Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Αγρότες Αιγίου: Δεν γίνεται να συμφωνήσουμε να καταστραφεί το προϊόν που παλεύουμε ένα χρόνο

Αγρότες Αιγίου: Δεν γίνεται να συμφωνήσο...

Ο υπουργός κ. Λιβανός γυρίζει από κανάλι σε κανάλι, λέγοντας ότι η φετινή παραγωγή είναι καλύτερη των τελευταίων 20 ετών στη χώρα, αναφέρει ο Αγροτικός σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος Ντρίνιας»

Σε ανακοίνωση του ο Αγροτικός σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος Ντρίνιας» αναφέρει πως καλέστηκαν την Τετάρτη 29/9 στη συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου για το θέμα της κορινθιακής σταφίδας,  θέμα γνωστό που ταλανίζει εδώ και μήνες, τους παραγωγούς, οι οποίοι έχουν ακούσει πάρα πολλά, αλλά και τίποτα χειροπιαστό.

Αξιοποιήσαμε λοιπόν το κάλεσμα για να τοποθετηθούμε με αλήθειες και όχι με τα επικοινωνιακά παιχνίδια που παίζουν εδώ και καιρό Υπουργοί, κυβερνητικοί βουλευτές, Περιφέρεια, και ΠΕΣ για ένα θέμα που απασχολεί πάρα πολύ κόσμο και έχει επιπτώσεις στη ζωή της περιοχής του Αιγίου και όχι μόνο, αναφέρουν τα μέλη του Αγροτικού συλλόγου Αιγίου «Μπακόπουλος Ντρίνιας».

Η ανακοίνωση τους συνεχίζει ως εξής,

Η κυβέρνηση της ΝΔ και όλα τα κόμματα που είναι υπέρ της ΕΕ και των αντιαγροτικών πολιτικών, έχουν την κύρια ευθύνη γιατί πουλάνε φούμαρα για μεταξωτές κορδέλες, καλλιεργούσαν αυταπάτες περί επιστροφής στην κανονικότητα, την ίδια ώρα που γνωρίζουν τις βαθύτερες αιτίες της κρίσης,

Η κυβέρνηση και όλα τα κόμματα που είναι υπέρ της ΕΕ και των αντιαγροτικών πολιτικών, δεν ήταν που εγγυούταν ότι με την ελευθερία της αγοράς, με την ελευθερία του εμπορίου θα βγουν οι αγρότες κερδισμένοι;

Δεν μας έλεγαν ότι θα εξάγεται τα προϊόντα σας και θα πλουτίσετε; Οι μόνοι που πλουτίζουν τελικά είναι αυτοί που τα εμπορεύονται.

 Ο υπουργός κ. Λιβανός γυρίζει από κανάλι σε κανάλι, λέγοντας ότι η φετινή παραγωγή είναι καλύτερη των τελευταίων 20 ετών στη χώρα.

 Σε ποιο παράλληλο σύμπαν ζει;

Και αυτό δεν γίνεται μόνο με την σταφίδα, έγινε και με το λάδι και την ελιά, που διαφημιζόταν και από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ως Νο1 προϊόν και 3 χρόνια μπαίνουν μέσα οι αγρότες.

Σήμερα μπροστά στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε για τη σταφίδα ακονίζουν μαχαίρια ρίχνοντας την ευθύνη ο ένας τον άλλον κρύβοντας την αιτία του προβλήματος που είναι το σύστημα η ΕΕ, η αγορά, οι νόμοι της και ο ανταγωνισμός τους για κερδοφορία.

Στο σημερινό σύστημα για να κερδίσει κάποιος, πρέπει να χάσει κάποιος άλλος. Και σήμερα που υπάρχει χασούρα, γίνεται προσπάθεια να βγουν λάδι αυτοί που φταίνε και την χασούρα να την αναλάβουν οι βιοπαλαιστές αγρότες, με βάση το νόμο για τους συνεταιρισμούς.

Εμείς έγκαιρα είχαμε προειδοποιήσει ότι οι νόμοι για τις Συνεταιριστικές Ανώνυμες Εταιρείες που διαμόρφωσαν όλες οι κυβερνήσεις και εφαρμόζουν οι Διοικήσεις τους όπως και η Διοίκηση της ΠΕΣ που είναι σε αυτό πρωτοπόρα, θα έχει επιπτώσεις στους παραγωγούς εν τέλει.

Η απάντηση που έδωσε ο υπουργός πριν μερικές μέρες στην ερώτηση που έφερε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ, Καραθανασόπουλος, επιβεβαιώνει όλα όσα λέγαμε σαν Αγροτικός Σύλλογος και βγάζει ψεύτες όλους εσάς, όπου μετά την συγκέντρωση στο Αίγιο μαζί με τη Διοίκηση της ΠΕΣ, τους επίσημους που ήρθαν εκεί κάτι λεγόμενοι αντιπολιτευόμενοι , έλεγαν μην αγχώνεστε πιέσαμε τον Υπουργό και τον φέραμε στα νερά μας για να καθησυχάζει ο αγροτικός κόσμος.

Όμως δεν μπορεί η κυβέρνηση που διαθέτει δισεκατομμύρια για τις ανάγκες του κεφαλαίου, να μην υπάρχει μονοπωλιακός όμιλος που να μην έχει στηρίξει, να δίνει ζεστό χρήμα στις εταιρίες που εκχώρησε δρόμους, λιμάνια, αεροδρόμια και όταν αφορά στις ανάγκες των αγροτοπαραγωγών να «έχουν στεγνώσει τα ταμία»

Η ποσότητα του παραπάνω “αποθέματος” είναι μικρή(πιστεύουμε έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες) όπως και η συνολική παραγωγή μαύρης σταφίδας που πλέον δεν υπερβαίνει τους 25 χιλιάδες τόνους, λόγω των πληγμάτων που έχει δεχτεί από τον καπιταλιστικό ανταγωνισμό και την εφαρμογή Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της ΕΕ και θα μπορούσε να διατίθεται για την κάλυψη εγχώριων αναγκών.

Για να είμαστε ξεκάθαροι, οι αγρότες δεν μπορεί να παίξουμε το παιχνίδι της κυβέρνησης και των εμπόρων, που μια τα βρίσκουν, μια εναντιώνονται.

Δεν γίνεται να συμφωνήσουμε να καταστραφεί το προϊόν, να καταστραφεί αυτό που παλεύουμε ένα χρόνο, να σκοτώσουμε το παιδί μας.

Και την ίδια ώρα να υπάρχει φτώχεια και πείνα!

Το κράτος να αναλάβει μέτρα να διατεθεί το απούλητο προϊόν, να το αξιοποιήσει και σε μια σειρά δομές, σε σχολεία, στρατό και όπου αλλού.

Να καλύψει το κόστος σε περίπτωση διαφοράς τιμής πώλησης με την τιμή αγοράς, ώστε να μην επιβαρυνθούν οι παραγωγοί-μέλη των πρωτοβάθμιων αγροτικών συνεταιρισμών.

Να διασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους η απορρόφηση της φετινής παραγωγής (2021) σε τιμή που να καλύπτει το κόστος παραγωγής και να αφήνει εισόδημα επιβίωσης στους σταφιδοπαραγωγούς.

Με αυτά τα αιτήματα και μαζί με τα τόσα άλλα προβλήματα που κανείς δεν βγάζει άχνα με αποζημιώσεις που δεν δινει ο ΕΛΓΑ σε καταστροφές, με το ΦΠΑ σε μέσα/εφόδια που πρέπει να καταργηθεί και σε είδη πρώτης ανάγκης. με αφορολόγητο πετρέλαιο. μείωση της τιμής αγροτικού τιμολογίου ρεύματος, Να τα απαιτήσουμε από την κυβέρνηση και να τα απαιτήσουμε με τη φωνή μας, στο δρόμο μέχρι και στα μπλόκα αν δεν ικανοποιηθούμε.

Και με τον ίδιο άθλιο τρόπο συμπεριφέρεται η κυβέρνηση και στο θέμα των πυρκαγιών και των πυρόπληκτων περιοχών. Όπου οι εξαγγελίες της δεν καλύπτουν σε καμία περίπτωση τα δίκαια αιτήματα μας, μιας και:

• Δίνει πετσοκομμένη αποζημίωση και όχι στο 100% της καταστροφής. Και βάζει και διάφορες προϋποθέσεις που θα αποκλείσει με αυτόν τον τρόπο αρκετούς ακόμα και από αυτά τα ψίχουλα.

• Δεν δίνει καμία αποζημίωση σε καταστροφές που έγιναν σε μέσα, εργαλεία, τροφές κλπ.

• Δεν δίνει λύση στο πρόβλημα των κατεστραμμένων καλλιεργειών, με ειδικές αποζημιώσεις τα επόμενα χρόνια ώστε να αποκατασταθεί η παραγωγή και να φτάσει στα επίπεδα πριν τις καταστροφές.

 • Δεν παίρνει συγκεκριμένα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας στην περιοχή μας, ενώ ταυτόχρονα δεν γίνεται πουθενά αναφορά σε προληπτικά μέτρα αντιπυρικής προστασίας, για να μην ξανακαιγόμαστε στην 1η πυρκαγιά.

Έχουν βαριές ευθύνες κυβέρνηση και τα άλλα που πίνουν νερό στο όνομα της ΕΕ, καθώς και η πλειοψηφία του Δήμου Αιγίου.

Αυτά είναι τα αιτήματα μας, σε καμιά περίπτωση δεν μας καλύπτει η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και η αποστολή υπομνήματος στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και άμεσα θα προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις στο Αίγιο, αντιμέτωποι με την κυβέρνηση για να δικαιωθεί ο αγώνας μας.

Ο Αγώνας συνεχίζεται.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις