Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Παππάς στο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: "Οι πολιτικές μας πλήγωσαν τη μεσαία τάξη - Είμαστε πατριωτική πολιτική δύναμη"

Παππάς στο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: "Οι πολ...

Με διάθεση συλλογικής αυτοκριτικής μίλησε στο Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ο υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος, Νίκος Παππάς, ενώ τόνισε την ανάγκη "να επανασυνδεθούμε με όλους όσους χάσαμε".

Προφίλ πολιτικής ευρύτητας αλλά και προοδευτικού πατριωτισμού επιχείρησε να δώσει με την ομιλία του στο διαρκές συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Παππάς.

Ο υποψήφιος πρόεδρος και πρώην Υπουργός τόνισε αρχικά ότι "έχουμε ιστορικές ευθύνες, γιατί αρχίζει μία νέα εποχή. Πρέπει να εντοπίσουμε τα λάθη μας και ανατρέψουμε το αρνητικό αποτέλεσμα.

Η διαδικασία αυτή να γίνει με το βλέμμα στην κοινωνία. Ο προοδευτικός κόσμος δεν περιμένει κάτι λιγότερο. Οφείλουμε να ανιχνεύσουμε το έδαφος και το συσχετισμό δύναμης".

Εκανε μία αποτίμηση της διεθνούς και εγχώριας κατάστασης: "Εχουμε διεθνή αστάθεια, αναδυόμενες συμμαχίες, πόλεμο στην Ευρώπη, έλλειμα αυτόνομης στρατηγικής για την ήπειρό μας. Χρειαζόμαστε εμβάθυνση των δημοκρατικών θεσμών στην Ευρώπη, για τις νέες προκλήσεις για όλες τις θέσεις που έχουμε διατυπώσει.

Στην Ελλάδα έχουμε δεύτερη τετραετία Μητσοτάκη. Δεν είναι λειτουργικό το επιχείρημα ότι φταίει για όλα ο Τσίπρας. Οχι, κ. Μητσοτάκη, φταίτε εσείς. Δείτε τι γίνεται στον Εβρο. Ο κ. Μητσοτάκης είναι ενώπιων των δικών του ευθυνών".

Εν συνεχεία υπογράμμισε με διάθεση συλλογικής αυτοκριτικής: "Θέλω να επικεντρωθώ στο τι πρέπει να κάνουμε εμείς για να ξανακερδίσουμε. Τη φθορά δεν θα την εισπράξουμε αυτόματα. Οχι, θα ήταν τεράστιο λάθος, ώριμο φρούτο δεν υπάρχει.

Για να γίνουμε εναλλακτική, υπάρχουν σοβαρές προϋποθέσεις. Χρειαζόμαστε αξιόπιστη πολιτική πρόταση σε συνθήκες ενισχυμένης αναλογικής. Την πληρώσαμε την απλή αναλογική και έχουμε ευθύνη γι' αυτό. Θα ήταν λάθος να επαναφέρουμε αυτό το αίτημα.

Πρέπει να διασφαλίσουμε πολιτική ευρύτητα. Σήμερα πρέπει να επανεβεβαιώσουμε ότι είμαστε η αριστερή προοδευτική παράταξη, μία μεγάλη αριστερά. Μείγμα ρεαλισμού και ριζοσπατισμού.

Τα πολιτικά μαθήματικά είναι αμείλικτα, γι' αυτό και χρειαζόμαστε τη μεγαλύτερη συσπείρωση δυνάμεων.

Υπάρχει η άποψη ότι πρέπει να εκφράζουμε τη ριζοσπαστική αριστερά. Διαφωνώ. Ούτε είναι οι όροι ξεπερασμένοι. Και σ' αυτό διαφωνώ. Είναι όροι που συγκροτούν ταυτότητες. Η βασική διαιρετική τομή αριστερά δεξιά ισχύει και θα ισχύει.

Αν η Αριστερά δεν καταφέρει να αποσπάσει δυνάμεις του κέντρου από τη δεξιά, δεν θα καταφέρει να έχει την πλειοψηφία. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Πρέπει να επανεβεβαιώσουμε την ταυτότητά μας. Ετσι θα χτιστεί η παράδοση της νίκης".

Συνέχισε στο ίδιο τέμπο: "Η προγραμματική μας απονεύρωση θα έρθει αν πούμε ότι οι αρνητικές πολιτικές της Τρόικα ήταν δικές μας. Δεν ήταν. Ζητάμε εντολή σύγκρουσης με τα συμφέροντα. Στην προσωπική μου δοκιμασία απέναντι στα συμφέροντα δεν ένιωσα στιγμή μόνος.

Πρέπει να είμαστε σκληροί με τον εαυτό μας. Χάσαμε παντού στις τελευταίες εκλογές. Είναι μείζων ζήτημα να επανασυνδεθούμε με όλους όσους χάσαμε. Και αυτό δεν γίνεται χωρίς διάλογο με τους μαζικούς φορείς ενόψει και του έκτακτου συνεδρίου μας.

Σ' αυτο το διάλογο πρέπει να ειπωθούν δύσκολες αλήθειες. Πλήγωσαν οι πολιτικές μας τη μεσαία τάξη αλλά αυτές οι πολιτικές δεν ήταν δικές μας, μας τις επέβαλλαν. Οι άνθρωποι της μεσαίας τάξης είναι ένα κομμάτι του σχεδίου μας. Δεν είμαστε αποκλειστικά το κόμμα της μισθωτής εργασίας.

Από την άλλη πλευρά το σχέδιο Πισσαρίδη βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Μόνο το 4% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχει πρόσβαση στο Ταμείο Ανάκαμψης. Και τους λέει ο Μητσοτάκης ότι ο μοναδικός τρόπος να επιβιώσετε είναι να πατήσετε στο λαιμό τη μισθωτή εργασία. Αυτό πρέπει να το αποτρέψουμε".

Μίλησε αναλυτικά για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις: "Η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις κλιμακώθηκε επί Μητσοτάκη, όταν σχετικοποιήθηκε η έννοια της εθνικής κυριαρχίας. Με τις επιλογές του Μητσοτάκη, κινδυνεύεις να έχεις ανάπτυξη των στόλων στο Αιγαίο. Ετσι μάθαμε στην επακούμβηση φρεγατών. Ο Μητσοτάκης κάνει ΙΧ εξωτερική πολιτική. Θα ήθελε η Αριστερά να του δώσει λευκή επιταγή για μία συμφωνία. Συναίνεση δεν θα λάβει κανείς.

Είχαμε καταφέρει να υπάρχει ηρεμία χωρίς να δαπανούμε μεγάλα ποσά σε εξοπλιστικά προγράμματα. Είχε διπλωματικό προβάδισμα. Και η ΕΥΠ έκανε τη δουλειά της, δεν παρακολουθούσε το μισό υπουργικό συμβούλιο.Είμαστε δύναμη πατριωτική και δυστυχώς έχουμε δίπλα μας μια χώρα βαθιά αναθεωρητική".

Για τα εσωκομματικά τέλος επεσήμανε: "Η ενότητά μας θα διαφυλαχθεί για να αποκαταστήσουμε τη σχέση μας με το λαό. Αργήσαμε να εκλέξουμε πρόεδρο από τη βάση, αργήσαμε να κάνουμε και άλλα πράγματα. Δεν αξιοποιήσαμε τη δυνατότητα για μετασχηματισμό. Δεν εκμεταλλευτήκαμε με επάρκεια τα νέα μέλη μας, δεν κάναμε τον κόσμο συμμέτοχο. Οι τάσεις λειτουργούσαν χωρίς κανόνες.

Είμαστε κόμμα των μελών, όχι κόμμα των δομών. Δομές έχουμε. Αν τις απαραθμίσω, δεν θα τελειώσουμε ποτέ. Η απάντηση θα είναι ένα τεράστιο κύμα δημοκρατίας. Ο σεξισμός και η ομοφοβία δεν έχουν θέση στο χώρο μας, ούτε η φυσική βία. Εκτεινόμαστε από την αριστερά μέχρι την προοδευτικό κέντρο. Συναντηθήκαμε με πολλούς αγωνιστές που ήρθαν κοντά μας με αποσκευές αγώνων και κοινωνικής προσφοράς.

Εχουμε ρίζες στο ΕΑΜ, στο αντιδιδακτορικό αγώνα. Αυτές οι κληρονομιές είναι κτήμα όλων. Να αντλήσουμε από τη λαϊκότητα του ΠΑΣΟΚ και τις ιδέες του ΚΚΕ εσωτερικού. Σ' αυτό το μεγάλο ιστορικό βήμα δεν πρέπει να δείξουμε ότι το ξανασκεφτόμαστε".

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις