Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Άστεγος ζούσε επί 15 μέρες στο χώμα πλάι στην περίφραξη της αρχαιολογικής υπηρεσίας

Πάτρα: Άστεγος ζούσε επί 15 μέρες στο χώ...
Μαρτάτος Tάκης

Περίοικος αποφάσισε την περασμένη Κυριακή να καθαρίσει το σημείο ενώ για το θέμα ενημερώθηκε και θα επιληφθεί ο Κοινωνικός Τομέας που γνωρίζει την περίπτωση

Προβληματισμό και αντιδράσεις προξένησε η παρουσία ενός συμπολίτη άστεγου, γνώριμου στις υπηρεσίες του Δήμου Πατρέων και πιο συγκεκριμένα στον Κοινωνικό Τομέα του Δήμου, ο οποίος παρότι κατά το παρελθόν είχε φιλοξενηθεί στο Κέντρο Ημέρας και στο Υπνωτήριο του Δήμου στην οδό Μπουκαούρη, εν τούτοις το τελευταίο χρονικό διάστημα επιλέγει να τριγυρνά στην Πάτρα αλλάζοντας σημεία κάθε τόσο και να διανυκτερεύει ως άστεγος έξω. Τις τελευταίες δεκαπέντε μέρες είχε βρει ένα απάγκιο κάτω από τη φυλλωσιά της αρχαιολογικής υπηρεσίας, στη χωμάτινη προεξοχή του πεζοδρομίου πλάι στην περίφραξη της αρχαιολογικής στην οδό Σισσίνη λίγο πριν την Γεωργίου Ρούφου όπου κοιμόταν τις βραδινές ώρες και όπως μαρτυρούν περίοικοι, έκανε δημοσίως την ανάγκη του.

Συμπολίτες που αντιλήφθηκαν την παρουσία του θέλοντας να βοηθήσουν, του άφηναν και φαγητό (είδαμε και μία καθαρή σακούλα με κεσεδάκια με φράουλες) εκεί κοντά, ωστόσο η κατάσταση όπως εξελίχθηκε δημιούργησε πρόβλημα.

Την περασμένη Κυριακή 20 Ιουνίου 2021 το πρωί μία ένοικος πολυκατοικίας κοντά στο χώρο αποφάσισε να δράσει και να καθαρίσει το σημείο όπου ζει ο άστεγος από τα σκουπίδια και τα αποφάγια. Έπλυνε το σημείο, πέταξε στο διπλανό κάδο τα σκουπίδια και φρόντισε σε μία βαλιτσούλα να αφήσει στο πλάι τον υπνόσακο και κάποια αντικείμενα που διέθετε ο άστεγος. Όπως μας είπε (τα στοιχεία της έχει το thebest.gr) είχε επανειλημμένα ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές τουλάχιστον 8 με 10 φορές, ωστόσο δεν είχε γίνει κάτι.

Το thebest.gr απευθύνθηκε στον καθ’ ύλην αρμόδιο Κοινωνικό Τομέα του Δήμου Πατρέων που εδρεύει σε κοντινή απόσταση στην Δημ. Γούναρη.  Ο πρόεδρος του, γιατρός Θόδωρος Τουλγαρίδης γνώριζε τον συγκεκριμένο συμπολίτη αναφέροντας μας πως παλιότερα όντως είχε φιλοξενηθεί στις δύο δομές της Μπουκαούρη όπου σημειωτέον τον τελευταίο χρόνο έχουν βοηθηθεί και φιλοξενηθεί κατά διαστήματα πάνω από 130 συνάνθρωποι μας, ορισμένοι εκ των οποίων μάλιστα μπόρεσαν μετά να βρουν είτε δουλειά είτε κάποιο σπίτι για να παραμείνουν. Ωστόσο ο άνδρας αυτός δεν ήθελε να παραμείνει στη δομή.

Η Κατερίνα Νικολακοπούλου, κοινωνική λειτουργός του Κοινωνικού Τομέα μιλώντας μας, ανέφερε πως η Ομάδα Δρόμου του Κοινωνικού Τομέα αμέσως μετά τη γνωστοποίηση του συμβάντος πήγε στη Σισσίνη και στα γύρω σημεία μην καταφέρνοντας να εντοπίσει τον συγκεκριμένο άνδρα, ωστόσο μας είπε πως πρόκειται για γνωστή περίπτωση και πως για ανθρώπους που είναι σε αυτή την κατάσταση που η ψυχοσύνθεση τους δεν τους βοηθά πλέον να αντιληφθούν πως πρέπει να κάνουν κάτι για την βελτίωση του εαυτού τους, χρειάζεται μία άλλου τύπου νομοθεσία.

Η Ομάδα Δρόμου πάντως του Κοινωνικού Τομέα του Δήμου (με την συγκεκριμένη περίπτωση είχε κάποια στιγμή ασχοληθεί και η αντίστοιχη Ομάδα Δρόμου για άστεγους που χρήζουν βοήθειας, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού) θα συνεχίσει την προσπάθεια της όταν εντοπίσει τον άστεγο αυτό άνδρα που είναι ηλικίας περίπου 55 ετών και ο οποίος κατά το παρελθόν εργαζόταν κανονικά ως ιδιωτικός υπάλληλος και είχε την σειρά του και μία κανονική ζωή. Απλώς όπως φαίνεται το τελευταίο διάστημα και όπως έχει αντιληφθεί ο Κοινωνικός Τομέας, ο άνδρας προτιμά να περιφέρεται και να αλλάζει κάθε τόσο σημεία παραμονής του (έχει θεαθεί στην πλατειούλα Αγίου Γεωργίου και στην Τριών Ναυάρχων).

Να προσθέσουμε πως στις δομές της Μπουκαούρη μπορεί και κάποιος να πάει να πλύνει τα ρούχα του, να κάνει το μπάνιο του ή για να μείνει για λίγο γιατί μπορεί να μην έχει ηλεκτρικό ρεύμα στο σπίτι και φυσικά ο Δήμος παρέχει για όσους δεν το γνωρίζουν, σταθερά τα τελευταία 3-4 χρόνια, φαγητό καθημερινά μέσω της Δομής συσσιτίου με το μαγειρείο που είναι στην περιοχή της Πλαζ να αναβαθμίζεται αυτόν τον καιρό. Μάλιστα το μαγειρευμένο και συσκευασμένο φαγητό το πηγαίνουν σε κάποιους συμπολίτες άνθρωποι του Κοινωνικού Τομέα, στο σπίτι τους.

Οι φωτ. είναι τραβηγμένες την περασμένη Κυριακή το μεσημέρι μετά τον καθαρισμό που έγινε στο σημείο.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις