Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Στον «αστερισμό» της Omicron η χώρα, όμως η μετάλλαξη Δέλτα «θερίζει» δέκα περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη

Στον «αστερισμό» της Omicron η χώρα, όμω...

Τα ποσοστά θνητότητας και εμβολιαστικής κάλυψης

Ο Δεκέμβριος έφερε μαζί του και το πρώτο κρούσμα με την παραλλαγή Omicron στη χώρα, στα Χανιά, όπως αποκάλυψε η ειδική στοχευμένη δειγματοληψία που πραγματοποιήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2021 σε εισαγόμενο κρούσμα από το Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής, σύμφωνα με την έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Στην αναμενόμενη κατά τους ειδικούς εξέλιξη αναφέρθηκε νωρίτερα στην ημέρα ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, κ. Θεοκλής Ζαούτης, αναλύοντας το χρονικό του κρούσματος Omicron, από το πρώτο αρνητικό rapid test στο αεροδρόμιο στις 26 Νοεμβρίου έως το θετικό στις τρεις ημέρες μετά, στις 29, και τον θετικό μοριακό έλεγχο (PCR) που οδήγησε στην εξέταση και επιβεβαίωση του δείγματος από το Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

«Ο ασθενής αυτός είναι πολύ καλά, σε παρακολούθηση από γιατρούς στο σπίτι του», σχολίασε σήμερα η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, κ. Μίνα Γκάγκα κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, επαινώντας επιπλέον τη συμπεριφορά του με τον καθημερινό έλεγχο με rapid test ως ένα παράδειγμα προς μίμηση. «Υπάρχουν άνθρωποι που είναι ευαισθητοποιημένοι και ξέρουν, προσέχουν και ελέγχονται», σχολίασε, προσθέτοντας πως το εμβόλιο μάλλον καλύπτει την Omicron.

Εν αναμονή περισσότερων στοιχείων για τη νέα ανησυχητική παραλλαγή του κορωνοϊού, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κ. Βάνα Παπαευαγγέλου υπενθύμισε τον υπαρκτό κίνδυνο, την παραλλαγή Δέλτα που «είναι εδώ παντού και πρέπει να αντιμετωπιστεί σήμερα», προτάσσοντας τον εμβολιασμό, το συχνό testing και τα μέτρα ατομικής προστασίας -κυρίως τη χρήση μάσκας- ως το τρίπτυχο για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Ο τυφώνας Δέλτα πλήττει τις «ανεμβολίαστες» περιοχές

Η παραλλαγή Δέλτα κυριαρχεί για μία ακόμη εβδομάδα μονοπωλώντας το 100% των μεταλλαγμένων στελεχών που εξέτασε το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2, εξάπλωση που αποτυπώνεται στην αυξημένη διασπορά και την υψηλή θνητότητα του τέταρτου επιδημικού κύματος.

Σήμερα εντοπίστηκαν 6.260 νέα κρούσματα -1.791 στην Αττική, 983 στη Θεσσαλονίκη- και τα ενεργά στην επικράτεια παραμένουν περισσότερα από 50.000 για τρίτη συνεχή εβδομάδα. Αν και σημειώθηκε μια υποχώρηση της τάξεως του 9% στις μολύνσεις συγκριτικά με την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τον Επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνώμων, κ. Γκίκα Μαγιορκίνη, η αύξηση της διασποράς στις ηλικίες 50-70 ετών που δεν έλαβαν την τρίτη δόση, εκτινάσσει την αγωνία των ειδικών.

Οι επιστήμονες υπενθυμίζουν συνεχώς την αναγκαιότητα εμβολιασμού, τόσο με την 1η όσο και αναμνηστική δόση. Οι δέκα περιφερειακές ενότητες με την υψηλότερη θνητότητα ανά 100.000 πληθυσμού είναι αυτές με τη χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη, κάτω του 55%, καθώς και αυτές που ακόμα σήμερα εμφανίζουν υψηλή θετικότητα στους ελέγχους του ΕΟΔΥ», ανέφερε η κ. Παπαευαγγέλου. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν περιοχές που κατέγραψαν από τα υψηλότερα ποσοστά θετικότητας για την προηγούμενη εβδομάδα σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, στις οποίες τα ποσοστά ολοκληρωμένων εμβολιασμών παραμένουν χαμηλά: η ΠΕ Θεσσαλονίκης με θετικότητα 1.54% και εμβολιαστική κάλυψη 54.54%, η ΠΕ Ευρυτανίας με 1.81% και 39.23% αντίστοιχα, η ΠΕ Έβρου με 1.84% και 52.33%, η ΠΕ Κιλκίς με 1.51% και 45.84%, η ΠΕ Ημαθίας με 1.22% και 54.59% και η ΠΕ Φθιώτιδας με 1.47% και 52.39%.

Οι ανεμβολίαστοι παραμένουν πλειοψηφία των διασωληνωμένων ασθενών που έσπασαν το φράγμα των 700 (704), αποτελώντας το (79.71%) επί του συνόλου, ενώ κατέληξαν 89 ακόμα ασθενείς με COVID-19. Η θνητότητα κατέγραψε αύξηση 4% σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα, όπως και η πίεση στις ΜΕΘ (+8%) και τα νοσοκομεία που νοσηλεύουν σήμερα πάνω από 4.800 ασθενείς.

Αγωνία από την έξαρση της πανδημίας στη νότια Αφρική

Τα στοιχεία από τη διασπορά της παραλλαγής Omicron στις χώρες της νότιας Αφρικής έχουν θορυβήσει τους ειδικούς αφού, όπως δήλωσε ο κ. Μαγιορκίνης, αποτυπώνουν το προφίλ ενός εξαιρετικά διεισδυτικού στελέχους.

Η νέα παραλλαγή φαίνεται να κερδίζει έδαφος έναντι της Δέλτα, με το τέταρτο επιδημικό κύμα στις χώρες του αφρικανικού νότου να συντελεί σε εκθετική αύξηση έως 400% στις νέες διαγνώσεις -8.000 το περασμένο 24ωρο έναντι λιγότερων από 500 δυο εβδομάδες πριν-, 50% αύξηση στους θανάτους αλλά και στις νοσηλείες.

Ο καθηγητής βέβαια διευκρίνισε πως το κύμα κινείται σε αντίστοιχη με τις προηγούμενες παραλλαγές πορεία, χωρίς σημαντικές διαφορές στη νοσηρότητα. Ωστόσο, η επόμενη εβδομάδα θα καθαρίσει περισσότερο το τοπίο, ενώ σε 14 ημέρες θα αποτυπωθεί και το αντίκτυπο της διασποράς στις νοσηλείες.

πηγη

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις