Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Χαράλαμπος Γώγος:  Οι τουρίστες, οι  δικ...

COVID

Χαράλαμπος Γώγος: Οι τουρίστες, οι δικλείδες ασφαλείας και οι αστάθμητοι παράγοντες

Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Η ποικιλία στελεχών του ιού που θα προκύψει ίσως έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα

TOURISM RESTART
/

Για τον ρόλο που μπορεί να παίξει ο τουρισμός στην επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας τους επόμενους μήνες, αλλά και τα «μέτρα ασφαλείας» που θα αποτρέψουν την έξαρση κρουσμάτων ανά περιοχές μέσα στο καλοκαίρι, μίλησε στο thebest.gr ο Χαράλαμπος Γώγος, λοιμωξιολόγος και καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.

Ποιες είναι συνθήκες το φετινό καλοκαίρι και ποιες οι διαφορές με το περσινό, σε επίπεδο πανδημίας;

Είναι δεδομένο ότι επιδημιολογικά έχουμε ένα πολύ καλό τοπίο. Έχουμε ύφεση στον αριθμό των κρουσμάτων, έχουμε βελτίωση στον αριθμό νοσηλειών, διασωληνώσεων. Όλα αυτά πάνε παράλληλα καλά και είμαστε σε θέση να εκμεταλλευτούμε τους επόμενους μήνες του καλοκαιριού όπου φαντάζομαι, ελπίζω κι πιστεύω ότι η κατάσταση θα συνεχίσει θετικά παράλληλα με την αύξηση των εμβολιασμών.
 Εάν η εμβολιαστική κάλυψη συνεχίσει με τους ίδιους ρυθμούς, κάποια στιγμή στο τέλος θα έχουμε ένα ικανοποιητικό ποσοστό εμβολιασμένων της τάξεως του 50% για τους πλήρως εμβολιασμένους και πάνω από 60-70% για αυτούς που έχουν κάνει τουλάχιστον την πρώτη δόση. Θα έχουμε για τη συνέχεια τη δυνατότητα για ένα ισχυρό τείχος ανοσίας.
Επιπλέον τώρα έχουμε τη δυνατότητα μίας πολύ καλής επιτήρησης και σε επίπεδο κρουσμάτων ενώ μπορούμε να παρακολουθούμε την αύξηση και τη μείωσή τους σε κάθε περιοχή με τα πολλά τεστ.

Τι ρόλο θα παίξει η εισαγωγή τουριστών στη χώρα και ποια είναι τα μέτρα ασφαλείας;

Όλα τα παραπάνω που ανέφερα είναι θετικά όμως για να διατηρηθεί έτσι η κατάσταση, η χώρα θα πρέπει να προφυλαχθεί με τους εμβολιασμούς και την καλή  επιτήρηση και των πιθανών εισαγόμενων κρουσμάτων. Ένα βασικό χαρακτηριστικό που έχουμε φέτος σε σχέση με το περσινό καλοκαίρι είναι ότι η επιδημία σε παγκόσμια κλίμακα είναι επίσης σε ικανοποιητικά επίπεδα. Ο δείκτης πολλαπλασιασμού του ιού είναι καλύτερος από πέρυσι. Οι πιθανότητες εισαγωγής κρουσμάτων λοιπόν ελαττώνεται. Από την άλλη χρειάζεται επιτήρηση στην είσοδο των τουριστών. Θα εφαρμοστούν δύο ασφαλιστικές δικλείδες.  Το ένα είναι η εισαγωγή εμβολιασμένων, ανθρώπων που έχουν νοσήσει και τουριστών που έχουν κάνει PCR test.
Η άλλη δικλείδα έχει να κάνει με το αν μία χώρα έχει μεγάλο ιικό φορτίο. Γνωρίζοντας ποιες είναι αυτές οι χώρες θα αυξάνονται τα δειγματοληπτικά τεστ στους τουρίστες για να παρακολουθούμε την κίνηση του ιού το καλοκαίρι εντός και εκτός χώρας.
Είναι χρήσιμο μέσα στο καλοκαίρι να υπάρχει και αυτοέλεγχος. Όσο περισσότεροι είναι οι έλεγχοι τόσο καλύτερα επιδημιολογικά δεδομένα θα έχουμε. Σημαντική είναι και η δυνατότητα να έχουμε καλά διαγνωστικά τεστ από τα νησιά μας έτσι ώστε με ασφάλεια να τα στέλνουμε σε κεντρικές υπηρεσίες και εργαστήρια για να μπορούμε  να ελέγχουμε την κατάσταση την περίοδο του καλοκαιριού. Επιπλέον  σημαντικό είναι το  να μπορούμε να έχουμε καλή κάλυψη πιθανών κρουσμάτων σε συνεργασία με μεγάλα νοσοκομεία. Να έχουμε δηλαδή διασύνδεση των νοσοκομείων των νησιών με νοσοκομεία του κέντρου όπου θα περιθάλπονται. Όλο αυτό το πλέγμα θα δώσει μία ασφάλεια και μία τουριστική περίοδο με όσο το δυνατόν λιγότερες επιπτώσεις στην επιδημία.

Υπάρχουν παράγοντες που δεν μπορούμε να σταθμίσουμε και να προβλέψουμε;

Φυσικά. Ο κύριος παράγοντας είναι περιοχές όπου μπορεί να υπάρξουν γεγονότα υπερμετάδοσης, όπως είναι οι μαζικές συγκεντρώσεις. Ειδικά σε κάποιο νησί μπορεί μια μικρή διασπορά να φέρει πολλαπλασιασμό κρουσμάτων. Το δεύτερο είναι τα μεταλλαγμένα στελέχη. Το μυαλό μας είναι στην ποικιλία στελεχών του ιού που θα προκύψουν και ίσως έχουν μεγαλύτερη μεταδοτικότητα. Στην άκρη του μυαλού μας είναι και η πιθανότητα σοβαρότερης νόσου αλλά και η πιθανότητα μη πλήρους εμβολιαστικής κάλυψης από τα υπάρχοντα εμβόλια. Αυτό δε συμβαίνει μέχρι στιγμής. Τα εμβόλια που έχουμε για τα μεταλλαγμένα στελέχη προσφέρουν κάλυψη, η μεταδοτικότητα όμως αυξάνεται.  Πρέπει να υπάρχει λοιπόν ένας έλεγχος για την παρουσία τέτοιων στελεχών και αυτό έχει προγραμματιστεί να γίνει και να πάει καλά. Έτσι θα μπορούμε σε ανθρώπους που είναι θετικοί, να βλέπουμε αν υπάρχει καινούργιο μεταλλαγμένο στέλεχος που χρειάζεται προσοχή. Χρειάζεται φροντίδα για τη γρήγορη ανίχνευση τους.

Πότε θα φανεί αν όλα πήγαν καλά το καλοκαίρι;

Δεν πρέπει να φτάσουμε στο τέλος. Πρέπει να παρακολουθούμε στενά καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού έτσι ώστε να περιορίσουμε πιθανά προβλήματα που θα υπάρξουν. Η παρακολούθηση όχι μόνο σε Περιφερειακές ενότητες αλλά και σε Δήμους θα δώσει τη δυνατότητα γρήγορης ανίχνευσης ενός προβλήματος. Στόχος είναι να βρούμε εγκαίρως την περιοχή που έχει μπει σε επικινδυνότητα έτσι ώστε να πάρουμε τοπικά μέτρα και να περιορίσουμε την επέκταση. Αυτό είναι στοίχημα για το καλοκαίρι. Πρέπει να γίνεται συνεχώς και αδιάληπτα.

Στόχος μας δεν είναι τόσο το καλοκαίρι που είναι ασφαλές ως περιβάλλον, αλλά να πάμε στο φθινόπωρο με τέτοια επιδημιολογικά δεδομένα που θα μας επιτρέψουν μία κανονικότητα στη δύσκολη περίοδο του χειμώνα

Υπάρχει το παράδειγμα της Μεγάλης Βρετανίας που απέτρεψε τους πολίτες να έρθουν για διακοπές στην Ελλάδα…

Κάθε χώρα έχει τις επιλογές της. Η Βρετανία ήθελε να περιορίσει την πιθανότητα εισαγωγής κρουσμάτων από χώρες που είχαν αυξημένα κρούσματα. Εμείς όμως δείξαμε ότι η επιδημία στην χώρα μας έχει πτωτική τάση και μάλιστα με γρήγορους ρυθμούς. Επιβεβαιώνεται η πρόβλεψη που έκαναν πολλοί από εμάς ότι η επιδημία πάει καλά, με τους εμβολιαστικούς ρυθμούς, τον καιρό που μας ευνοεί και τη δυνατότητα συχνών ελέγχων. Άρα θα πρέπει να επανεκτιμηθεί η στάση κάποιων χωρών σε σχέση με άλλες χώρες. Αφού τα δικά μας επίπεδα στο μέτωπο της πανδημίας, είναι ίσως και καλύτερα σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης, πρέπει να αναθεωρηθεί.
Έχουμε τα τεστ των τουριστών πριν φύγουν από τη χώρα μας για τη δική τους. Ελπίζω ότι θα εξομαλυνθεί η κατάσταση. Για τον τουρισμό το καλοκαίρι έχει σημασία να βρίσκονται οι χώρες σε παρόμοιο επιδημιολογικό επίπεδο.

Τι μπορεί να αλλάξει σε σχέση με την χαλάρωση των μέτρων;

Ήμασταν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί για κάποια μέτρα και η άρση τους έγινε προσεκτικά για να μην έχουμε πισωγυρίσματα. Παράλληλα πρέπει να είμαστε πάντα αυστηροί στην τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας. Βρισκόμαστε σε ένα καλό επίπεδο. Η συνεχής αύξηση των εμβολιασμών θα δώσει δυνατότητες για βελτιώσεις.
Στόχος μας δεν είναι τόσο το καλοκαίρι που είναι ασφαλές ως περιβάλλον, αλλά να πάμε στο φθινόπωρο με τέτοια επιδημιολογικά δεδομένα που θα μας επιτρέψουν μία κανονικότητα στη δύσκολη περίοδο του χειμώνα. Το καλοκαίρι είναι  μία εισαγωγική περίοδος που αν κρατήσουνε χαμηλά την επιδημία και εμβολιαστεί ο πληθυσμός, θα μπούμε σε μία ασφαλή  φάση τηρώντας  βέβαια κάποια μέτρα.
 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr