Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Γέροντας Παρθένιος: Έφτιαξε ναό σε αποθήκη του ΟΣΕ, έχει 170.000 followers και βραβεύτηκε για την μαγειρική του

Γέροντας Παρθένιος: Έφτιαξε ναό σε αποθή...

Δείτε βιντεο

Στην οδό Λιοσίων 301 μία παλιά αποθήκη του ΟΣΕ έχει γίνει ναός αφιερωμένος στον προστάτη των καρκινοπαθών.

Είναι ο Άγιος Παρθένιος Επισκόπου Λαμψάκου. Όλα ξεκίνησαν μέσα στην καραντίνα.

Ο Γέροντας Παρθένιος ανέβασε ένα βίντεο στο facebook και ζητούσε βοήθεια για να φτιαχτεί τον πρώτο ναό του Αγίου προστάτη των καρκινοπαθών.

Η καρκινοπαθής Αικατερίνη Κάργα από τον Καναδά έστειλε την προσφορά της.

Το μόνο που ζήτησε είναι να προσεύχονται για αυτήν...

«Όταν ο ναός ολοκληρώθηκε η Αικατερίνη απεβίωσε. Σήμερα στο προαύλιο υπάρχει το παρεκκλήσι της όπου τιμούμε τη μνήμη της και συχνά έρχονται και οι συγγενείς της. Εδώ είναι το θαύμα και η ίαση της ψυχής. Ήταν θέλημα Θεού να γίνει εδώ ο ναός, στο κέντρο της Αθήνας, σε μία δύσκολη γειτονιά», λέει ο Γέροντας Παρθένιος. Μέσα σε 5 χρόνια η απόκοσμη και εγκαταλειμμένη γωνιά της Αθήνας έγινε κοιτίδα πίστης και προσφοράς...

Ο «Άλλος Άνθρωπος» και η «Κιβωτός»

Σε δύσκολες εποχές. Σε χρόνια αμφισβήτησης και αποκαθήλωσης ακόμα και των... τοτέμ της φιλανθρωπίας όπως ο «Άλλος Άνθρωπος» και η « Κιβωτός Του Κόσμου» ο Γέροντας Παρθένιος μιλάει για τους πειρασμούς των ανθρώπων που δέχονται προσφορές, τον Κωνσταντίνο Πολυχρονόπουλο και τον πατέρα Αντώνιο αλλά και το νομοσχέδιο για τους γάμους ομοφύλων που σκανδάλισε την Εκκλησία και ξεσήκωσε την εκκλησιαστική κοινότητα.

Μακριά από το κράτος
Φανατικός υποστηρικτής του διαχωρισμού κράτους και εκκλησίας ο Γέροντας Παρθένιος ακολουθεί το παλαιό ημερολόγιο, επικρίνει την εξάρτηση της ιεροσύνης από τα γρανάζια των οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων και προτρέπει τους ιερείς να απεξαρτηθούν από το κράτος και να υπηρετήσουν το Θεό με έργα και λιτό βίο.

 

170.000 ακόλουθοι στο You Tube

Εκτός από την πλούσια φιλανθρωπική του δράση κυρίως προς τους ναρκομανείς ο Γέροντας Παρθένιος κυριολεκτικά τα... σπάει με τα βίντεο του στο κανάλι του στο You Tube με τις συνταγές του βγαλμένες από την ελληνική και μοναστηριακή κουζίνα που έχουν δημιουργήσει ένα τεράστιο κοινό ακολούθων (followers) στη διαδικτυακή εφαρμογή του You Tube. Αριθμεί ήδη 170.000 ακολούθους στο You Tube και η Goolge τον βράβευσε για τις επιδόσεις του αλλά και για το περιεχόμενο των αναρτήσεων του που επιμελείται ο πατέρας Αστέριος. Και δεν είναι μόνο αυτά...

Βραβείο για τις μοναστηριακές συνταγές του
 

Τον περασμένο Δεκέμβριο έγινε ο πρώτος Ευρωπαίος ρασοφόρος κληρικός που βραβεύτηκε από το Ευρωπαϊκού Συμβούλιο Αδελφοτήτων Γαστρονομίας και Οινολογίας (CEUCO) στο πλαίσιο του 20ου Συνεδρίου που έγινε στην Καστεγιόν της Ισπανίας και μάλιστα το 2025 θα γίνει στον Πειραιά.

Παραχώρηση από τον ΟΣΕ για 99 χρόνια
Το ethnos.gr πέρασε την Αγια Πύλη του Αγίου Παρθενίου, συνάντησε τον Γέροντα και τους πατέρες που είναι στο πλευρό του και σας παρουσιάζει το χώρο λατρείας αλλά και την πιο διάσημη μοναστηριακή κουζίνα στον πλανήτη.

 «Καλώς ήλθατε στο ναό του Αγίου Παρθενίου Επισκόπου Λαμψάκου. Είναι παγκοσμίως ο πρώτος ναός του Αγίου Παρθενίου προστάτης των καρκινοπαθών που φτιάχτηκε εδώ στην οδό Λιοσίων με πολύ αγάπη από εμάς και τους πιστούς. Ο Άγιος δεν είχε ναό μέχρι που βρήκαμε αυτό το παλιό κτίριο του ΟΣΕ που ήταν για απαλλοτρίωση και θα το γκρέμιζαν. Καταφέραμε με χίλια βάσανα να το έχουμε στη διάθεση μας και να φτιάξουμε αυτόν τον όμορφο ναό. Για την ακρίβεια νοικιάσαμε το χώρο για 99 χρόνια. Ο Άγιος Παρθένιος γιορτάζει 7 Φεβρουαρίου και 20 Φεβρουαρίου με το παλαιό ημερολόγιο και μάλιστα την Δευτέρα 19/2 θα έχουμε τον πανηγυρικό Εσπερινό και λιτάνευση ιεράς εικόνας και την Τρίτη την πανηγυρική Θεία λειτουργία», μας είπε στο καλωσόρισμα ο Γέροντας Παρθένιος.

«Κατασκευάσαμε το ναό τις ημέρες της καραντίνας. Μαζεύαμε πέτρες από το δρόμο για να μπαζώσουμε το ιερό και το ιερό βήμα. Ότι βλέπετε το έχουμε φτιάξει μόνοι μας. Έχουν βοηθήσει οι πατέρες και οι αδελφοί μας. Όλο αυτό το έργο ξεκίνησε από ένα βίντεο στο facebook. Κάναμε έκκληση για να φτιάξουμε το ναό. Μία κυρία από τον Καναδά, η κυρία Αικατερίνη Κάργα καρκινοπαθής μας τηλεφώνησε και μας είπε πως θα μας βοηθήσει να φτιάξουμε το ναό αρκεί να προσευχηθούμε γι αυτήν. Μόλις τελείωσε ο ναός η Κατερίνη «έφυγε» από τη ζωή. Της έχουμε αφιερωμένο στη μνήμη της παρεκκλήσιο. Ήρθαν οι συγγενείς της από τον Καναδά. Κάναμε το μνημόσυνο της και θα την τιμούμε πάντα. Εδώ είναι το θαύμα και η ίαση της ψυχής. Ήταν θέλημα Θεού να γίνει εδώ ο ναός, στο κέντρο της Αθήνας, σε μία δύσκολη γειτονιά. Εδώ ήταν ένα χάος και το κάναμε ένα όμορφο καταφύγιο της πίστης μας. Μας έχουν κλέψει πολλές φορές, μας έχουν έχουν κάνει ζημιές αλλά δεν πτοούμαστε, συνεχίζουμε...».

Το σινούκ και ο Χριστόδουλος
Γεννημένος στα Χανιά και μεγαλωμένος στη Μάνη και συγκεκριμένα στο χωριό Προάστιο έξω από την Καρδαμύλη αφιερώθηκε από νωρίς στην ιεροσύνη: «Αγάπησα από μικρός τον άνθρωπο και τον Θεό. Για αυτό βρίσκομαι στην Εκκλησία. Για κανέναν άλλο λόγο. Μεγάλωσα σε εκκλησιαστικές σχολές. Υπηρέτησα στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας επί Πατριάρχη Πέτρου που σκοτώθηκε με το σινούκ (σ.σ. στο Άγιο Όρος το 2004). Γνώρισα το Μακαριστό Χριστόδουλο. Υπηρέτησα στη Μητρόπολη Σύρου με το νυν Μητροπολίτη Σύρο Δωρόθεο. Πέρασα από τον ενοριακό ναό, κατάλαβα, είδα, γνώρισα και στράφηκα στο παλαιό ημερολόγιο, όχι ως φυγή αλλά ως ανεξαρτησία».

Παλαιό ημερολόγιο και μάγειρας
Σχετικά με τους λόγους που τον οδήγησαν στο παλαιό ημερολόγιο είπε: «Δεν ήθελα να είμαι δημόσιος υπάλληλος, ούτε υπάλληλος σε μία αρχιεπισκοπή. Είναι ριψοκίνδυνο, δεν είναι ασφαλές, δεν έχεις έσοδα, δεν έχεις τίποτα δεδομένο και μάλιστα δεν είναι δεδομένο πως ο κόσμος θα έρθει μόνος του εδώ. Εγώ πρέπει να εργαστώ, να πάω εγώ στο κάθε σπίτι για να φέρω τον κόσμο εδώ. Ο κόσμος μας συντηρεί. Μπήκα στη διαδικασία να γίνω ιερέας από τη εικόνα του ιερέα σε ένα χωριό της Μάνης. Είμαι 21 χρόνια στο παλαιό ημερολόγιο. Τα πρώτα χρόνια εργαζόμουν και ως μάγειρας. Δεν κρύφτηκα ποτέ. Έβγαζα τα ράσα και εργαζόμουν μάγειρας. Ήμουν αξιοπρεπής για να επιβιώνω. Δεν ήθελα να έχω ως επάγγελμα την ιεροσύνη».

Όταν ορκίζεσαι στο κράτος πρέπει και να ελέγχεσαι από το κράτος
 

Τώρα έχουμε μπει σε έναν άλλο τρόπο ζωής και μία άλλη σκέψη με τη δημιουργία του ναού εδώ. Έχω και ένα παράπονο. Οταν η εκκλησία ορκίζεται στο κράτος δε μπορεί να μην ελέγχεται από το κράτος. Όταν οι αρχιερείς δίνουν όρκο στη χειροτονία τους δίνουν και όρκο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. ΄Δίνουν όρκο εκεί για να τελέσουν τα καθήκοντα τους στη Μητρόπολη τους. Άρα δε μπορείς να είσαι ανεξάρτητος από το κράτος και να μιλάς για πνευματικότητα. Σε λίγες χώρες υπάρχει αυτή η σύνδεση κράτους και εκκλησίας. Προσέξτε, δε θέλω να καταστραφούν ιερείς που εργάζονται και ζουν από τα 600-700 ευρώ το μήνα και μεγαλώνουν δύσκολα πολυμελείς οικογένειες όμως όλο αυτό μπορεί να γίνει με πιο όμορφο τρόπο και ίσως βοηθήσει του κληρικούς να καταλάβουν πως ο παπάς δεν είναι μόνο να λειτουργεί και να περιμένει. Πρέπει να ζούμε λιτά και ξεκάθαρα».

Οι viral συνταγές και οι μελιτζάνες με αβγά
 «Στο You Tube δείχνουμε συνταγές με απλό τρόπο μαγειρέματος, με απλό τρόπο διατροφής. Είναι συνταγές από την ελληνική και μοναστηριακή κουζίνα. Το βίντεο με τις μελιτζάνες με αβγά έχει ξεπεράσει 1.500.000 θεάσεις. Αλλά και ο παραδοσιακός μουσακάς, η κολοκυθόπιτα, τα ρεβύθια...

Η βράβευση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο CEUCO
 

Σχετικά με την βράβευση του από την το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Γαστρονομίας και Οινολογίας (CEUCO)που θεωρείται από τις κορυφαίες διακρίσεις παγκοσμίως είπε: «Ήταν ιδιαίτερη στιγμή για μένα η επιβράβευση πολλών ετών κόπων στη μαγειρική από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Γαστρονομίας και Οινολογίας. Σε αυτό συνέβαλλε η Λέσχη Αρχιμαγείρων Αττικής «Ακρόπολις» που είμαι επίτιμο μέλος και ο πρόεδρος της κ. Μουζάκης με πρότεινε στο Συμβούλιο. Πρώτη φορά δίνεται βραβείο μαγειρικής σε Έλληνα Ορθόδοξο Κληρικό. Είναι σπουδαίο. Είχε βραβευτεί και ο πατέρας Επιφάνιος για τα φαγητά του και τα κρασιά του αλλά ως ρασοφόρος μάγειρας είναι το πρώτο βραβείο. Τώρα που αλλάζουν τα πάντα στον κόσμο με τους βίγκαν και τους βετζετέριαν αλλά και τα οικονομικά δεδομένα η μοναστηριακή κουζίνα είναι η πιο κατάλληλη και πιο κοντά από ποτέ σε όλους. Το 2025 το Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα γίνει στον Πειραιά. Γνώρισα και τον πρόεδρο της τον κύριο Κάρλος. Ήρθε εδώ, φάγαμε, ενθουσιάστηκε με τη μοναστηριακή φιλοξενία και του χρόνου θα παρουσιάσουμε πολλά πράγματα στον Πειραιά».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις