της ΔΕΗ κατά την 25η ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα ήταν από τους πρώτους παραγωγούς του Κρατικού Ραδιοφωνικού Σταθμού Μακεδονίας. 

Επιπλέον, ενώ είχε επιλεγεί να παρουσιάσει και το φημισμένο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης, που τότε διοργάνωνε το ΕΙΡ σε συνεργασία με τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Καθιερώθηκε στη θέση αυτή και παρουσίαζε συνεχώς τον θεσμό επί 30 περίπου χρόνια.

Αρχικά, ο Άλκης Στέας μιλά για την αμηχανία που νιώθει κάθε φορά που δίνει συνεντεύξεις σε άλλους δημοσιογράφους και εξηγεί γιατί σπούδασε φυσικομαθηματικός. Ακόμη, θυμάται τις σπουδές του στη Δραματική Σχολή του Μακεδονικού Ωδείου Θεσσαλονίκης. Στην συνέχεια, περιγράφει πως ξεκίνησε να εργάζεται ως εκφωνητής του ΕΙΡ σε ηλικία 19 ετών μετά από προτροπή του αρχιεκφωνητή του ραδιοφώνου, Γιώργου Τριανταφυλλίδη.


Παράλληλα, μιλά για την καθημερινότητά του και την ενασχόληση του με διάφορα αθλήματα σε νεαρή ηλικία. Έπειτα, αναφέρεται στην καριέρα του στο ραδιόφωνο και ξεχωρίζει τις εκπομπές που τον καθιέρωσαν. 

Ανασύρει μνήμες από τις πρώτες μέρες λειτουργίας της τηλεόρασης και ειδικότερα από τον πειραματικό τηλεοπτικό σταθμό της ΔΕΗ στην 25η ΔΕΘ το 1960. Εξηγεί πως γεννήθηκε η φράση ”Ευτυχείτε” η οποία έγινε σήμα κατατεθέν του. Επιπλέον, μοιράζεται με το κοινό την συμβουλή που του έδωσε ο πρωτεργάτης της ελληνικής τηλεόρασης Μιχάλης Γιαννακάκος. Αναδεικνύει ακόμη πτυχές από την ενασχόλησή του με τον τομέα της διαφήμισης. Επίσης, περιγράφει μία ιστορία από την περίοδο της Κατοχής.

 

Με πληροφορίες από https://www.ert.gr/ert-arxeio/alkis-steas-9-martioy-1999-2/

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr