Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Σάρωσε με 10 βραβεία στην απονομή των Ίρις η ταινία "Πίσω από τις Θημωνιές" - Είχε παιχθεί και στην Πάτρα

Σάρωσε με 10 βραβεία στην απονομή των Ίρ...

Η φετινή τελετή απονομής των βραβείων ΙΡΙΣ της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 27 Ιουνίου 2023 στην Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, στην Αθήνα

Το φιλμ με τίτλο «Πίσω από τις Θημωνιές», πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της Ασημίνας Προέδρου που είχε προβληθεί και στην Πάτρα, σάρωσε στα βραβεία ΙΡΙΣ της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου

Η ταινία απέσπασε 10 βραβεία μεταξύ άλλων στις κατηγορίες ‘Μεγάλου Μήκους Ταινίας Μυθοπλασίας, ‘Σκηνοθεσίας’, ‘Α’ Ανδρικού Ρόλου’ και ‘Σεναρίου’.

Η συγκεκριμένη κοινωνική ταινία της πρωτοεμφανιζόμενης Ασημίνας Προέδρου (μικρού μήκους “Red Hulk”) πραγματικά κυριάρχησε στη φετινή τελετή απονομής των βραβείων ΙΡΙΣ της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 27 Ιουνίου 2023 στην Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, στην Αθήνα.

Η ιστορία της ταινίας διαδραματίζεται το 2015, σε ένα μικρό ελληνικό χωριό κοντά στη λίμνη Δοϊράνη, στα σύνορα  Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, όπου συγκεντρώνεται ένα τεράστιο κύμα προσφύγων με στόχο να διαφύγουν στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη. Ένα τραγικό γεγονός στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας φέρνει μια τριμελή ελληνική οικογένεια μπροστά σε προσωπικά αδιέξοδα, με τον καθένα να πρέπει να αναλογιστεί για πρώτη φορά στη ζωή του το κόστος των πράξεών  του. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Στάθης Σταμουλακάτος, Λένα Ουζουνίδου, Ευγενία Λάβδα, Χρήστος Κοντογεώργης, Ντίνα Μιχαηλίδου και ο Πασχάλης Τσαρούχας.

Αναλυτικά τα βραβεία που απέσπασε η ταινία είναι:

Μεγάλου Μήκους Ταινίας Μυθοπλασίας (Ιωάννα Μπολομύτη, Markus Halberschmidt, Vladimir Anastasov, Angela Nestorovska)

Σκηνοθεσίας (Ασημίνα Προέδρου)

Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη (Ασημίνα Προέδρου)

Σεναρίου (Ασημίνα Προέδρου)

Α΄ Ανδρικού Ρόλου (Στάθης Σταμουλακάτος)

Β΄ Γυναικείου Ρόλου (Ντίνα Μιχαηλίδου)

Β΄ Ανδρικού Ρόλου (Χρήστος Κοντογεώργης)

Φωτογραφίας (Σίμος Σαρκετζής)

Μοντάζ (Ηλέκτρα Βενάκη)

Ήχου (Νίκος Παπαδημητρίου, Ηλέκτρα Βενάκη, Περσεφόνη Μήλιου, Κώστας Βαρυμποπιώτης).

*Το σενάριο και η σκηνοθεσία της ταινίας είναι της Ασημίνας Προέδρου.

Πρωταγωνιστούν οι: Στάθης Σταμουλακάτος, Λένα Ουζουνίδου, Ευγενία Λάβδα, Χρήστος Κοντογεώργης, Ντίνα Μιχαηλίδου και ο Πασχάλης Τσαρούχας.

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Σίμος Σαρκετζής

Μοντάζ: Ηλέκτρα Βενάκη

Μουσική: Μάριος Στρόφαλης

Ηχοληψία: Νίκος Παπαδημητρίου

Μοντάζ Ήχου: Ηλέκτρα Βενάκη, Περσεφόνη Μήλιου

Μιξάζ: Κώστας Βαρυμποπιώτης

Σκηνικά: Εδουάρδος Γεωργίου

Κοστούμια: Κική Μήλιου

Μακιγιάζ: Δώρα Νάζου

VFX Supervisor: Αντώνης Κοτζιάς

Casting: Σωτηρία Μαρίνη, Σοφία Δημοπούλου, Φραγκίσκος Ξυδιανός, Άκης Γουρζουλίδης

Μια παραγωγή των: Αργοναύτες ΑΕ, FICTION PARK, Sektor Film

Παραγωγοί: Ιωάννα Μπολομύτη, Markus Halberschmidt, Vladimir Anastasov, Angela Nestorovska 

Executive Producers: Πάνος Παπαχατζής, Maria Tsigka

Co-producer: Anna Jancsó

Line Producer: ΓιάννηςΚαραντάνης

Συμπαραγωγοί: ΕΡΤ ΑΕ,  ΑταλάντηΑΕ

Με την οικονομική υποστήριξη: Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, ΕΚΟΜΕ, ZDF/Arte, Eurimages, North Macedonia Film Agency, MEDIA Creative Europe, SEE Cinema Network, DI.VI.PE.K.

Με την υποστήριξη: Αυτοτελές Τοπικό Γραφείο Διευκόλυνσης Οπτικοακουστικών Παραγωγών (Film Office) της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ELEMENTS

Η ταινία είχε βγει συις κινηματογραφικές αίθουσες σε διανομή της εταιρείας Tanweer.

*Η Ασημίνα Προέδρου γεννήθηκε το 1982 στην Αθήνα. Σπούδασε μουσική (πτυχίο πιάνου το 2001), Διεθνή Οικονομικά (BA το 2005 και MSc το 2007) και Σκηνοθεσία Κινηματογράφου (BA το 2013, MA το 2018).

Η μικρού μήκους ταινία της, Red Hulk (2013), σε παραγωγή, σενάριο και σκηνοθεσία της ίδιας, κέρδισε το Χρυσό Διόνυσο στο Φεστιβάλ Δράμας (2013) και το Βραβείο Καλύτερης Μικρού Μήκους Ταινίας στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, Νύχτες Πρεμιέρας (2013). Συμμετείχε σε περισσότερα από εξήντα διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου, συμπεριλαμβανομένου του Clermont-Ferrand (2014), και απέσπασε επτά διεθνή βραβεία.

Η πρώτη της μεγάλου μήκους ταινία, Πίσω από τις Θημωνιές (Behind the Haystacks), που αναμένεται να κυκλοφορήσει το 2022, αναπτύχθηκε μέσω του Sarajevo Script Station 2015, του Berlinale Script Station 2016 και του First Film First 2016-2017. Είναι μια συμπαραγωγή Ελλάδας-Γερμανίας-Βόρειας Μακεδονίας, και ολοκληρώθηκε, μεταξύ των άλλων, με την υποστήριξη του ΕΚΚ, της ΕΡΤ, του MEDIA, του ZDF-Arte και του Eurimages.

Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το Νοέμβριο του 2022, όπου κέρδισε 6 πολύ σημαντικά βραβεία (ειδική μνεία επιτροπής στο επίσημο διαγωνιστικό, Meet the Neighbours, βραβείο Fipresci, βραβείο Ένωσης Κριτικών κινηματογράφου, δύο βραβεία του ΕΚΚ και βραβείο της ΕΡΤ). Προβλήθηκε επίσης στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ινδίας (Goa), όπου κέρδισε το βραβείο του πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη, ενώ έχει ήδη αποσπάσει εξαιρετικές διεθνείς κριτικές. (Screen Daily, The Film Verdict, Variety). 

Επιμέλεια ανάρτησης: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture