Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Πάτρα: 60.000 σοκολάτες έτοιμες για ρίψη...

Πάτρα: 60.000 σοκολάτες έτοιμες για ρίψη στο Καρναβάλι- Τι ζητούν οι σοκολατορίχτες- «Δεν μας έχουν καν στην ιστοσελίδα του θεσμού»

Κωνσταντίνα Ανδριοπούλου
[email protected]

Ετοιμάζονται οι σοκολατορίχτες για τη μεγάλη γιορτή της πόλης

THE BEST CARNIVAL 2024
/

Αντίστροφα μετρούν και οι Σοκολατορίχτες για το Πατρινό Καρναβάλι του 2024.

Πάνω από 60.000 σοκολάτες αναμένεται να πετάξουν φέτος, σε όλη τη διάρκεια του καρναβαλιού, ενώ γίνονται προσπάθειες για ακόμα περισσότερες, επισημαίνει στο thebest.gr o πρόεδρος του συλλόγου Περικλής Δημητρόπουλος.

«Αυτή τη στιγμή μετράμε 60.000 σοκολάτες, εκ των οποίων τις 20.000 τις προσφέρει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και πρόκειται για συμπαγείς σοκολάτες των 25 γραμμαρίων ώστε να μπορούμε να τις πετάξουμε στα μπαλκόνια. Πιστεύουμε ότι, όπως και πέρυσι έτσι και φέτος, επάνω θα υπάρχει τυπωμένο, ίσως κάποιο τοπόσημο ή θα έχει κάποιο καρναβαλικό στοιχείο», εξηγεί.

Φέτος, υπάρχουν προς διάθεση για το γνωστό «πέταγμα» 20.000 μπάρες, 15.000 σοκοφρέτες, 20.000 σοκολάτες μπαλκονάτες και 15.000 σοκολάτες των 50γρ., 100γρ. και 200γρ.

Σε ό, τι αφορά τον Δήμο της Πάτρας, ο κ. Δημητρόπουλος, λέει «είχαμε μια συνάντηση με την πρόεδρο πριν την έναρξη για τα διαδικαστικά όπως το λάβαρο, απ’ κει και έπειτα, έχουμε ζητήσει ακόμα μια συνάντηση αλλά δεν έχουμε πάρει ακόμα απάντηση που θα αφορά τόσο τα άρματα δηλαδή αν θα μας δώσουν, όσο και για τον αν ο Δήμος μας δώσει σοκολάτες. Να θυμίσουμε ότι πέρυσι αναγκαστήκαμε να βγούμε με ιδιωτικό αγροτικό αυτοκίνητο και ενημερωθήκαμε τελευταία στιγμή, λέγοντάς μας ότι επειδή οι περισσότερες σοκολάτες είναι από ιδιωτικές εταιρίες δεν θα μπορούσαμε να τις πετάξουμε από άρμα του Δήμου. Φέτος, περιμένουμε μια απάντηση για να δούμε τι θα κάνουμε». 

Ο κ. Δημητρόπουλος, ωστόσο εξέφρασε ένα ακόμα παράπονο: «στην επίσημη ιστοσελίδα του Πατρινού Καρναβαλιού, δεν υπάρχουν πουθενά οι σοκολατορίχτες. Η ρίψη της σοκολάτας αποτελεί έθιμο και θεωρώ ότι θα έπρεπε να έχουμε και εμείς μια θέση, εκεί».

Μιλώντας για το έθιμο του σοκολατοπόλεμου αλλά και την προσμονή μέχρι και το τελευταίο τριήμερο του καρναβαλιού, μας λέει: «Ο σκοπός μας είναι τόσο οι Πατρινοί όσο και οι επισκέπτες να φύγουν με μια σοκολάτα, για το γούρι. Ο κόσμος, και το βλέπουμε κάθε χρόνο, ανυπομονεί και περιμένει επτά ώρες για να πιάσει μια σοκολάτα. Επίσης, θεωρώ ότι θα έπρεπε ο σοκολατοπόλεμος, πέρα από το τέλος της παρέλασης, να γίνεται και ενδιάμεσα των παρελάσεων, έστω με ένα μικρό άρμα, στο κλείσιμο της ζωντανής μετάδοσης της ΕΡΤ, με εξειδικευμένους σοκολατορίχτες γιατί πανελλαδικά το έθιμο δεν φαίνεται».

Το έθιμο του σοκολατοπόλεμου

Ο Σοκολατοπόλεμος είναι ένα έθιμο με μακραίωνη ιστορία, αποτελεί ένα βασικό χαρακτηριστικό του Πατρινού Καρναβαλιού και είναι τόσο παλιό όσο και το ίδιο το Καρναβάλι. Δεν υπάρχουν πολλά γραπτά κείμενα που να αναφέρουν την ακριβή ημερομηνία που καθιερώθηκε το έθιμο. Από διάφορα όμως ιστορικά στοιχεία όπως εφημερίδες, φωτογραφίες, μαρτυρίες παλιών Πατρινών που έζησαν ή άκουσαν από μεγαλύτερούς τους για το έθιμο, μπορούμε να πούμε ότι ξεκινά το 1899.

Μάλιστα ο τρόπος του πετάγματος ήταν πρωτότυπος, αφού από μαρτυρίες γνωρίζουμε ότι επρόκειτο για ένα άρμα που είχε επάνω μία τεράστια χήνα που όταν άνοιγε τα φτερά της, από μέσα πετάγονταν σοκολάτες. Αυτός ήταν ο πρώτος επίσημος σοκολατοπόλεμος που έγινε στους δρόμους της Πάτρας.

Σκοπός δεν είναι η γλυκιά γεύση της σοκολάτας, όσο το γούρι που πιστεύουν ότι θα τους φέρει την υπόλοιπη χρονιά, χαρίζοντάς τους γλύκες όπως γλυκιά είναι και αυτή.

Το 1989, ενώ ο σοκολατοπόλεμος έτεινε να σβήσει, μια ομάδα Πατρινών με πολλή αγάπη και μεράκι για το έθιμο και με πολλά μέλη της να είναι ακόμα και σήμερα μέλη στους «Σοκολατορίχτες», στις «Σοκολατομαχίες», «Σοκολατοδρομίες», «Σοκολατομανίες» και στους «Σοκολατοπαίκτες» ανέλαβε την πρωτοβουλία να το επαναφέρει.

Το 1991, ενενήντα δύο χρόνια μετά την καθιέρωση του εθίμου, άρχισε να δημιουργείται ο πρώτος Σύλλογος Σοκολατοριχτών, που στο Καρναβάλι του 1992 κάνει μια εντυπωσιακή εμφάνιση πετώντας 80.000 τεμάχια σοκολάτες.

Οι τεχνικές πετάγματος σοκολάτας

1) Δρόμου (δρομάτη) απλό: πιάνεις και δίνεις ή πετάς σοκολάτες οιαδήποτε βάρους, για τις σοκολατοδρομίες

2) Μπαλκονιού (μπαλκονάτη): πιάνεις και πετάς σοκολάτες για να φθάσουν: α) μέχρι τον 1ο όροφο βάρους από 25 γραμμάρια β) μέχρι τον 3ο όροφο από 45 έως 60 γραμμάρια και γ) μέχρι τον 6ο όροφο από 85 έως 100 γραμμάρια,

3) Βεντάλιας (βενταλάτη): πιάνεις και πετάς από 3-5 σοκολάτες μαζί, σαν να ανοίγεται βεντάλια: α) με το ένα χέρι, σοκολάτες μονό και β) με τα δύο χέρια, από 3-5 σοκολάτες διπλό,

4) Σακούλας (σακουλάτη/ο) : πιάνεις και πετάς σοκολάτες με δύο τρόπους α) με το ένα χέρι μονό και β) με τα δύο χέρια διπλό,

5) Χούφτας (χουφταλάτη/ο) : πιάνεις και πετάς σοκολάτες α) μονό, με το ένα χέρι και β) διπλό, μετά δύο χέρια

6) Πέταλου (πεταλάτη/ο) : πιάνεις και πετάς σοκολάτες με ημικυκλική κίνηση, σαν πέταλο. Όμως αν έχεις κάποιον άχτι πετάς από 3-5 σοκολάτες α) με το ένα χέρι, μονό και β) μετά δύο χέρια διπλό, αλλά επειδή είναι επικίνδυνο δεν εφαρμόζεται

7) Χεριού : δίνεις σοκολάτες στο χέρι βάρους πάνω από 150 γραμμάρια.

8) Κουτιού : πετάς σοκολάτες με το κουτί

9) Μπλόφας (μπλοφάτη/ο): πετάς τις σοκολάτες πίσω από την πλάτη, ώστε να αιφνιδιαστεί αυτός που βρίσκετε πίσω.

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr