Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

"Άγνωστοι Μεταξύ μας": Μία ταινία λυτρωτική, μελαγχολική και τόσο επίκαρη - Παίζεται σε Πάνθεον και Βέσο Μάρε

"Άγνωστοι Μεταξύ μας": Μία ται...
Μαρτάτος Tάκης

Το φιλμ με μία 4άδα εξαιρετικών ηθοποιών με επικεφαλής τον 47χρονο Άντριου Σκοτ, κερδίζει το θεατή και τον κάνει να σκέφτεται τα όσα είδε

Από τις ταινίες που όχι μόνο σε κερδίζουν αλλά το σημαντικότερο σε κάνουν να την σκέφτεσαι ώρες μετά και το επόμενο πρωί θα λέγαμε πως είναι το φιλμ «Άγνωστοι Μεταξύ Μας – All of Us Strangers» σε σενάριο και σκηνοθεσία του 50χρονου Βρετανού Άντριου Χέιγκ.

Τι αλήθεια παρουσιάζει αυτή η ταινία και σε κάνει στο τέλος υπό τους ήχους του πολύ συναισθηματικού χιτ των 80ς, "The Power of Love" των Frankie Goes to Hollywood, να μην θέλεις να σηκωθείς από την καρέκλα σου, να παραμένεις βουρκωμένος, έκπληκτος και συνάμα λυτρωμένος. Η συγκεκριμένη ταινία διανομής από την Feelgood που διεκδίκησε και έξι (6) Bafta, της Βρετανικής Κινηματογραφικής Ακαδημίας, ανάμεσα τους και καλύτερης Βρετανικής ταινίας της χρονιάς, έχει για ήρωα της έναν μοναχικό 40άρη, τον Άνταμ (Άντριου Σκοτ) που γράφει σενάρια και μένει σε μία από τις πολυώροφες πολυκατοικίες που υπάρχουν στην Αγγλία, στο Λονδίνο. Ένας άλλος ένοικος από τους ελάχιστους της άδειας σχεδόν πολυκατοικίας, ο Χάρι θα χτυπήσει την πόρτα του Άνταμ ζητώντας αυθόρμητα, αδέξια και κρατώντας ένα μπουκάλι ουίσκι στο χέρι, να γνωριστούν και γιατί όχι να περάσουν τη νύχτα, με τον Άνταμ σκεπτικό και λίγο φοβισμένο να κλείνει εν τέλει την πόρτα.

Η συνέχεια ωστόσο θα είναι διαφορετική με τους δυο τους να γνωρίζονται, να σμίγουν ανθρώπινα, να βγάζουν τα εσώψυχα τους, και να γίνονται ζευγάρι αναστατώνοντας την ζωή του σύγχρονου «ερημίτη» της πόλης, του γοητευτικού και συγκρατημένου και γεμάτου ασίγαστο πάθος, Άνταμ. Και κάπου εκεί ο Άντριου Χέιγκ ανοίγει το σενάριο του που είναι βασισμένο σε νουβέλα και μας βάζει ακόμη βαθύτερα σε μία άλλη διάσταση, το ίδιο ενδιαφέρουσα όσο και φορτισμένη συναισθηματικά. Ο Άνταμ μ’ έναν…τρόπο στην ηλικία του σήμερα στα περίπου 45 επικοινωνεί με τους γονείς του που έχασε αδόκητα όταν αυτός ήταν μόλις 12 σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Τι σεναριακό εύρημα αλήθεια, με τον Άνταμ σε μία διάσταση μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας να συνομιλεί με την μητέρα του (στο ρόλο η Claire Foy) και να της εκμυστηρεύεται όταν τον ρωτά αν έχει κοπέλα, πως είναι γκέι και στην ερώτηση της "και με την αρρώστια τι γίνεται" (εννοώντας τον παροξυσμό που είχε υπάρξει εκείνα τα χρόνια με την εμφάνιση του Aids), να απαντά πως τα πράγματα τώρα είναι καλύτερα αλλά και πως και με το θέμα της αντιμετώπισης των γκέι επίσης η κατάσταση έχει βελτιωθεί.

Η ταινία είναι γεγονός πως προσεγγίζει πολύ το ψυχογράφημα και σε αυτό συντείνει και η σεναριακή πλοκή και η πολύ προσωπική, εσωτερική ερμηνεία ενός εξαιρετικού ηθοποιού του 47χρονου Δουβλινέζου Άντριου Σκοτ, ο οποίος όπως διαβάσαμε, είχε να «κυνηγήσει» του δικούς του «δαίμονες» και να αντιπαλέψει τα δικά του εμπόδια όσον αφορά στην ερωτική του ταυτότητα και προτιμήσεις. Και πράγματι η ερμηνεία του που έφτασε στις υποψηφιότητες των Χρυσών Σφαιρών είναι καθηλωτική, απογειωτική και με ένα βουρκωμένο και σε στιγμές δακρυσμένο βλέμμα που σου σφίγγει την καρδιά.

Η σκηνή που ξεχωρίζει είναι εκεί που ο Άνταμ εκμυστηρεύεται στον Χάρι πως ακόμα κι αν σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει και είναι πιο ελεύθερα, πάντα έρχονται στιγμές από το παρελθόν για να σου θυμίσουν πόσο ευάλωτος παραμένεις.

Πόσο αλήθεια συγκλονίζει το θεατή η έστω και «ονειρική» συμπαράσταση που βιώνει ο Άνταμ από τους γονείς, μετά την αρχική επιφύλαξη, τις μετέπειτα αγκαλιές και τα λόγια του πόσο περήφανοι είναι γι’ αυτόν. Και όλα αυτά με μία χρονική αντίστιξη, το Λονδίνο του σήμερα που μακράν απέχει από τις εποχές όπως μέχρι το 1952 που η ομοφυλοφιλία στη Βρετανία διωκόταν ποινικά, και τις «αναμνήσεις» της περιόδου 1986-87 με όλα τα υπέροχα κομμάτια του τότε να προξενούν νοσταλγία και μία παράξενη θλίψη. Για παράδειγμα ακούγονται οι Pet Shop Boys και το “Always on my mind”, ωστόσο μουσικά τον τόνο δίνουν οι Frankie Goes to Hollywood.

Δεν θα πούμε περισσότερα γι’ αυτήν την ιδιαίτερη ταινία που ωστόσο όσο πολύ ιδιαίτερη φαντάζει, τόσο όλους μας αφορά. Και τι ωραίο που αυτή η ταινία βγήκε στη χώρα μας στην πιο κατάλληλη στιγμή, τις μέρες που ψηφίστηκε από τη Βουλή με ευρεία πλειοψηφία το νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο και των ομοφύλων ζευγαριών. Σίγουρα έχει δίκιο ο Άνταμ του Άντριου Σκοτ ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει και θα αλλάξουν και άλλο προς το καλύτερο και ας μένει χαραγμένη η «πληγή» για πάντα.

*Το "Άγνωστοι Μεταξύ μας" όπου τον Χάρι υποδύεται ο ταλαντούχος Πολ Μεσκάλ (ήταν υποψήφιος για β’ ανδρικό ρόλο στα Bafta) και τον πατέρα ο Τζέιμι Μπελ του "Μπίλι Έλιοτ", προβάλλεται στην Πάτρα στη 2η αίθουσα του Πάνθεον, στη Γούναρη & στην αίθουσα 2 των Options Cinemas, στη Βέσο Μάρε.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture