Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Κυριάκος Μητσοτάκης: Συνέντευξη Τύπου για οικονομία, ανάπτυξη και αγορά εργασίας

Κυριάκος Μητσοτάκης: Συνέντευξη Τύπου γι...

Σήμερα η συνέντευξη τύπου του Πρωθυπουργού

Στην πρώτη του θεματική, προεκλογική συνέντευξη Τύπου, για την οικονομία, την ανάπτυξη και την αγορά εργασίας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να κομίσει καλά νέα για την πορεία των δημοσιονομικών δεδομένων, τα οποία οδηγούν σε νέο πακέτο μέτρων στήριξης.

Τις προηγούμενες ημέρες είχε προηγηθεί μπαράζ συσκέψεων ώστε να αποσαφηνιστεί πόσο ακριβώς μπορεί να είναι προς το τέλος του χειμώνα αυτό το νέο δημοσιονομικό περιθώριo, και πώς οι νέοι πόροι θα αξιοποιηθούν για στοχευμένες δράσεις και μέτρα για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Και αυτό αναμένεται να απασχολήσει την συνέντευξη Τύπου που θα δώσει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Ο στόχος είναι η ανακούφιση να αφορά όχι μόνο σε ευάλωτες ομάδες αλλά να αγγίζει και τη μεσαία τάξη, η ψήφος της οποίας, παραδοσιακά, είναι καταλυτικός στο αποτέλεσμα των εκλογών, αλλά και τους νέους, που αποτελούν ένα «δύσκολο» εκλογικό κοινό. 

«Νέος δημοσιονομικός χώρος = νέα μέτρα στήριξης»
«Ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο έχουν πολλές φορές ξεκαθαρίσει ότι όποιος νέος δημοσιονομικός χώρος προκύπτει, θα επιστρέφεται ως μέρισμα στην κοινωνία» δηλώνει στο newsit.gr αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος, επισημαίνοντας ότι τα νέα μέτρα που βρίσκονται προς επεξεργασία στο τραπέζι, στην πλειοψηφία τους είναι μέτρα μόνιμου χαρακτήρα.

Νέο αποθεματικό 1 – 1,2 δισ. ευρώ;
Οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για ένα νέο αποθεματικό που μπορεί να αγγίξει ακόμη και το 1,2 δισ. ευρώ. Ποσό που προκύπτει από την υπέρβαση των εσόδων και από το γεγονός ότι η κυβέρνηση χρειάστηκε να βάλει λιγότερο «το χέρι στην τσέπη» για την επιδότηση του ρεύματος, καθώς οι τιμές στην ενέργεια έχουν πέσει, κυρίως μετά την επιβολή πλαφόν από την ΕΕ στις τιμές του φυσικού αερίου. Ένα σημαντικό ποσό φέρεται να προκύπτει και από την έκτακτη εισφορά στους παρόχους ενέργειας, η οποία, όπως έγινε και με τα έσοδα από τα διυλιστήρια, δεν έχει εγγραφεί στον Προϋπολογισμό, κι έτσι τα χρήματα αυτά λογίζονται ως επιπλέον πόροι.

Ποια μέτρα είναι στο «τραπέζι»;
Στο δρόμο προς τις κάλπες, συζητείται να ανακοινωθεί η χορήγηση έκτακτου επιδόματος (επιταγή ακρίβειας) και το Πάσχα. Στο «τραπέζι» βρίσκεται και η παράταση του Food Pass μέχρι το φθινόπωρο. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί και για τη συνέχιση της επιδότησης στο ρεύμα για όσο χρειαστεί, ενώ συζητείται και η επιδότηση των εισφορών, ως αντιστάθμισμα για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας αλλά και ως αντιστάθμισμα για την αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Απριλίου, η οποία τελικά ίσως να είναι και μεγαλύτερη από ό,τι σχεδιαζόταν.

 Παράλληλα στο «τραπέζι» βρίσκονται και φοροελαφρύνσεις. Μεταξύ αυτών, η μείωση του Τέλους Επιτηδεύματος, η μείωση Προκαταβολής Φόρου, ενώ εξετάζεται να δοθεί μία νέα ευκαιρία για 120 δόσεις με «κούρεμα» προσαυξήσεων.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις