Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΙNFOGRAPHICS

/

ΕΕ: Χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις μεταφορές

ΕΕ: Χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στ...

/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Δημοσιογραφική επιμέλια: Μ. Δεληθανάση

Το 2021, το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις μεταφορές ανήλθε στο 9,1 % σε επίπεδο ΕΕ, ποσοστό κατά πολύ χαμηλότερο (4,9%) από τον στόχο του 14 % που έχει τεθεί για το 2030 από την οδηγία της ΕΕ για την προώθηση της χρήσης ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (11.12.2018).

‘Όλα δείχνουν πως ο δρόμος δεν είναι εύκολος, μέχρι η Ευρώπη να υιοθετήσει μεταφορές μηδενικών εκπομπών, που δεν μολύνουν το περιβάλλον, δεν κάνουν θόρυβο και είναι πιο ξεκούραστες. 

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (αιολική ενέργεια, ηλιακή ενέργεια, υδροηλεκτρική ενέργεια, ενέργεια από τους ωκεανούς, γεωθερμική ενέργεια, βιομάζα και βιοκαύσιμα) αποτελούν εναλλακτικές λύσεις αντί των ορυκτών καυσίμων και συμβάλλουν στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, στη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού και στη μείωση της εξάρτησης από αναξιόπιστες και ασταθείς αγορές ορυκτών καυσίμων, ειδικότερα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η νομοθεσία της ΕΕ για την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχει εξελιχθεί σημαντικά κατά τα τελευταία 15 έτη.

Το 2009, οι ηγέτες της ΕΕ όρισαν ως στόχο έως το 2020 ένα μερίδιο 20% της κατανάλωσης ενέργειας της ΕΕ να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές. Το 2018, συμφωνήθηκε ο στόχος έως το 2030 ένα μερίδιο 32% της κατανάλωσης ενέργειας της ΕΕ να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές. Τον Ιούλιο του 2021, ενόψει των νέων φιλοδοξιών της ΕΕ για το κλίμα, προτάθηκε στους συν-νομοθέτες η αναθεώρηση του στόχου του 40 % έως το 2030.

Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση που ακολούθησε, η ΕΕ συμφώνησε να μειώσει γοργά την εξάρτησή της από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα πριν από το 2030, επιταχύνοντας τη μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας. Το επικαιροποιημένο πλαίσιο πολιτικής για την ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές για το 2030 και για την μετά το 2030 περίοδο βρίσκεται υπό συζήτηση.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ιnfographics