Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ζερεφός: "H κλιματική κρίση ήρθε"- «Καμπανάκι» για μεγαλύτερης διάρκειας καύσωνες κάθε χρόνο

Ζερεφός: "H κλιματική κρίση ήρθε&qu...

«Η κλιματική αλλαγή μας αναγκάζει σε αναθεώρηση της στρατηγικής» τόνισε

«Η κλιματική κρίση ήρθε. Το 2023 θα πρέπει να το θυμόμαστε, όπως θυμόμαστε το ’21, το ’19 και το 2012» ανέφερε ο  ο καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας Χρήστος Ζερεφός, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Κάθε χρόνο οι μέρες με υψηλές θερμοκρασίες θα είναι πιο πολλές», τόνισε ο καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας Χρήστος Ζερεφός, κρούοντας τον κώδωνα για επερχόμενους καύσωνες διαρκείας. Μάλιστα, ο ίδιος έστειλε και σαφές μήνυμα πως «η κλιματική κρίση μας οδηγεί σε εξ’ ανάγκης αναθεώρηση όλων των στρατηγικών».

Μιλώντας στο πλαίσιο έκτακτης συνέντευξης Τύπου στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, ο Χρήστος Ζερεφός σημείωσε ότι «πάντοτε είχαμε καύσωνες οι οποίοι ήταν μικρότερης διάρκειας. Ο καύσωνας του 1987 στην Ελλάδα είχε προκαλέσει 3.000 θύματα».

Πρόσθεσε δε ότι βαθμιαία εμφανίζονται πλέον πιο συχνά καύσωνες που ευνοούν την εμφάνιση δασικών πυρκαγιών.

Με τη φράση ότι «το 2023 είναι το έτος που θα το θυμόμαστε γιατί μια ολόκληρη (κλιματική) ζώνη υποφέρει», ο κ. Ζερεφός εξήγησε ότι η αλλαγή του κλίματος που παρατηρήθηκε φέτος, είχε αντίκτυπο σε αυτό που βιώνουμε τον Ιούλιο.

Μιλώντας για την αλλαγή που έχει σημειωθεί το περιβάλλον τα τελευταία χρόνια ο διακεκριμένος επιστήμονας τόνισε ότι ο χάρτης επικινδυνότητας με βαθμό 5, πλέον είναι πιο συχνός από ότι ήταν παλιά.

«Ο ήπιος χειμώνας είχε ως αποτέλεσμα να χάσουμε το μισό νερό φέτος και να μειωθεί η υγρασία του εδάφους» επισήμανε, γεγονός που όπως εξήγησε διαμορφώνει μια κατάσταση που ευνοεί την εξάπλωση των δασικών πυρκαγιών. «Τα δασικά οικοσυστήματα της Ελλάδας είναι από τα πιο ευαίσθητα στον κόσμο. Το δασικό οικοσύστημα είναι απαραίτητο. Εάν το προστατεύσουμε υπάρχει ελπίδα να αναγεννηθεί» δήλωσε ο καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας.

«Δυστυχώς με το θέμα της προστασίας των δασών είναι πολύ δύσκολο» είπε. «Εκτός από την πρόληψη είναι και η προσαρμογήΤο κόστος της κλιματικής αλλαγής θα ξεπεράσει τα 700 δισ. ευρώ. Εάν προσαρμοστούμε μειώνεται στα 400 δισ. ευρώ» πρόσθεσε λέγοντας ότι η γνώση, η ενημέρωση και η έγκαιρη παρέμβαση είναι απαραίτητα στοιχεία για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Όσον αφορά το πώς έγινε η διαχείριση των δασικών πυρκαγιών ο κ. Ζερεφός παρέπεμψε στις δηλώσεις του υπουργού Κλιματικής Αλλαγής, Βασίλη Κικίλια, που έκανε λόγο για 667 πυρκαγιές σε λίγες μέρες τονίζοντας ότι «η στρατηγική επιδέχεται βελτίωσης».

Μιλώντας για τα ακραία καιρικά φαινόμενα που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια με αποκορύφωμα τους παρατεταμένους καύσωνες, τις μεγαπυρκαγιές και τους πυροστρόβιλους, σχολίασε ότι «η κλιματική κρίση δημιουργεί μια πλήρη αποσταθεροποίηση του κλίματος παγκοσμίως. Οι δασικές πυρκαγιές φτάνουν πια σε 1 χλμ. υψόμετρο, όπως σημειώθηκε στην Πελοπόννησο το 2007». Γι’ αυτό και όπως είπε, «η κλιματική κρίση μας οδηγεί σε εξανάγκης αναθεώρηση όλων των στρατηγικών».

Ο ίδιος κάλεσε τους επιστήμονες και την κοινή γνώμη να είναι σε εγρήγορση εξηγώντας ότι η κλιματική αποσταθεροποίηση δεν οφείλεται στο Ελ Νίνιο. 

Για να δώσει έμφαση αναφέρθηκε στην υπερθέρμανση στα νερά της Αμερικής και της Μεσογείου, που μοιάζει απίστευτη. Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του υποστήριξε ότι «οι αλλαγές είναι πολύ μεγάλες, όσο η ενέργεια που στέλνει ο ήλιος κάθε δευτερόλεπτο και πλέον καλούμαστε να τις αντιμετωπίσουμε».

 

πηγή newsit.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις