Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

H ομιλία του Ιάσονα Φωτήλα στην ολομέλεια για το σ/ν του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού

H ομιλία του Ιάσονα Φωτήλα  στην ολομέλε...

Δείτε το βίντεο

Ο Βουλευτής ΝΔ Αχαΐας, Ιάσονας Φωτήλας, στην ομιλία του στην ολομέλεια για το σ/ν του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Κύρωση Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Γαλλικής Δημοκρατίας για τις κινηματογραφικές συμπαραγωγές» τόνισε "πως είναι σημαντική η σύμπραξη των δύο χωρών για την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη. Επίσης, ανέδειξε την επιτακτική ανάγκη για τέτοιου είδους συνεργασίες διότι δημιουργούν πολλαπλό θετικό αντίκτυπο και ενισχύουν την πολιτισμική ποικιλομορφία της Ευρώπης".

Στα δεκατρία (13) άρθρα της Κύρωσης ο κ. Φωτήλας "έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο άρθρο 4 το οποίο προσδιορίζει το ελάχιστο και το μέγιστο ποσοστό, 10% και 90% αντίστοιχα, ελληνογαλλικών συμπαραγωγών το οποίο ουσιαστικά βοηθάει στην εξωστρέφεια των Ελλήνων παραγωγών να συμμετέχουν σε παραγωγές μεγάλου προϋπολογισμού με μικρότερο ποσοστό ή αντίστοιχα βοηθά Έλληνες παραγωγούς να εξεύρουν πιο εύκολα Γάλλους παραγωγούς με μικρότερο ποσοστό συμμετοχής. Σε κάθε περίπτωση με την Κύρωση της παρούσας συμφωνίας αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός των κινηματογραφικών έργων ελληνογαλλικής συμπαραγωγής κάτι το οποίο θα συμβάλλει σημαντικά στην οικονομία ιδιαίτερα μέσω της αύξησης των επενδύσεων στον εγχώριο κινηματογραφικό τομέα".

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

Ευχαριστώ κύριε πρόεδρε,

Αξιότιμε κ. Υφυπουργέ

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η παρούσα Συμφωνία μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Γαλλικής Δημοκρατίας εισάγεται σήμερα προς ψήφιση από το Σώμα κατόπιν και της συζήτησης που προηγήθηκε στην Επιτροπή, μία συζήτηση κατά τη διάρκεια της οποίας κατ’ουσίαν δεν εκφράστηκε κάποια σοβαρή αντίθεση στις διατάξεις.

Από τη συζήτηση στην Επιτροπή αυτό που θα κρατήσω είναι η αναγνώριση της σημασίας των συνεργασιών και στο κομμάτι του κινηματογράφου και πως αυτό συμβάλλει θετικά στην οικονομία και στην ανάπτυξη του πολιτιστικού προϊόντος της χώρας.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ειδικά η ηγεσία του Υπ. Πολιτισμού θεωρεί ότι η πολιτική εξωστρέφεια είναι προτεραιότητα. Συντονισμένα προχωράει σε πλήθος συνεργασιών και μνημονίων αλληλοκατανόησης με μόνο σκοπό την προώθηση του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής κουλτούρας.

Η παρούσα συμφωνία έρχεται να αντικαταστήσει εκείνη του 1973,που υπογράφηκε στις Κάννες το Μάϊο του 2022 και με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται η ελληνική κινηματογραφία μέσα σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό ευρωπαϊκό περιβάλλον.

Σκοπός των σχετικών διακρατικών συμφωνιών, είναι η διασφάλιση ενός αποτελεσματικού πλαισίου στήριξης και ενίσχυσης της ευρωπαϊκής κινηματογραφικής παραγωγής. Επιπλέον γίνεται εφικτή και η υπεράσπιση της πολιτιστικής πολυμορφίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα οφέλη που προκύπτουν από την Κύρωση της παρούσας συμφωνίας αφορούν στην αύξηση του αριθμού των διμερών συμπαραγωγών Ελλάδας – Γαλλίας καθώς επίσης και στην αύξηση της συνεισφοράς τους στην εθνική οικονομία.

Επιπλέον, ενισχύεται η ευελιξία και η ευχερέστερη οικονομική συμμετοχή οικονομικά πιο αδύναμων παραγωγών, με μικρότερα ποσοστά συμμετοχής προκειμένου ένα κινηματογραφικό έργο να εμπίπτει σε καθεστώς συμπαραγωγής λαμβάνοντας υπόψιν την ίδια στιγμή τις τεχνολογικές εξελίξεις που έχουν συμβεί.

Το παρόν νομοσχέδιο περιλαμβάνει δεκατρία (13) άρθρα, καθώς επίσης και ένα Παράρτημα το οποίο προβλέπει τη διαδικασία εφαρμογής.

Στις επιμέρους διατάξεις του νομοσχεδίου δίνονται οι ορισμοί των εννοιών «κινηματογραφικό έργο», «κινηματογραφική συμπαραγωγή» και «συμπαραγωγός», έννοιες που ισχύουν στο πλαίσιο της Συμφωνίας και προσδιορίζονται οι αρμόδιες αρχές για την εφαρμογή της, ήτοι το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (άρθρ. 1). Επιπλέον, τα κινηματογραφικά έργα ελληνογαλλικής συμπαραγωγής, ορίζεται ότι θα απολαμβάνουν αμφότερα τα ίδια πλεονεκτήματα με τα εθνικά κινηματογραφικά έργα και εισάγονται οι γενικές προϋποθέσεις υπαγωγής (Άρθρ. 2). Στο Αρθρ. 3 εξειδικεύονται οι προϋποθέσεις υπαγωγής σε καθεστώς συμπαραγωγής ενώ με το Άρθρ. 4 προσδιορίζεται το ελάχιστο ποσοστό (10%) και το μέγιστο ποσοστό (90%) των συμπαραγωγών ενώ  ορίζεται ότι η τεχνική και καλλιτεχνική συμμετοχή των συμπαραγωγών θα πρέπει να είναι ανάλογη με την οικονομική τους συνεισφορά.

Το Αρθρ. 5 εξασφαλίζει  ότι για να υπαχθεί ένα έργο σε καθεστώς ελληνογαλλικής συμπαραγωγής θα πρέπει ο κάθε συμπαραγωγός να έχει συγκυριότητα στα δικαιώματα της ιδιοκτησίας. Στο άρθρ. 6 θεσπίζεται η υποχρέωση των Μερών να παρέχουν διευκολύνσεις αναφορικά με τη μεταφορά και διαμονή του καλλιτεχνικού και τεχνικού προσωπικού καθώς επίσης και στην εισαγωγή και εξαγωγή του τεχνικού εξοπλισμού ενώ στο Άρθρ. 7 διατυπώνεται η αρχή της ισορροπίας στην οικονομική, τεχνική και καλλιτεχνική συμμετοχή των Μερών.

 Στο Αρθρ. 8 θεσπίζεται η υποχρέωση αναφοράς του καθεστώτος συμπαραγωγής στο θέμα των τίτλων αρχής και τέλους καθώς επίσης και σε διαφημίσεις. Στο Άρθρ. 9 κατοχυρώνεται η δυνατότητα συμμετοχής στις ελληνογαλλικές συμπαραγωγές παραγωγών από τρίτα κράτη.

Με το άρθρ. 10 ορίζεται η συγκρότηση και λειτουργία Μικτής Επιτροπής για την εφαρμογή της Συμφωνίας και τα διαδικαστικά λειτουργίας αυτής. Τέλος, στη συμφωνία ορίζεται ο τρόπος επίλυσης διαφορών που προκύπτουν από την ερμηνεία της Συμφωνίας (αρθρ. 11), η κατάργηση της προηγούμενης Συμφωνίας επί των ελληνογαλλικών κινηματογραφικών σχέσεων (αρθρ. 12) και προσδιορίζεται ο χρόνος έναρξης της Συμφωνίας (αρθρ. 13).

Στο Παράρτημα της Συμφωνίας εξειδικεύεται η διαδικασία για την προσωρινή και οριστική υπαγωγή του κινηματογραφικού έργου στο καθεστώς της ελληνογαλλικής κινηματογραφικής συμπαραγωγής (αρθρ. 1). Ορίζεται το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου ως ο φορέας  που θα ορίζει τα μέλη εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης στην Μικτή Επιτροπή (αρθρ. 2), και δίνεται η δυνατότητα του αρμόδιου Υπουργού να ρυθμίζει με σχετική υπουργική απόφαση ειδικότερα θέματα αναφορικά με την εφαρμογή των όρων της Συμφωνίας (αρθρ. 3). Τέλος προβλέπεται η παύση της ισχύος του προηγούμενου νομοθετικού πλαισίου (αρθρ. 4) και ορίζεται η έναρξη ισχύος του Κυρωτικού νόμου με το Αρθρ. 5.

Η Κύρωση της παρούσας συμφωνίας αναμένεται να αυξήσει τον αριθμό των κινηματογραφικών έργων ελληνογαλλικής συμπαραγωγής και έτσι θα συμβάλλει σημαντικά στην οικονομία ιδιαίτερα μέσω της αύξησης των επενδύσεων στον εγχώριο κινηματογραφικό τομέα.

Θα πρέπει επίσης να τονιστεί η σημαντική διευκόλυνση που παρέχεται στους Έλληνες παραγωγούς να συμμετέχουν σε ελληνογαλλικές κινηματογραφικές συμπαραγωγές και να προάγεται με αυτό τον τρόπο και η εξωστρέφειά τους. Πιο συγκεκριμένα οι αναλογίες συμμετοχής σε συμπαραγωγές διαφοροποιούνται και γίνονται σημαντικά ευνοϊκότερες δεδομένου οτι μειώνεται το ελάχιστο και το μέγιστο ποσοστό συνεισφοράς, τα οποία διαμορφώνονται σε 10% και 90% αντίστοιχα. Έτσι, οι Έλληνες παραγωγοί μπορούν να συμμετέχουν με μικρότερο ποσοστό σε συμπαραγωγές υψηλού προϋπολογισμού.

Στην αντίθετη περίπτωση όταν οι Έλληνες παραγωγοί συμμετέχουν με υψηλό ποσοστό συμμετοχής γίνεται πιο εύκολη η αναζήτηση Γάλλου παραγωγού.

Κλείνοντας, θέλω να πιστεύω ότι, παρά τις όποιες ιδεολογικές διαφορές έχουμε, το κοινό μας στοιχείο είναι η προσήλωσή μας προς το δημόσιο συμφέρον. Η παρούσα συμφωνία είναι μια αμοιβαία επωφελής συνεργασία και κυρίως είναι προς το συμφέρον της χώρας. Την υπερψηφίζουμε, λοιπόν, και σας καλούμε να πράξετε κι εσείς το ίδιο.

Σας ευχαριστώ.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις