Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΓΟΡΑ

/

Οι εξαγωγές πάνε καλά: Αυξήθηκαν κατά 31,5%

Οι εξαγωγές πάνε καλά: Αυξήθηκαν κατά 31,5%

Συμμετέχουν με 8,3% στο ΑΕΠ της χώρας μας

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων βορείου Ελλάδας (ΣΕΒΕ), τα πρώτα βήματα επίτευξης του στόχου συμμετοχής των εξαγωγών στο ΑΕΠ κατά 16% μέχρι το 2014 έχουν αρχίσει να υλοποιούνται. Από τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τις ελληνικές εξαγωγές και το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) για το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου 2011, οι ελληνικές εξαγωγές συμμετέχουν με 8,3% στο ΑΕΠ της χώρας μας, όταν το αντίστοιχο ποσοστό το πρώτο τρίμηνο του 2010 είχε υπολογιστεί σε 7,8%. Το εμπορικό έλλειμμα πλέον υπολογίζεται σε 11% του ΑΕΠ, όταν πέρσι για το ίδιο διάστημα είχε υπολογιστεί σε 15,7%.

Η αύξηση της συμμετοχής των ελληνικών εξαγωγών στο ΑΕΠ ήταν σε ένα βαθμό αναμενόμενη, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, αφού το ΑΕΠ της χώρας μας σημείωσε υποχώρηση το πρώτο τρίμηνο του 2011, ενώ αντίθετα οι ελληνικές εξαγωγές συνέχισαν την αυξητική τους πορεία.

Αναλυτικά, οι ελληνικές εξαγωγές (με πετρελαιοειδή), σημειώνοντας αύξηση σε αξία κατά 31,5% και ανήλθαν σε 4,56 δισ. ευρώ και σε ποσότητα κατά 25,7% και ανήλθαν σε 5,3 εκατ. τόνους.

Τα πέντε κυριότερα ελληνικά εξαγώγιμα προϊόντα, πλην των καυσίμων, στις διεθνείς αγορές είναι το αργίλιο (μερίδιο 6,7%, ετήσια αύξηση 56,2%), οι μηχανές-συσκευές (μερίδιο 5,1%, αύξηση 31,5%), οι πλαστικές ύλες (μερίδιο 4,8%, αύξηση 19,6%), τα παρασκευάσματα λαχανικών & φρούτων (μερίδιο 3,9%, αύξηση 9,3%) και ο σίδηρος & χάλυβας (μερίδιο 3,8%, αύξηση 58,4%).

Οι πέντε κυριότεροι πελάτες μας στις διεθνείς αγορές είναι η Ιταλία (μερίδιο 11,5%), η Γερμανία (8,8%), η Κύπρος (7%), η Τουρκία (6,1%) και η Βουλγαρία (5,9%).

Παράλληλα, οι εξαγωγείς τονίζουν ότι αν και είναι νωρίς για συμπεράσματα, η αύξηση των εξαγωγών, σε αξία και σε ποσότητα (με μικρότερο, ωστόσο ρυθμό από την αξία), μπορεί να μεταφραστεί στο ότι η αύξηση τους δεν είναι μόνο ένα πυροτέχνημα, ούτε οφείλεται αποκλειστικά σε μια εύθραυστη και προσωρινή διεθνή συγκυρία.

Αντίθετα, οι εξαγωγές προβάλλουν ως η υγιής διέξοδος των ελληνικών επιχειρήσεων, που βλέπουν τις πωλήσεις τους στην εσωτερική αγορά να συρρικνώνονται διαρκώς.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Αγορά