Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Αίγυπτος: Σε απολογία καλείται ο Μουμπάρακ

Αίγυπτος: Σε απολογία καλείται ο Μουμπάρακ

Στην πλατεία Ταχρίρ παραμένουν για τρίτη ημέρα περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι

Κλήση σε απολογία έλαβε από τον γενικό εισαγγελέα της Αιγύπτου ο Χόσνι Μουμπάρακ, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για όσα του καταλογίζονται περί διαφθοράς, αλλά και για τις δολοφονίες διαδηλωτών στη διάρκεια της εξέγερσης. Η κλήτευση εκδόθηκε λίγο μετά την πρώτη δημόσια δήλωση τού τέως προέδρου της Αιγύπτου, ο οποίος αρνήθηκε τις κατηγορίες. Στην πλατεία Ταχρίρ παραμένουν για τρίτη ημέρα πάνω από 1.000 Αιγύπτιοι, που ζητούν τη δίωξη τόσο του Μουμπάρακ όσο και μελών της οικογένειάς του γα διαφθορά. Στη διάρκεια επεισοδίων σκοτώθηκε ένας άνθρωπος και πολλοί τραυματίστηκαν.

Σε μαγνητοσκοπημένη δήλωσή του που μεταδόθηκε την Κυριακή από το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια, ο Χόσνι Μουμπάρακ υποστήριξε ότι έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του και αρνήθηκε ότι διατηρεί τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό.

Να σημειωθεί πως κλήση σε απολογία έλαβαν, επίσης, οι δύο γιοι του τέως προέδρου, Γκαμάλ και Αλαά.

Στη δήλωσή του, ο Χόσνι Μουμπάρακ υποστήριξε ότι είναι πρόθυμος να συνεργαστεί με τον γενικό εισαγγελέα, προκειμένου να αποδειχθεί ότι δεν διαθέτει λογαριασμούς στο εξωτερικό και κατήγγειλε πως στόχος όσων των κατηγορούν είναι να «αμαυρώσουν την υπόληψή μου και να δυσφημήσουν την ακεραιότητά μου, το κύρος μου, την πολιτική και στρατιωτική μου ιστορία, στη διάρκεια της οποίας εργάστηκα σκληρά για την Αίγυπτο και τους πολίτες της, τόσο στη διάρκεια ειρήνης όσο και εν καιρώ πολέμου».

Προειδοποίησε, πάντως, ότι διατηρεί το δικαίωμα να στραφεί νομικά εναντίον όσων τον δυσφημούν.

Ένας νεκρός στην πλατεία Ταχρίρ

Από την Παρασκευή, η πλατεία Ταχρίρ -επίκεντρο της εξέγερσης που οδήγησε στην πτώση του καθεστώτος στις 11 Φεβρουαρίου- έχει γεμίσει και πάλι διαδηλωτές, που αξιώνουν τη δίωξη για διαφθορά τόσο του Χόσνι Μουμπάρακ όσο και της οικογένειάς του.

Ειδικότερα, ζητούν να ερευνηθούν οι τραπεζικοί λογαριασμοί στο εξωτερικό της οικογένειας Μουμπάρακ και παράλληλα απαιτούν τη διάλυση του στρατιωτικού συμβουλίου, που ορίστηκε μετά την παραίτηση Μουμπάρακ, και τη σύσταση μεταβατικού πολιτικού συμβουλίου.

Σύμφωνα με το BBC, δυνάμεις τους στρατού επιχείρησαν να διαλύσουν τη συγκέντρωση, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν επεισόδια, στη διάρκεια των οποίων ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε και πολλοί τραυματίστηκαν.

Πληροφορίες αναφέρουν πως οι τραυματίες φέρουν χτυπήματα από σφαίρες, όμως ο στρατός αρνείται ότι χρησιμοποίησε αληθινά πυρά.

Υπενθυμίζεται ότι ο Χόσνι Μουμπάρακ βρίσκεται μαζί με την οικογένειά του στη βίλα του στο θέρετρο Σαρμ Ελ Σέιχ. Τόσο στον ίδιο όσο και στους γιους του και τις συζύγους τους έχει επιβληθεί απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και έχουν «παγώσει» οι τραπεζικοί λογαριασμοί τους.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις