Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Ένα γαστρονομικό ταξίδι στην Κεφαλονιά

Ένα γαστρονομικό ταξίδι στην Κεφαλονιά

Από μάντολες μέχρι κρεατόπιτες με εκλεκτά τοπικά προϊόντα

TOURISM RESTART
/

Η κεφαλονίτικη γη ευδοκιμεί κάτω από τον ήλιο της Μεσογείου και μας προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία από τοπικά εδέσματα, από ελαιόλαδο και κρασί μέχρι γαλακτοκομικά προϊόντα και αγνό μέλι.

Η Κεφαλονιά συγκεντρώνει μία πλούσια ποικιλία εκλεκτών προϊόντων όπως: Κρασί, ξύδι, μέλι, ελαιόλαδο, τυροκομικά, μπύρες, τσιπούρες & λαβράκια, πρόβειο παγωτό, μάντολες, βότανα, σκόρδα, τσίπουρο, μαρμελάδες, λικέρ, παστοκύδωνο και οικολογικά σαπούνια, που  εντυπωσιάζουν με την ποιότητά τους.

Πίτες, χόρτα και κρεατικά χαρακτηρίζουν την παραδοσιακή κουζίνα της Κεφαλονιάς, με συνταγές που ενδεχομένως δεν θα βρείτε αλλού.

Ενώ όλοι μας έχουμε ακουστά την κεφαλλονίτικη κρεατόπιτα, λίγοι γνωρίζουν ότι οι ντόπιες νοικοκυρές την φτιάχνουν από τρία ξεχωριστά είδη κρέατος (χοιρινό, τράγιο και μοσχαρίσιο), ελάχιστοι γνωρίζουν τις παραλλαγές της (στο Ληξούρι βάζουν δαμάσκηνα) και ακόμη λιγότεροι γνωρίζουν πόσες άλλες πίτες φτιάχνονται στην Κεφαλονιά.

Κυριότερες  εξ αυτών η αγκιναρόπιτα, από καθαρισμένες καρδιές αγκινάρας, τυρόπιτες από τα μοναδικά τυριά του νησιού, χορτόπιτες και  μπακαλιαρόπιτα από παστό μπακαλιάρο.

Οι Κεφαλλονίτες αγαπούν επίσης την καυτερή σκορδαλιά (φτιαγμένη από πατάτα) με την οποία συνοδεύουν συνήθως τον τηγανητό μπακαλιάρο και τα βραστά κολοκυθάκια, τα οποία όμως στο νησί τα λένε μωρόπουλα!

Τα άγρια χόρτα ή τα αγριολάχανα (σέσκουλα, ζοχούς, λάπατα, καυκαλίθρες) μαζί με σπανάκι, πράσα, κρεμμυδάκια τα τσιγαρίζουν και κάνουν τα τσιγαρίδια, ένα πολύ αγαπητό έδεσμα.

Στα κρεατικά υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία κρεάτων αλλά και μαγειρεμάτων: λαγός με κόκκινη σάλτσα, κόκορας λαγωτός με χοντρά μακαρόνια, κόκορας στο φούρνο με πατάτες, κουνέλι ξιδάτο, μοσχάρι προκάδο (μια τεχνική όπου εμφυτεύουμε στο κρέας σκόρδο και γαρύφαλλο) και κάποιες πιο σπάνιες συνταγές, όπως το παστίτσιο με κατσίκι ή αρνί ή χοιρινό με πατάτες και κυδώνια.

Όλα τα παραπάνω συνοδεύονται από τα τοπικά κρασιά της Κεφαλονιάς Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και Μοσχάτο.

Τα κλασικά γλυκά της Κεφαλονιάς είναι οι μάντολες (εκ του mandorla που στα ιταλικά σημαίνει αμύγδαλο) που φτιάχνονται από καραμελωμένα αμύγδαλα.

Άλλα πιο άγνωστα είναι η μυστόπιτα που γίνεται από μούστο, σιμιγδάλι και αμύγδαλα, το παστοκύδωνο (πάστα κυδωνιού με αμύγδαλα).

Γι αυτούς, λοιπόν, που θέλουν να ανακαλύπτουν ιδιαίτερες γαστριμαργικές “χαρές” η κεφαλλονίτικη κουζίνα θα τους ενθουσιάσει με τα… ευρήματά της, δίνοντάς τους έναν ακόμα λόγο να επισκεφθούν αυτό το μοναδικό νησί!!!

 

Info

Site:www.visitkefallonia.com

Instagram:@kefalonia_island_greece

Facebook:@KefaloniaIsland.org

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr