Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Καύσωνας: Έρχεται ίσως η πιο ζεστή εβδομάδα που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ευρώπη

Καύσωνας: Έρχεται ίσως η πιο ζεστή εβδομ...

Ένας νέος αντικυκλώνας από τη βόρεια Αφρική θα μπορούσε να ανεβάσει τις θερμοκρασίες πάνω από το ρεκόρ των 48,8 βαθμών Κελσίου που παρατηρήθηκε στη Σικελία τον Αύγουστο του 2021.

Για ένα δεύτερο κύμα καύσωνας, που αναμένεται να είναι πιο ισχυρό από αυτό των προηγούμενων ημερών, προετοιμάζεται η νότια Ευρώπη.

Η Ελλάδα , η Ισπανία, η Ιταλία αλλά και το Μαρόκο και άλλες μεσογειακές χώρες προβλέπεται ότι τη νέα εβδομάδα ενδέχεται να καταγράψουν νέα ρεκόρ θερμοκρασίας.

Ένας νέος αντικυκλώνας από τη βόρεια Αφρική θα μπορούσε να ανεβάσει τις θερμοκρασίες πάνω από το ρεκόρ των 48,8 βαθμών Κελσίου που παρατηρήθηκε στη Σικελία τον Αύγουστο του 2021.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) δήλωσε ότι η επόμενη εβδομάδα θα μπορούσε να φέρει τις πιο υψηλές θερμοκρασίες που έχουν καταγραφεί ποτέ στην Ευρώπη σε ένα κύμα καύσωνα που ονομάζεται Χάρος, όπως αναφέρει ο Guardian. Η κλιματική κρίση που προκαλείται από τον άνθρωπο υπερτροφοδοτεί τα ακραία καιρικά φαινόμενα σε όλο τον κόσμο, οδηγώντας σε συχνότερες και πιο θανατηφόρες καταστροφές, από καύσωνες μέχρι πλημμύρες και φωτιές.

Την περασμένη Δευτέρα, ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός δήλωσε ότι ο πλανήτης γνώρισε, την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου, τις πιο ζεστές μέρες που έχουν καταγραφεί ποτέ.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Nature Medicine ανέφερε ότι περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι πέθαναν λόγω του καύσωνα του περασμένου καλοκαιριού σε όλη την Ευρώπη, με τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας να παρατηρούνται στην Ιταλία, την Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία.

Στο επίκεντρο η Ιταλία
Η Ιταλία κατέγραψε εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες και επίπεδα υγρασίας την Κυριακή (16/07) σε αυτό που ο ιστότοπος καιρού, ILMeteo.it περιέγραψε ως «καταιγίδα καύσωνα», και η κατάσταση θα ενταθεί με την άφιξη τη Δευτέρα ενός άλλου αντικυκλώνα που θα ωθήσει τον υδράργυρο σε πιθανά υψηλά 47 βαθμών Κελσίου στις νότιες περιοχές της Σαρδηνίας και 45 ή 46 βαθμών Κελσίου σε περιοχές της Απουλίας και της Σικελίας.

Οι θερμοκρασίες στη Ρώμη, η οποία είναι γεμάτη τουρίστες, αναμένεται να ανέβουν στους 42 ή 43 βαθμούς Κελσίου την Τρίτη. Δεκαέξι ιταλικές πόλεις, όπως η Ρώμη, η Φλωρεντία, η Μπολόνια, το Μπάρι, το Κάλιαρι και το Παλέρμο, έχουν τεθεί σε «κόκκινο συναγερμό» από το υπουργείο Υγείας, που σημαίνει ότι η ζέστη είναι τόσο έντονη που απειλεί την υγεία του πληθυσμού. Οι νυχτερινές θερμοκρασίες παραμένουν πάνω από τους 20 βαθμούς Κελσίου.

Η Ιταλία είναι μια από τις ευρωπαϊκές χώρες που είναι πιο ευάλωτες στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, με ακραία καιρικά φαινόμενα τους τελευταίους 13 μήνες να ευθύνονται για περισσότερους από 50 θανάτους. Η ESA δήλωσε: «Η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Πολωνία αντιμετωπίζουν ένα μεγάλο κύμα καύσωνα με τη θερμοκρασία του αέρα να αναμένεται να ανέλθει στους 48 βαθμούς Κελσίου στα νησιά της Σικελίας και της Σαρδηνίας».

Το Μαρόκο είναι μεταξύ των βορειοαφρικανικών χωρών στις οποίες αναμένονται θερμοκρασίες άνω του μέσου όρου, με υψηλές 47 βαθμούς Κελσίου σε ορισμένες επαρχίες που καταγράφηκαν αυτό το Σαββατοκύριακο - πιο συνηθισμένες τον Αύγουστο παρά τον Ιούλιο - πυροδοτώντας ανησυχίες για έλλειψη νερού, ανέφερε η μετεωρολογική υπηρεσία.

Στο νησί Λα Πάλμα των Καναρίων Νήσων, περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους μετά από δασική φωτιά που καίει  στα βορειοδυτικά του νησιού.

"Βράζουν" ΗΠΑ και Ιαπωνία
Πολύ υψηλές θερμοκρασίες επικρατούν και στις ΗΠΑ. Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ (NWS) ανέφερε ότι ένας καύσωνας που πλήττει από την Καλιφόρνια έως το Τέξας αναμένεται να κορυφωθεί κατά τη διάρκεια ενός «εξαιρετικά ζεστού και επικίνδυνου Σαββατοκύριακου».

Το εθνικό πάρκο της Κοιλάδας του Θανάτου – συχνά ένα από τα πιο καυτά μέρη στη Γη – αναμένεται να ισοφαρίσει ή να ξεπεράσει το ρεκόρ θερμότητας των 54,4 βαθμών Κελσίου. Το Λας Βέγκας θα βιώσει τρεις συνεχόμενες ημέρες με θερμοκρασίες στους 46 βαθμούς Κελσίου, κάτι που έχει συμβεί μόλις μία φορά στο παρελθόν, ανέφερε το NWS. Το Φίνιξ, το οποίο έχει υπομείνει δύο εβδομάδες με θερμοκρασίες πάνω από 43 βαθμούς Κελσίου με μικρή ανακούφιση τις βραδινές ώρες, περίμενε το πιο ζεστό Σαββατοκύριακο του έτους.

Η Νότια Καλιφόρνια αντιμετωπίζει πολυάριθμες φωτιές, συμπεριλαμβανομένης μιας στην κομητεία Ρίβερσαϊντ που έχει κάψει περισσότερα από 7.500 στρέμματα και έχει δώσει εντολές εκκένωσης.

Η Ιαπωνία εξέδωσε προειδοποιήσεις για θερμοπληξία σε δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε 20 από τους 47 νομούς της.

Το εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK είπε ότι η ζέστη ήταν απειλητική για τη ζωή, με την πρωτεύουσα και άλλα μέρη να καταγράφουν σχεδόν 40 βαθμούς Κελσίου. Η υψηλότερη θερμοκρασία ποτέ στην Ιαπωνία – 41,1 βαθμούς Κελσίου που καταγράφηκε στην πόλη Κουμαγκάγια, Σαϊτάμα, το 2018 – θα μπορούσε να ξεπεραστεί, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία.

Ορισμένα μέρη σημείωσαν τις υψηλότερες θερμοκρασίες τους σε περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες το Σάββατο, συμπεριλαμβανομένου του Hirono στην επαρχία Φουκουσίμα, με 37,3 βαθμούς Κελσίου.

Η Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής του Copernicus δήλωσε ότι ο Ιούνιος του 2023 ήταν λίγο πάνω από 0,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο του Ιουνίου 1991-2020, με άνευ προηγουμένου θερμοκρασίες στη θάλασσα και λίγους πάγους στην Ανταρκτική.

ηηγή

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις