Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Κορωνοϊός: Επιστροφή στην κανονικότητα από σήμερα- Τι ισχύει

Κορωνοϊός: Επιστροφή στην κανονικότητα α...

Επανέρχονται οι ελευθερίες για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους- Αναλυτικά τα μέτρα

Αλλάζουν πολλά στην ζωή μας από σήμερα όσον αφορά στα μέτρα που έχουν ληφθεί για τον κορωνοϊό. Από σήμερα λοιπόν καταργείται η επίδειξη των πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης, για την πρόσβαση σε κλειστούς δημόσιους χώρους.

Συγκεκριμένα εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι εισέρχονται ελεύθερα σε καταστήματα εστίασης, διασκέδασης και εμπορικά κέντρα. Ταυτόχρονα, από σήμερα όλοι οι χώροι λειτουργούν στο 100% της χωρητικότητάς τους.

Ισχυρή αίσθηση ευθύνης θα πρέπει να επιδείξουν οι πολίτες, στη φάση στην οποία εισέρχεται η χώρα από σήμερα και έως τις 31 Αυγούστου. Η κατάργηση όλων των περιορισμών που ίσχυαν απέναντι στην πανδημία του κορωνοϊού, αποτελούν ένα πρώτο βήμα προς την κανονικότητα, της μετά κορωνοϊού εποχής.

Τα νέα μέτρα από 1η Μαΐου:

  • Αναστολή covid pass. Δηλαδή αίρεται η επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού και νόσησης για την πρόσβαση σε όλους τους χώρους, κλειστούς και ανοιχτούς.
  • Επαναφορά της χωρητικότητας στο 100%.
  • Αναστολή πιστοποιητικού EUDCC στις πύλες εισόδου της χώρας. Οι ταξιδιώτες δεν υποχρεούνται στην επίδειξη του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού για την είσοδο στη χώρα.
  • Ορίζεται ένα ράπιντ τέστ την εβδομάδα (από δύο που ήταν ως τώρα) στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, με εξαίρεση τα νοσοκομεία και τις ΜΦΗ που παραμένουν τα 2 rapid τεστ την εβδομάδα για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους.

Τόσο οι αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, όσο και οι επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, τονίζουν πως θα πρέπει να επιδείξουμε τη μέγιστη προσοχή και να μην εφησυχάζουμε, καθώς η πανδημία δεν έχει τελειώσει.

 

Με τον φόβο μιας νέας μετάλλαξης

Εάν η επιδημία SARS-CoV-2 θα επανέλθει τους επόμενους μήνες με απειλητικές διαθέσεις με αφορμή ένα νέο παραλλαγμένο στέλεχος, ή εάν θα έχουμε μια ήπια αποκλιμάκωση ενδημικής νόσου από δω και πέρα, είναι κάτι που σήμερα δεν είναι γνωστό.

Το σίγουρο είναι πως ο δρόμος προς την κανονικότητα της προ κορονοϊού εποχής δεν θα είναι απλός ούτε εύκολος, ενώ μια πρώτη οπισθοχώρηση αναμένεται, σύμφωνα με τους επιστήμονες, τον ερχόμενο χειμώνα. Σύμφωνα με τις συστάσεις των ρυθμιστικών αρχών της Ευρώπης, ωστόσο, όλες οι χώρες πρέπει να αρχίσουν να προετοιμάζονται για την επόμενη μέρα της πανδημίας.

Όπως έχουν σημειώσει επανειλημμένα οι ελληνικές αρχές, οι περιορισμοί που αναστέλλονται σήμερα, αναμένεται να επανέλθουν στις αρχές φθινοπώρου. Κι αυτό αφορά, τόσο στα πιστοποιητικά και τους εμβολιασμούς, όσο ενδεχομένως και στα πρόστιμα, αλλά και τους υπόλοιπους περιορισμούς στους ανεμβολίαστους.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις