Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Πάτρα: ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ από τα βραβεία του Μώμ...

Πάτρα: ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ από τα βραβεία του Μώμου 2024 και το τιμητικό αφιέρωμα στη σάτιρα

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο Πάνθεον στις 16 και 17/2/2024 - Τον 16ο "Μώμο" τίμησε με την παρουσία του και ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης

THE BEST CARNIVAL 2024
/

Με πανηγυρικό τρόπο έπεσε η αυλαία του διήμερου 16ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Σάτιρας Ερασιτεχνικών Θιάσων «Μώμος ο Πατρεύς» το βράδυ του Σαββάτου 17 Φεβρουαρίου στο κατάμεστο από κόσμο Πάνθεον.

Μετά την παρουσίαση της σπονδυλωτής παράστασης «16ος Μώμος» με τα 10 σατιρικά δεκάλεπτα των ερασιτεχνικών ομάδων από την Ελλάδα και τις Βρυξέλλες, που εισέπραξαν το ζωηρό χειροκρότημα του κοινού απονεμήθηκαν τα βραβεία ως εξής:

Τα Βραβεία Κοινού

1ο Βραβείο Κοινού στη Θεατρική Ομάδα Αδελφότητας Κρητών Ρόδου «Ο Ψηλορείτης» (έτος ίδρυσης 1989) που παρουσίασε το δρώμενο «Τα σκάγια» από το έργο «Βγιόλα μου» του Γιάννη Νιωτάκη

2ο Βραβείο Κοινού στη Θεατρική Ομάδα «ΘεατρΙΛΙΟΝ» Ιλίου Αττικής (2007) που παρουσίασε το δρώμενο  «Η Γέννηση του Γελωτοποιού» από το έργο «Μistero Βuffo» του Ντάριο Φο

3ο Βραβείο Κοινού στη Θεατρική Ομάδα Λέρου που παρουσίασε απόσπασμα από το έργο «Μήδεια» του Μποστ.

Ακολούθησαν τιμητικές βραβεύσεις σε: Θεατρική ομάδα του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας, Ελληνικό Θεατρικό Εργαστήρι Βρυξελλών, Θεατρική Ομάδα Δήμου Φυλής, Θεατρική Ομάδα Φιλιατών και Θεατρική Ομάδα Πάργας.

Οι πατρινές ομάδες: Θεατρική Ομάδα Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων ΟΤΕ Αχαΐας και Θεατρική Ομάδα Εκπολιτιστικού Συλλόγου Ιτεών «Τρελοί κι αδέσποτοι»» δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία για τα βραβεία κοινού λόγω εντοπιότητας.

Βραβεία Κριτικής Επιτροπής

ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ

Αχιλλέας Αρχοντής  από την Θεατρική Ομάδα Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων Ο.Τ.Ε. Πάτρας-Αχαΐας  (έτος ίδρυσης 2007)  για το δρώμενο «Οι Γκουρμέδες»

ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΚΕΙΜΕΝΟΥ (μοιράζεται)

-Θεατρικό εργαστήρι «Η Αυλαία» Πάργας (2006) για το δρώμενο «Πλύσις εγκεφάλου» από το έργο «Ω, τι κόσμος μπαμπά» του Κ. Μουρσελά

-«Ελληνικό Θεατρικό Εργαστήρι Βρυξελλών» / Atelier Theatral Grec, Bruxelles (1984, ίδρυσης 2009) για το δρώμενο «Το παράπονο μιας γυναίκας του λαού ή Γιατί ψηφίζω δεξιά»  του Γιώργου Σκούρτη, σε διασκευή Τάσου Νυχά.

ΔΙΑΣΚΕΥΗΣ ΣΑΤΙΡΙΚΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ (μοιράζεται)

-Δημήτρης Σκεύης  από τη «Θεατρική Ομάδα Φιλιατών» (2010) για τη διασκευή του στο παλιό τραγούδι του στιχοπλόκου Γιώργου Μπίλη, σε δρώμενο με τίτλο:  «Χήρα βοηθείας»            

-Χαραλαμπία Καραμπούλα από τη Θεατρική Ομάδα «Τρελοί κι αδέσποτοι» (2023) του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Ιτεών για τη  διασκευή σατιρικών κειμένων από παλαιότερες επιθεωρήσεις και σατιρικές εκπομπές και τη δημιουργία παράστασης με τίτλο: «Τα ίσια, ανάποδα»

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ

Σταμάτης Μπαντούνας από την Θεατρική Ομάδα «ΘεατρΙΛΙΟΝ» Ιλίου Αττικής (2007) για το δρώμενο «Η Γέννηση του Γελωτοποιού» από το έργο «Μistero Βuffo»  του Ντάριο Φο

ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ (δεν απονέμεται)

Α΄ ΑΝΔΡΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ (μοιράζεται)

Γεωργόπουλος Κώστας, Κουτρουμπής Θανάσης, Παναγόπουλος Χρήστος, Ρουμελιωτάκης Λάμπρος από την  Θεατρική Ομάδα «ΘεατρΙΛΙΟΝ» Ιλίου Αττικής (2007) για την ομαδική ερμηνεία στο ρόλο του Γελωτοποιού στο δρώμενο «Η Γέννηση του Γελωτοποιού» από το έργο «Μistero Βuffo»  του Ντάριο Φο

Α΄ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΡΟΛΟΥ (μοιράζεται)

-Κατερίνα Λόκα από την «Θεατρική Ομάδα του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας» (2019) για τον ρόλο της Κλυταιμνήστρας στο απόσπασμα από το έργο «Σιγά τα αίματα - Oresteia the next generation» του Άκη Δήμου

-Λευτέρης Διαμαντάρας από την «Θεατρική Ομάδα Λέρου» (1982)  για το ρόλο της Μήδειας στο απόσπασμα από το έργο  «Μήδεια» του Μποστ

  Β΄ΑΝΔΡΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ

-Γιάννης Νήρας από το Θεατρικό εργαστήρι «Η Αυλαία» Πάργας (2006) για τον Ρόλο του Ιωάννη Ιωάννου στο δρώμενο «Πλύσις εγκεφάλου»  από το έργο «Ω, τι κόσμος μπαμπά» του Κ. Μουρσελά

ΚΟΣΤΟΥΜΙΩΝ

Στέλλα Νικολοθανάση από  την «Θεατρική Ομάδα Δήμου Φυλής» (2008) για το απόσπασμα  από το έργο «Φαύστα» του Μποστ.

Έπαινος

ΑΝΔΡΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ

Μανώλης Τσιρακάκης από  την Θεατρική Ομάδα Αδελφότητας Κρητών Ρόδου «Ο Ψηλορείτης» (1989)  για το ρόλο του Γαβρίλη στο απόσπασμα  «Τα σκάγια»  από το έργο «Βγιόλα μου», του Γιάννη Νιωτάκη

Τα ιντερμέδια του Ε.Σ.Π. Ρεφενέ (θεατρικές «γέφυρες» μεταξύ των 10λέπτων) είχαν το χαρακτήρα σατιρικών διαφημίσεων.

Τις απονομές έκαναν η διευθύντρια της ΚΕΔΗΠ-Καρναβάλι Πάτρας  Σοφία Χρυσοπούλου, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανδρέας Φίλιας, η δημοτική σύμβουλος Αθηνά Καλλιμάνη και τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής Συγκλητική Βλαχάκη (θεατρολόγος, εκπρόσωπος ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας) και Διονύσης Βούλτσος (σκηνοθέτης, ηθοποιός).

Παρουσιαστές της βραδιάς ήταν το ζευγάρι «Εξερευνητής»/Λευτέρης Σπετσιέρης και «Μελισσούλα» / Χρύσλα Μελλά.

Έναρξη με τιμητικό αφιέρωμα στη σάτιρα

Ωστόσο την πρώτη βραδιά του Φεστιβάλ (Παρασκευή 16/2/2024), παρουσία του Δημάρχου Πατρέων Κώστα Πελετίδη, στο πλαίσιο του Αφιερώματος στη σάτιρα και τους ανθρώπους που την υπηρετούν, παίχτηκαν 3 θεατρικά δρώμενα:

α. Η ζακυνθινή «Ομιλία» του Νίκου Γουσέτη  «Ίλιον» - Τρωικός Πόλεμος, που γράφτηκε το 2023 από το Θεατρικό Εργαστήρι Ενηλίκων Πολυφωνικής Πάτρας (2005)

β. Το σατυρικό νούμερο «Ο συνταξιούχος» του Λάκη Λαζόπουλου. από την μετεπιθεώρηση «Ήταν ένα μικρό καράβι» του 1995, από τον Θεατρικό Όμιλο «Γ. Σουρής» Ερμούπολης Σύρου (1979)

γ. Το σατιρικό μονόπρακτο  «Μια βλάχα στην Αθήνα», αγνώστου συγγραφέως, από την Θεατρική Ομάδα Δήμου Ήλιδας «ΕρασιΤΕΧΝΕΣ» (2014).

Ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης εξήρε τις προσπάθειες των ερασιτεχνών, καλωσόρισε τις φιλοξενούμενες ομάδες και συνεχάρη το Ε.Σ.Π. «Ρεφενέ» για τη διοργάνωση. Κήρυξε την έναρξη του φεστιβάλ και χαιρέτησε με ενθουσιασμό τους ερασιτέχνες ηθοποιούς μετά το τέλος της παράστασης.

Τις απονομές τιμητικών βραβεύσεων και αναμνηστικών στις θεατρικές ομάδες έκαναν ο Δήμαρχος Πατρέων, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Προγραμματισμού Απόστολος Αγγελής και ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΗΠ-Καρναβάλι Πάτρας Παύλος Σκούρας.

*Το φεστιβάλ "Μώμος ο Πατρεύς" διοργανώθηκε από την ΚΕΔΗΠ-Καρναβάλι Πάτρας και το Ερασιτεχνικό Σχήμα Πάτρας «Ρεφενέ», με την υποστήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, τη βοήθεια του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας και την αιγίδα της Εταιρίας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων Μεταφραστών και Μουσικοσυνθετών του θεάτρου.

 

Λέρος, 3ο βραβείο κοινού.

Λέρος, 3ο βραβείο κοινού.

Ρόδος, 1ο βραβείο κοινού.

Ρόδος, 1ο βραβείο κοινού.

Ίλιον 2ο βραβείο κοινού.

Ίλιον 2ο βραβείο κοινού.

Θεατρική ομάδα Δήμου Ήλιδας.

Θεατρική ομάδα Δήμου Ήλιδας.

Ο Γιάννης Γεωργακάκης.

Ο Γιάννης Γεωργακάκης.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr