Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Το Σάββατο ημέρα... απατεώνων

Το Σάββατο ημέρα... απατεώνων

Φόβοι για την αύξηση της εγκληματικότητας απο την ΕΣΕΕ

Από την 1η Απριλίου ουσιαστικά τέλος οι αγορές άνω των 3.000 ευρώ, με «ζεστό» χρήμα, αφού το νέο καθεστώς στις συναλλαγές και στις αγορές αγαθών και υπηρεσιών επιβάλλει τη χρήση μόνο πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών ή επιταγών, γεγονός που πιθανόν να «ανοίξει την όρεξη» σε διάφορους επιτήδειους που θα επιδιώξουν να ξεγελάσουν κάποιους με τις συναλλαγές τους.

Οπως τονίζει όμως η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, το μέτρο αυτό, όχι μόνο δεν θα βοηθήσει την αγορά, αλλά αντιθέτως θα δημιουργήσει σοβαρότερα προβλήματα. Η ΕΣΕΕ επισημαίνει πως κάποιοι «πονηροί» θα προτιμήσουν ως ημέρα αγορών τους το Σάββατο, ημέρα αργίας για τις τράπεζες, με αποτέλεσμα οι πλαστές και οι ακάλυπτες επιταγές να έχουν την τιμητική τους και να επιβαρύνουν με πρόσθετες επισφάλειες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Επιπλέον, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, έχει διαπιστωθεί ότι εννέα στους δέκα καταναλωτές, με δεδομένη την οικονομική καχεξία, προτιμούν να χρησιμοποιούν στις αγορές τους μετρητά και μόλις ένας στους δέκα πιστωτική κάρτα. 

Διευκρινίζουν επίσης πως για την ελληνική αγορά ένα τέτοιο μέτρο, όχι μόνο δεν καταπολεμά τη φοροδιαφυγή, αλλά αντίθετα τη διευρύνει. Ταυτόχρονα δημιουργεί πολλά και ουσιαστικά προβλήματα στον τουρισμό και στους αλλοδαπούς καταναλωτές, στις αλλαγές και τις επιστροφές προϊόντων, στις προκαταβολές και τη μερική καταβολή με δόσεις, στο συμψηφισμό των ανταλλαγών και φυσικά στην αδυναμία των περισσότερων Ελλήνων να διαθέτουν μπλοκ επιταγών ή να είναι κάτοχοι πιστωτικής κάρτας χωρίς να έχουν εξαντλήσει το πιστωτικό τους όριο. 

Δεν πρέπει επίσης να μας διαφεύγει το γεγονός ότι όσοι υπόχρεοι δεν τηρούν τα προβλεπόμενα από το νέο καθεστώς συναλλαγών θα βρεθούν αντιμέτωποι με αυστηρές ποινές, σύμφωνα με τον υπό κατάργηση Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (ΚΒΣ), που επισύρει πρόστιμο ισόποσο της αξίας του τιμολογίου. 

Σε ανακοίνωση της η ΕΣΕΕ τονίζει: «Στην παρούσα φάση η ασάφεια του πλαισίου και η αδυναμία της αγοράς να το εφαρμόσει κατά τον προσήκοντα τρόπο, δημιουργούν πρόσθετα προβλήματα σε μια αγορά που ήδη παλεύει για την επιβίωσή της».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις