Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Καρναβάλι ήταν και πάει! Η ώρα του απολο...

Καρναβάλι ήταν και πάει! Η ώρα του απολογισμού: Πού πετύχαμε, πού αποτύχαμε, πού μπορούσαμε και καλύτερα

Κοντογεωργοπούλου Γιώτα
[email protected]

Η Πάτρα έδειξε σε γενικές γραμμές τον καλό της εαυτό

THE BEST CARNIVAL 2023
/

Ήταν ένα Καρναβάλι ξεφαντώματος, χαράς και ασφάλειας.

Ο καιρός βοήθησε, οι καρναβαλιστές έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και οι επισκέπτες συμπεριφέρθηκαν στην πλειοψηφία τους με σεβασμό στην πόλη, παρά το γεγονός ότι ήταν περισσότεροι από ό,τι τα τελευταία χρόνια και στην πλειοψηφία τους νεολαίοι.

Το Καρναβάλι του 2023 πέρασε στην ιστορία χωρίς παρατράγουδα και ακρότητες και η Πάτρα έδειξε ότι και θέλει και μπορεί να είναι βασίλισσα του Καρναβαλιού.

Ώρα για απολογισμό λοιπόν καθώς είναι και αυτό κάτι σαν … έθιμο της Καθαράς Δευτέρας.

ΠΟΥ ΠΕΤΥΧΑΜΕ

Στην ασφάλεια: Το Καρναβάλι πέρασε χωρίς να ανοίξει ρουθούνι, με τους χιλιάδες επισκέπτες να ξεφαντώνουν ειρηνικά χωρίς ακρότητες και χωρίς βανδαλισμούς και βιαιοπραγίες παρά το γεγονός ότι εκφράζονταν φόβοι για επανάληψη επεισοδίων, όπως αυτά του 2003 εξαιτίας του μεγάλου όγκου των επισκεπτών.

Στο κλίμα: Η Πάτρα μετά από 3 χρόνια απουσίας από τις παρελάσεις, βρέθηκε στον δρόμο να διασκεδάζει ξέφρενα. Είδαμε στις παρελάσεις ανθρώπους που είχαν χρόνια να βγουν στο καρναβάλι και επέστρεψαν στο μεγάλο come back μετά τον covid. Όλη η Πάτρα ήταν εκεί, αποδεικνύοντας ότι το Καρναβάλι είναι στο dna της και οι Πατρινοί ξέρουν να απογειώνουν το μεγάλο θεσμό της πόλης που είναι και βαριά βιομηχανία της.

Στα πληρώματα: Ο Κρυμμένος Θησαυρός της Πάτρας απέδειξε για άλλη μια φορά ότι είναι ο … θησαυρός του Καρναβαλιού. Τα πληρώματα έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και κατάφεραν να μας δώσουν ευφάνταστες στολές που άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις.

Στα πάρτι: Όλα τα μεγάλα και γνωστά πάρτι του Καρναβαλιού ήταν sold out με τους Πατρινούς να ψάχνουν μάταια να βρουν προσκλήσεις. Κινήθηκαν τα μαγαζιά της Εστίασης, ιδίως αυτά  του κέντρου και πήρε η πόλη χρώμα και ρυθμό μέρες πριν τις δύο μεγάλες παρελάσεις.

Στον Γκόραν Μπρέγκοβιτς: Ήταν μια από τις καλύτερες στιγμές του Καρναβαλιού η συναυλία του στην πλατεία Γεωργίου. Ο ίδιος μοναδικός όπως πάντα, το ακροατήριο στα καλύτερά του και το κέφι στο κόκκινο.

Στην καθαριότητα: Ένα μεγάλο μπράβο στα συνεργεία που έκαναν την Πάτρα να λάμπει μέσα σε ελάχιστη ώρα από τη λήξη των εκδηλώσεων. 

ΠΟΥ ΑΠΟΤΥΧΑΜΕ

Στην ροή των παρελάσεων:

1.  Παρατηρήθηκαν μεγάλα κενά, τα οποία σε κάποια σημεία οδήγησαν και σε μεγάλη καθυστέρηση της ροής. Ιδίως στην παρέλαση της Κυριακής παρατηρήθηκε ένα μεγάλο μπλοκάρισμα από τις 6.15 έως τις 7.15 το απόγευμα εξαιτίας της εισόδου στην παρέλαση ενός πολυπληθούς γκρουπ με λεωφορείο, το οποίο παραβίασε την σειρά της παρέλασης, πέρασε περίπου 20 πληρώματα και στη διαδρομή σταμάτησε για αρκετή ώρα στη μέση της παρέλασης.

Κάποια στιγμή χαμήλωσε η μουσική (δεν γνωρίζουμε με τίνος πρωτοβουλία), και καθώς τα κενά ήταν μεγάλα, οι θεατές θεώρησαν ότι η παρέλαση έλαβε τέλος. Αποτέλεσμα ήταν να μπει κόσμος μέσα στον δρόμο και να μείνουν εγκλωβισμένα πολλά πληρώματα από τη Γούναρη έως την Παπαφλέσσα για μια ώρα περίπου χωρίς να έχουν παρελάσει. Οι διαμαρτυρίες ήταν έντονες καθώς καταγράφηκε αδυναμία διαχείρισης της κατάστασης από την καρναβαλική επιτροπή. Στην πύλη Γ απειλήθηκαν μάλιστα και επεισόδια.

Για το θέμα έκανε ανάρτηση καυτηριάζοντας την κατάσταση ο Αλέξης Σκαρμέας γράφοντας: "Τα τοπικά κανάλια τελείωσαν τη μετάδοση, ο κόσμος μπήκε στο δρόμο της παρέλασης και περπατάει, νύχτωσε και πληρώματα περιμένουν από Γουναρη μέχρι Παπαφλέσσα να ξεκινήσουν παρέλαση Όλα στη τύχη τους Κρίμα". 

2.  Μεγάλο πρόβλημα προέκυψε και στην αρχή της παρέλασης στο κομμάτι από το Αρσάκειο έως την οδό Φαβιέρου. Τα άρματα με τις δύο βασίλισσες «κόλλησαν» για 35 λεπτά περίπου με αποτέλεσμα τα πληρώματα που ακολουθούσαν να συνωστιστούν μετά το Αρσάκειο. Για το πρόβλημα υπάρχουν δύο εκδοχές. Κατ΄άλλους ευθύνονται τα αναβατόρια που αναζητούνταν στο συγκεκριμένο σημείο προκειμένου να κατεβάσουν τις βασίλισσες, κατ΄άλλους ένα παρκαρισμένο αμάξι στη μέση του δρόμου. Επικράτησε εκνευρισμός.

3.  Κενά διαπιστώθηκαν αρκετά και κατά τη διάρκεια των δύο παρελάσεων. Κάποια από αυτά αποδίδονται από γνωστούς καρναβαλιστές στην απειρία μερίδας εθελοντών που είχαν επιστρατευτεί για το καρναβάλι, στη θέση παλαιότερων και εμπειρότερων.

ΣΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΠΑΡΕΛΑΣΕΩΝ

Υπήρχαν μεγάλα τμήματα της παρέλασης και το Σάββατο και ιδιαίτερα την Κυριακή ιδίως στο κομμάτι από Ερμού μέχρι Φαβιέρου όπου δεν ακουγόταν μουσική  ή ακουγόταν από μακριά εντελώς υποτονικά σαν να μην γίνεται παρέλαση.  Για το θέμα παρενέβη και ο υποψήφιος Δήμαρχος Βασίλης Αϊβαλής με ανάρτησή του γράφοντας: 

"Και τώρα που τελείωσε η μεγάλη γιορτή του επιτυχημένου Καρναβαλιού της Πάτρας 2023, ας δούμε τρία βασικά οργανωτικά προβλήματα των παρελάσεων που θα πρέπει να φροντίσουμε του χρόνου να μην ξανασυμβούν…
Το πρώτο, είχε να κάνει με την ένταση της μουσικής κατά τη διάρκεια των παρελάσεων, θέμα που σχολιάστηκε εκτενώς και ποικιλοτρόπως.

Υπήρχαν μεγάλα τμήματα της παρέλασης και το Σάββατο και ιδιαίτερα την Κυριακή (κυρίαρχα στο κομμάτι από Ερμού μέχρι Φαβιέρου) που είχαν ελάχιστη ηχητική κάλυψη με αποτέλεσμα η μουσική να ακούγεται από πολύ μακριά ή και να μην ακούγεται καθόλου, με όσες εντυπώσεις μπορεί να αφήνει αυτό στους συμμετέχοντες και στους επισκέπτες της πόλης που είχαν κατακλύσει τα πεζοδρόμια και έβλεπαν τους καρναβαλιστές πολλές φορές απλά να περπατούν αντί να χορεύουν…
Το δεύτερο θέμα αφορούσε τα τεράστια κενά που δημιουργήθηκαν στην παρέλαση της Κυριακής παρά την φιλότιμη προσπάθεια των εθελοντών.

Κενά τα οποία έδιναν την εικόνα ενός αποσπασματικού θεάματος και ενός έντονου οργανωτικού προβλήματοςπου κορυφώθηκε προς στο τέλος της παρέλασης όταν μπήκε ο κόσμος μέσα σε αυτήν διακόπτοντας τη ροή της νομίζοντας ότι αυτή έχει λήξει ενώ υπήρχαν πληρώματα τα οποία δεν είχαν ακόμη παρελάσει!!!
Το τρίτο θέμα είναι διαχρονικό, αλλά φέτος, εξαιτίας της μεγάλης προσέλευσης επισκεπτών αναδείχθηκε ακόμη περισσότερο ως μια παράμετρος στην οποία πρέπει να υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα καθώς όταν τα μεγέθη μεγαλώνουν με αυτά μεγαλώνουν και οι ανάγκες της διοργάνωσης.

Ο λόγος για την έλλειψη τουαλετών προκειμένου να εξυπηρετηθεί ο τεράστιος όγκος επισκεπτών που κατακλύζουν το κέντρο και –ελλείψει χημικών τουαλετών- να καταλήγουν είτε στα καταστήματα εστίασης προκαλώντας σημαντικά προβλήματα είτε να ανακουφίζονται δημόσια δημιουργώντας εικόνες χάους στην πόλη.
Ας βάλουμε τα παραπάνω στο νου μας και του χρόνου να πραγματοποιήσουμε ένα ακόμη καλύτερο Πατρινό Καρναβάλι.
Σήμερα Καθαρίζουμε…
Καλά Κούλουμα και Καλή Σαρακοστή σε όλους!"

Επιπλέον λεπτομέρεια για τη μουσική: Οι dg' s δεν μπόρεσαν να ανέβουν στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου να παίξουν μουσική λόγω της κατάληψης του Συντονιστικού των καλλιτεχνών το οποίο είχε αναρτήσει και πανό στην πρόσοψη του θεάτρου ενώ μέλη τoυ παρήλασαν με πλακάτ. 

ΣΤΗΝ ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ ΣΤΟΝ ΜΠΡΕΓΚΟΒΙΤΣ: Στην μεγάλη συναυλία του Μπρέγκοβιτς η μουσική κάλυψη ήταν άψογη γύρω από τη σκηνή, αλλά όχι και στα άλλα σημεία της πλατείας και περιμετρικά αυτής όπου ήταν συγκεντρωμένος πολύς κόσμοςπου δεν άκουγε.

ΣΤΑ ΑΡΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ: Όπως αναμενόταν, πληρώσαμε στην εικόνα της παρέλασης το γεγονός της έξωσης των πληρωμάτων από τις αποθήκες του ΑΣΟ, οι οποίες ωστόσο ακόμη δεν έχουν αξιοποιηθεί με άλλον τρόπο. Τα άρματα των πληρωμάτων ήταν ελάχιστα και αυτό κόστισε στη γενικότερη εικόνα, με  δεδομένο ότι και τα άρματα του Δήμου δεν ήταν τόσο πολλά όσα θα ανέμενε κανείς μετά απο 3 χρόνια απουσίας (είδαμε και επαναλήψεις).

ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΟΤΗΤΑ  ΤΩΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ: Χιλιάδες ναι, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία έφηβοι και νεολαίοι έως 25 ετών. Έδωσαν κέφι, αλλά δεν άφησαν και τόσο χρήμα στην πόλη. Το Καρναβάλι της Πάτρας δεν κατάφερε ούτε φέτος να προσελκύσει μεγαλύτερες ηλικίες επισκεπτών και να περάσει και σε αυτή τη δύσκολη… πίστα. 

ΣΤΗ ΔΙΑΧΥΣΗ ΕΚΤΟΣ ΚΕΝΤΡΟΥ: Και φέτος τα μαγαζιά δούλεψαν στο κέντρο. Η περιφέρεια δεν επωφελήθηκε από τους χιλιάδες επισκέπτες ενώ υποτονικότητα είχαν και τα καταστήματα πέραν της Γούναρη. 

ΣΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ ΑΛΑΛΟΥΜ: Δεν άρεσε το κυκλοφοριακό αλαλούμ στο κέντρο και στην Όθωνος Αμαλίας, ιδίως μετά τη λήξη των παρελάσεων. Σε... κανέναν. Είδαμε αυτοκίνητα παρκαρισμένα ακόμη και δίπλα στις γραμμές του τρένου. Είδαμε χάος στους κεντρικούς δρόμους. Ανεξέλεγκτο.

ΣΤΟ ΠΑΡΕΜΠΟΡΙΟ: Η κατάσταση ήταν ανεξέλεγκτη ιδίως στη Ρήγα Φεραίου.

ΣΤΑ ΥΠΑΙΘΡΙΑ ΠΑΡΤΙ: 'Αφησαν πίσω τους τόνους σκουπιδιών και μόνο αυτό.

ΠΟΥ ΔΙΧΑΣΤΗΚΑΜΕ: Η τελετή λήξης. Σε άλλους το δρώμενο άρεσε πολύ, σε άλλους καθόλου καθώς το βρήκαν άνευρο και ανέμπνευστο. Οκ, υποκειμενικός ο παράγοντας. Τα πυροτεχνήματα πάντως ήταν εντυπωσιακά όπως  και οι 1550.

ΤΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΑ: 

1. Είδαμε στρωματσάδα με κουβέρτες το βράδυ της Κυριακής στην πλατεία Όλγας. Υπαίθρια διανυκτέρευση για νεολαίους άνευ στέγης. Το ίδιο και στο Νότιο πάρκο όπου κοιμούνταν πάνω στα παγκάκια και τα ξύλινα τραπέζια.

2. Είδαμε και σκηνές στημένες στο Νότιο Πάρκο με εκδρομείς που επέλεξαν το στύλ ελεύθερο κάμπινγκ.

3. Είδαμε να πετάνε και σοκολάτες από τα Χριστούγεννα με σήμα τον Αι Βασίλη!

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr