Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Βουλή: Με πλειοψηφία 191 «ναι» πέρασε η συμφωνία Ελλάδας Γαλλίας

Βουλή: Με πλειοψηφία 191 «ναι» πέρασε η ...

Πώς ψήφισαν τα κόμματα

Συνολικά 191 βουλευτές έδωσαν τη θετική τους ψήφο στη συμφωνία Γαλλίας Ελλάδας που αφορά στη συνεργασία των δύο χωρών σε θέματα άμυνας και ασφάλειας, στην ονομαστική ψηφοφορία που έλαβε χώρα στη Βουλή.

Ειδικότερα, την ιστορική συμφωνία ψήφισαν το κυβερνών κόμμα, το Κίνημα Αλλαγής και η Ελληνική Λύση ενώ αντίθετα, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25 την καταψήφισαν. Συνολικά σε 300 βουλευτές υπέρ της συμφωνίας τοποθετήθηκαν οι 191 κατά οι 109, ενώ δεν υπήρξε παρών. Ωστόσο βάσει της κοινοβουλευτικής αριθμητικής, υπήρξε ένας βουλευτής που δεν ανήκει στα κόμματα τα οποία στηρίζουν τη συμφωνία και ψήφισε υπέρ. Πρόκειται για την ανεξάρτητη βουλευτή Κωνσταντίνα Αδάμου, που έχει διαγραφεί από το ΜέΡΑ25 και η οποία ψήφισε «ναι» επί της αρχής, «παρόν» στο άρθρο 1, «ναι» στο άρθρο 2 και «ναι» επί του συνόλου.


Η ψηφοφορία ήταν το αποτέλεσμα μιας πολύωρης διαδικασίας με τοποθετήσεις και κυρίως αντεγκλήσεις των πολιτικών αρχηγών λόγω της άρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει τη συμφωνία διαφωνώντας σε δύο σημεία: το άρθρο 2 της συμφωνίας που δεν υποχρεώνει τους Γάλλους να συνδράμουν τη χώρα μας σε ενδεχόμενη απειλή εκτός των 6 ναυτικών μιλίων αλλά και το άρθρο 18 που αφορά στο ενδεχόμενο παρουσίας ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Σαχέλ.

Και επί των δύο σημείων πάντως η κυβέρνηση απάντησε, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια να προκαλούν την αντιπολίτευση να καταθέσει έστω και ένα παράδειγμα αντίστοιχης συμφωνίας που να γίνεται αναφορά στην ΑΟΖ ή την υφαλοκρηπίδα, καθώς και να τονίζουν πως ούτε απόφαση για συμμετοχή του ελληνικού στρατού έχει ληφθεί ούτε κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αφορά σε επιχειρησιακή δράση παρά μόνο υποστηρικτική. Από την πλευρά του πάντως ο κ. Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε πως θα αλλάξει τους όρους της συμφωνίας σε ότι αφορά το Σαλέχ κάνοντας χρήση του άρθρου 31 αυτής.

Αξίζει να σημειωθεί πως υπέρ της συμφωνίας ψήφισε και ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής, Κωνσταντίνος Μπογδάνος ο οποίος μάλιστα δήλωσε: «158 από την πλευρά της ΝΔ ψήφισαν υπέρ μιας εξαιρετικά σημαντικής και θεμελιώδους σημασίας για τη χώρα, αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις