Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

«Το διαδίκτυο είναι ένα τεράστιο χωράφι χωρίς κανέναν έλεγχο»- Η παγίδα και τα συμπτώματα

«Το διαδίκτυο είναι ένα τεράστιο χωράφι ...
Κωνσταντίνα Ανδριοπούλου
[email protected]

Ο ρόλος των γονέων

«Καμπανάκι» έχει σημάνει, τις τελευταίες ώρες, στους γονείς αλλά και στους εκπαιδευτικούς, μετά την αυτοκτονία του 13χρονου στα Κάτω Πατήσια, που βρέθηκε από τους γονείς του απαγχονισμένος στο δωμάτιό του. Η αυτοκτονία του φέρεται να σχετίζεται με συμμετοχή του σε συγκεκριμένη "πρόκληση" που θέτει προσφιλής σε άτομα νεαρής ηλικίας πλατφόρμα, τα οποία καλούνται να προκαλέσουν ασφυξία στον εαυτό τους, έχει προκαλέσει σοκ.

Οι προκλήσεις στο διαδίκτυο μπορεί να φαντάζουν συναρπαστικές ειδικά για τους εφήβους, οι οποίοι είναι παρορμητικοί, ωστόσο, υπάρχουν κάποιες  προκλήσεις που είναι άκρως επικίνδυνες και μπορούν να οδηγήσουν σε μόνιμη βλάβη.

Πώς μπλέκουν στις παγίδες του διαδικτύου παιδιά και έφηβοι μέσα από επικίνδυνα παιχνίδια και πλατφόρμες; Την απάντηση δίνει στο thebest.gr o  δικηγόρος και καθηγητής Εγκληματολογίας  Άγγελος Τσιγκρής: «Το μεγαλύτερο ερέθισμα για τα παιδιά είναι η οικογένεια, δεν είναι το διαδίκτυο ούτε οποιαδήποτε άλλη πηγή. Θέλει ένα έλεγχο από τους γονείς, στο τι βλέπουν τα παιδιά και τι παρακολουθούν. Αλλά σε κάθε περίπτωση, το παιχνίδι, η εικόνα ή η μυθοπλασία δεν φτιάχνει χαρακτήρες. Αυτό που φτιάχνει χαρακτήρες είναι κατά βάση η διαπαιδαγώγηση στο σπίτι, τα πρότυπα που παίρνει το παιδί από τη μάνα και τον πατέρα. Είναι πολύ βασικός ο έλεγχος των γονιών προς τα παιδιά».

Η παγίδα του διαδικτύου

 «Το διαδίκτυο είναι μια μεγάλη παγίδα αν δεν έχει ειδικά φίλτρα προστασίας των παιδιών, δηλαδή να μη βλέπουν πορνογραφικά θεάματα, προγράμματα βίας δηλαδή σκηνές ακατάλληλες για παιδιά. Και αυτό είναι πάλι ευθύνη των γονιών. Αν οι γονείς δεν έχουν τον έλεγχο στα παιδιά τους, κανείς άλλος δεν μπορεί να κάνει τίποτα, ο χώρος του διαδικτύου δεν ελέγχεται. Είναι ένα τεράστιο «χωράφι» χωρίς κανέναν έλεγχο» αναφέρει ο κ. Τσιγκρής σχετικά με τα όσα κρύβει το διαδίκτυο. «Σε μικρή νεαρή ηλικία τα παιδιά δεν πρέπει να έχουν ιδιαίτερη επαφή, να μην τα εθίζουμε από μικρά σε αυτό το αντικείμενο. Όλα πρέπει να γίνονται σταδιακά, σιγά σιγά όταν το παιδί αρχίζει να έχει μια μεγαλύτερη κατανόηση τότε το ίδιο θα είναι σε θέση να καταλάβει και τις συμβουλές των γονιών πως πρέπει να αντιμετωπίζει τον κίνδυνο». 

Το «βόλεμα» της οθόνης

Ιδιαίτερα για τους γονείς προτείνεται από τον κ. Τσιγκρη ο ορισμός οικογενειακών κανόνων χρήσης του υπολογιστή και του διαδικτύου, κανόνες που αφορούν και τους ίδιους τους γονείς: «Πολλές φορές, το να βάζουμε τα παιδιά μπροστά σε μια οθόνη, εμάς τους γονείς μας βολεύει για να έχουμε την ησυχία μας αλλά αυτό μπορεί να καταστεί επιζήμιο για τα παιδιά. Πρέπει να τους αφιερώνουμε περισσότερο χρόνο και σε κάθε περίπτωση τα θεάματα τα οποία βλέπουν, να μην είναι δική τους επιλογή αλλά με την συναίνεση των γονιών. Στην «βιβλιοθήκη» που λέγεται διαδίκτυο, πρέπει να βρούμε τα χρήσιμα και τα πολύτιμα ώστε ο χρόνος των παιδιών να είναι δημιουργικός αλλά το ίδιο ισχύει και για τους γονείς. Το κριτήριο είναι σημαντικό. Πως το παιδί να έχει  σωστό κριτήριο, αν ο γονιός του καταναλώνει «σκουπίδια»;

Τι σημαίνει εθισμός στο διαδίκτυο και ποια συμπτώματα παρουσιάζουν τα παιδιά;

Ένα παιδί το οποίο είναι εθισμένο στο διαδίκτυο τις περισσότερες φορές εμφανίζει τα ακόλουθα συμπτώματα:

• Εξιδανίκευση του μέσου. Ο χρήστης θεωρεί τον ηλεκτρονικό υπολογιστή ή το Διαδίκτυο το σημαντικότερο «κεφάλαιο» της καθημερινότητάς του.

• Τροποποίηση της διάθεσης. Σε όσους εθίζονται στα ηλεκτρονικά παιχνίδια παρουσιάζεται αύξηση της παραγωγής του νευροδιαβιβαστή του εγκεφάλου ντοπαμίνη, η οποία συνδέεται με την ευχαρίστηση.

• Ανοχή. Το άτομο χρειάζεται σταδιακά όλο και περισσότερες ώρες χρήσης του υπολογιστή ώστε να νιώθει ευχαρίστηση.

• Σύγκρουση. Ενώ το παιδί αισθάνεται ότι έχει πρόβλημα, δεν μπορεί να κάνει κάτι για να περιορίσει τη χρήση του υπολογιστή.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις