Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Στους παραδοσιακούς ρυθμούς της Τσικνοπέ...

Στους παραδοσιακούς ρυθμούς της Τσικνοπέμπτης η Πάτρα- Δείτε τις εκδηλώσεις

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων του Δήμου

THE BEST CARNIVAL 2024
/

Ένα ανεπανάληπτο ολοήμερο ξεφάντωμα, ένα παραδοσιακό γλέντι που θα ξετυλιχτεί κατά τη διάρκεια όλης της Τσικνοπέμπτης, ακριβώς όπως προτάσσει το έθιμο της μέρας, θα προσφέρει γερές δόσεις διασκέδασης και ανεμελιάς για όλους.

Άνω και Κάτω Πόλη θα πάρουν έντονο χρώμα αυθεντικής Αποκριάς με τη σάτιρα, τις παραδοσιακές μουσικές, τα πειράγματα, τις ευχές και βέβαια τις ψησταριές και την τσίκα να δίνουν και να παίρνουν, αναφέρει η ανακοίνωση της ΚΕΔΗΠ Πατρινό Καρναβάλι.

Και συνεχίζει:

Από τις 9 το πρωί τα δυο μουσικά άρματα θα περιοδεύσουν στα σχολεία του Νότιου και Αρκτικού Διαμερίσματος μεταφέροντας τον αποκριάτικο τόνο.

Από τις 12 το μεσημέρι η μπάντα δρόμου «Σουρλουλού» από την Αθήνα θα αναλάβει τη δράση στους κεντρικούς δρόμους. Με σημείο εκκίνησης το Νέο Δημαρχείο (Αρσάκειο) θα περιοδεύσει στους κεντρικούς δρόμους και θα καταλήξει στην πλατεία Γεωργίου Α΄. Συνδυάζοντας στοιχεία από την παράδοση της υπαίθρου, με σύγχρονες μουσικές φόρμες, η «Σουρλουλού» θα ξεχυθεί με γκάιντα, νταούλι, ούτι, κλαρίνο, λαουτοκίθαρο σε έναν ξέφρενο τσιγγάνικο, πανηγυριτζίδικο χορό!

Από τις 7μμ έως τις 9μμ το γλέντι θα μεταφερθεί στην Άνω Πόλη (από τα Ταμπάχανα μέχρι την πλατεία Αγίου Γεωργίου), περιοχή που έχει συνδεθεί με την παραδοσιακή όψη της πατρινής Αποκριάς. Εκεί θα ξετυλιχτούν αποκριάτικα δρώμενα και παρέλαση με τη συμμετοχή των Πολιτιστικών Συλλόγων Αρόης, Γηροκομείου, Αγυιάς, Ζαβλανίου, Τέρψης, Σαραβαλίου, του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου Πατρών και Περιχώρων, του Αχαϊκού Εργαστηρίου, του Συλλόγου Γυναικών Αγίου Βασιλείου «Η Ομάδα», του Χορευτικού Τμήματος του Δήμου Πατρέων και του Πολιτιστικού Συλλόγου «Γαϊτανάκι – Μπουρανί» του Τυρνάβου. Θα αναβιώσουν παραδοσιακά έθιμα προσαρμοσμένα στις συνθήκες της ημέρας και θα τελέσουν τον γάμο του γαμπρού και της νύφης σε ένα δρώμενο, την επιμέλεια του οποίου έχει η θεατρική ομάδα του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Ζαβλανίου.

Όλοι μαζί θα κατηφορίσουν στην Κάτω Πόλη, στην πλατεία Γεωργίου Α΄. Εκεί ο πολιτιστικός σύλλογος «Γαϊτανάκι – Μπουρανί» του Τυρνάβου θα παρουσιάσει 20λεπτη παράσταση και στις 21.30 θα απευθύνουν χαιρετισμούς ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Νεκτάριος Φαρμάκης. Το γλέντι θα κορυφωθεί με συναυλία της παραδοσιακής Banda Entopica από τη Θεσσαλονίκη, που ενώνει κλαρίνο, σαξόφωνο, ακορντεόν, νταούλι και φωνές. Έχοντας ως βάση τους ήχους της Μακεδονίας, της Θράκης της Ηπείρου αλλά και όλης της Βαλκανικής Χερσονήσου, η μπάντα κινείται σε ρυθμούς χορευτικούς με τραγούδια  παραδοσιακά  αλλά και πρωτότυπες συνθέσεις. Η παραδοσιακή μουσική λειτουργεί άκρως διονυσιακά  και δίνει στο κόσμο τη δυνατότητα να εξωτερικεύσει συναισθήματα που τόσο πολύ έχει ανάγκη.

 

Κύριος υποστηρικτής: ΠΔΕ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr