Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Σομαλία: Η χώρα που πεθαίνει από τις εκπομπές άνθρακα των άλλων

Σομαλία: Η χώρα που πεθαίνει από τις εκπ...

Έπειτα από πέντε χρόνια ανομβρίας, σχεδόν ο μισός πληθυσμός της Σομαλίας χρειάζεται επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια

Η Σομαλία μαστίζεται από τις επιπτώσεις μιας κλιματικής κρίσης για την οποία δεν έχει καμία ευθύνη, δήλωσε την Τετάρτη ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, την ώρα που ο λιμός απειλεί να ακολουθήσει την ξηρασία που σκότωσε πέρυσι 43.000 ανθρώπους.

Περίπου 8,3 εκατομμύρια Σομαλοί, σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας, χρειάζεται επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια, τόνισε ο Γκουτέρες.

Από την βοήθεια των 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχει ζητήσει ο ΟΗΕ για την αφρικανική χώρα, μόνον το 15% έχει συγκεντρωθεί, είπε.

«Είναι εντελώς απαράδεκτο να επίκειται λιμός» δήλωσε ο ΓΓ του οργανισμού από το Μογκαντίσου, έπειτα από επίσκεψή του σε καταυλισμό της Μπαϊντόα, στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας, όπου διαμένουν εκτοπισμένοι από την ξηρασία και τις συγκρούσεις ανάμεσα σε κυβερνητικές δυνάμεις και μαχητές της Αλ Σεμπάμπ, οργάνωσης που συνδέεται με την Αλ Κάιντα.

«Είναι ανήθικο να υφίστανται οι Σομαλοί τον τρομερό αντίκτυπο της κλιματικής κρίσης που δεν έκαναν σχεδόν τίποτα για να προκαλέσει» υπογράμμισε.

Έπειτα από πέντε διαδοχικά έτη χωρίς βροχές, η ξηρασία εκτόπισε 1,4 εκατομμύριο Σομαλούς, εκ των οποίων έως και 80% είναι γυναίκες και παιδιά, πρόσθεσε.

Η πρωτοβουλία Ολοκληρωμένη Κατάταξη Φάσεων Επισιτιστικής Ασφάλειας (IPC), η οποία θέτει τους διεθνείς κανόνες για τον προσδιορισμό της σοβαρότητας μιας επισιτιστικής κρίσης, ανακοίνωσε τον περασμένο Δεκέμβριο ότι η πείνα αποτράπηκε προσωρινά, αλλά η κατάσταση επιδεινώνεται.

Μεγάλη επίθεση των κυβερνητικών δυνάμεων που υποστηρίζεται από συμμαχικές πολιτοφυλακές είχε ως αποτέλεσμα την κατάληψη περίπου του ενός τρίτου όλου του εδάφους των Αλ Σεμπάμπ, δήλωσε τον Μάρτιο στο ραδιοσταθμό Voice of America ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Σομαλία.

Η σομαλική κυβέρνηση δηλώνει ότι σκότωσε 3.000 μαχητές της Αλ Σεμπάμπ από πέρυσι που άρχισε την επιχείρησή της εναντίον των ισλαμιστών της οργάνωσης, η οποία όμως συνεχίζει τις φονικές επιθέσεις στο Μογκαντίσου.

Ο στρατός και οι συμμαχικές του πολιτοφυλακές αναμένεται να ξεκινήσουν τη δεύτερη φάση της επιχείρησής τους με την υποστήριξη της Μεταβατικής Αποστολής της Αφρικανικής Ένωσης στη Σομαλία (ATMIS) τις ερχόμενες εβδομάδες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις