Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Φουστανέλα, τσαρούχι, φούντα, φέσι! Η τέχνη της στολής και η ζήτηση τα τελευταία χρόνια

Πάτρα: Φουστανέλα, τσαρούχι, φούντα, φέσ...
Κωνσταντίνα Ανδριοπούλου
[email protected]

Κάθε 25η Μαρτίου έχουν την τιμητική τους

Φουστανέλα, τσαρούχι, φούντα, φέσι! Κάθε 25η Μαρτίου έχουν την τιμητική τους, τόσο στις παρελάσεις όσο και στις σχολικές εορτές.

«Κυρίως οι φορεσιές ενοικιάζονται και μεγάλο μέρος αυτών των ενοικιάσεων γίνονται από τα σχολεία που θα παρελάσουν και για τις γιορτές που πραγματοποιούν για την επέτειο. Οι αγορές εστιάζονται κυρίως σε μικρότερες ηλικίες, όπως στα νηπιαγωγεία και δεν είναι σε μεγάλο ποσοστό. Προτιμούν τις ενοικιάσεις γιατί μπορεί φέτος να είναι κάποιο παιδάκι π.χ. Μιαούλης και του χρόνου τσολιάς » λέει στο thebest.gr o o Νίκος Μενούνος, υπεύθυνος καταστήματος πωλήσεων και ενοικιάσεων παραδοσιακών φορεσιών.

Οι φορεσιές που προτιμούν είναι «Κολοκοτρώνης, Μπουμπουλίνα, Κανάρης, Τσολιάδες, Αμαλίες, Σουλιώτισσες και νησιώτισσες. Σε ό, τι αφορά, τις παρελάσεις που ντύνονται ομοιόμορφα είναι το τι θέλει το κάθε σχολείο. Συνήθως ντύνονται με φορεσιές από την Μάνη, την Ήπειρο αλλά κυρίως τα αγόρια Τσολιάδες γιατί είμαστε στην Πελοπόννησο και τα κορίτσια Αμαλίες ή προτιμούν την Τσακώνικη φορεσιά» εξηγεί ο κ. Μενούνος.

Η κατασκευή των παραδοσιακών φορεσιών, όπως μας λέει γίνεται στο χέρι και πέρα από το ότι είναι χρονοβόρα διαδικασία στο ράψιμο, χρειάζεται και ειδική μελέτη προκειμένου να αποτυπωθεί ακριβώς «Οι φορεσιές είναι χειροποίητες. Εδώ και πάρα πολλά χρόνια, περίπου 25,  η μητέρα μου Βασιλική Τσίτου-Μενούνου τις κατασκευάζει μία μια, αφιερώνοντας πάρα πολύ χρόνο γιατί δεν είναι μόνο το ράψιμο. Χρειάζεται και διάβασμα, δεν είναι απλή η διαδικασία, πρέπει να είσαι γνώστης της κάθε φορεσιάς. Τι φοράει κάθε περιοχή, βάση ιδιωμάτων, βάση τοποθεσίας. Δηλαδή στη Μακεδονία είναι πιο χοντρά τα ρούχα, στα νησιά λόγω ζέστης πιο ελαφριά. Τα υφάσματα είναι τσόχες κανονικές και τα κεντήματα όλα στο χέρι. Τα σχεδιάζει και τα ράβει μόνη της».

Σε ό, τι αφορά τις σημαίες για τις Εθνικές επετείους, όπως λέει ο κ. Μανούνος «οι Πατρινοί αγοράζουν σημαίες, είτε τις κλασσικές, είτε ραμμένες στο χέρι. Αρκετοί τις αγοράζουν για τα μπαλκόνια τους. Επίσης, υπάρχει και αγοραστική κίνηση από δημόσιες υπηρεσίες και σχολεία».

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις