Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Υπεγράφη το Διαχειριστικό Σχέδιο Βόσκησης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Υπεγράφη το Διαχειριστικό Σχέδιο Βόσκηση...

Στόχος μας η ορθολογική χρήση των βοσκοτόπων

 

Υπεγράφη σήμερα από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιο Λιβανό και τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριο Φαρμάκη προγραμματική σύμβαση για την υλοποίηση του έργου «Εκπόνηση Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας»

Το Έργο, προϋπολογισμού 1.907.568, 968 €, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, αφορά έκταση 4.339.042,15 στρεμμάτων στις Περιφερειακές ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας.

Το Έργο αφορά στη σύνταξη μελετών διαχείρισης των βοσκήσιμων γαιών, οι οποίες θα έχουν ως επιδίωξη την αειφορική αξιοποίηση τους, προς όφελος της  βιώσιμης ανάπτυξης της κτηνοτροφίας  και της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος. 

Στόχος είναι  η  πλήρης  και αντικειμενική  απογραφή της φυσιογνωμίας, του  καθεστώτος  χρήσης και του παραγωγικού δυναμικού των βοσκήσιμων γαιών σε πανελλαδική κλίμακα µε σύγχρονες τεχνολογίες, προκειμένου να γίνει ο χωρικός προσδιορισμός, να είναι γνωστή η ακριβής επιφάνειά τους, η αξιόπιστη εκτίμηση της βοσκοϊκανότητας τους, η λιβαδική κατάσταση και να καταστεί δυνατή η διαίρεσή τους σε λιβαδικές μονάδες, οι οποίες θα κατανεμηθούν στη συνέχεια στους κτηνοτρόφους, ούτως ώστε να εξατομικευτεί η χρήση τους.

Με την εκτέλεση του έργου θα καθοριστούν τα έργα υποδομής και οι βελτιώσεις βλάστησης που θεωρούνται απαραίτητες για την ανάπτυξη των βοσκήσιμων γαιών και την αύξηση της βοσκοϊκανότητάς τους.

Το Διαχειριστικό Σχέδιο  Βόσκησης ολοκληρώνεται µε τον υπολογισμό του κόστους ανάπτυξης και την οργάνωση της διαχείρισης των βοσκήσιμων γαιών και του ζωικού κεφαλαίου.

Οι πόροι χρηματοδότησης του Έργου θα προέλθουν: 

α) από την είσπραξη των τελών

βόσκησης της κάθε Περιφέρειας και

β) από πόρους του Ταμείου Γεωργίας και Κτηνοτροφίας.

H διάρκεια της σύμβασης που υπεγράφη αρχίζει από την ημερομηνία υπογραφής της και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 31.12.2021

Η περιοχή μελέτης,  καθορίζεται στην Προγραμματική Σύμβαση και οποιαδήποτε τροποποίησή της η οποία θα υπερβαίνει τους έξι μήνες, θα γίνεται μετά από σύμφωνη γνώμη της Κοινής Επιτροπής Παρακολούθησης.

Ο «Φορέας Ωρίμανσης και Δημοπράτησης του Έργου» αναλαβαίνει να εκτελέσει το σχεδιασμό υλοποίησης του έργου, τη σύνταξη τευχών δημοπράτησης και το μηχανισμού πληρωμών. Αναλαμβάνει επίσης, τη διεξαγωγή διαγωνιστικής διαδικασίας, της διαδικασίας αξιολόγησης  των προσφορών, την υπογραφή συμβάσεων µε τους αναδόχους, την υλοποίηση και την παραλαβή του Έργου, την παράδοση του Έργου µε πλήρη τεχνική και οικονομική  τεκμηρίωση, την υποβολή του φακέλου και των συμβατικών κειμένων στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον προβλεπόμενο προσυμβατικό έλεγχο.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη, από τις 31 Δεκεμβρίου 2020, έχει υπογραφεί προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Σήμερα υπεγράφη με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και απομένουν να υπογραφούν ανάλογες προγραμματικές συμβάσεις με τις Περιφέρειες  Κρήτης, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Νοτίου Αιγαίου και Πελοποννήσου.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός σημείωσε ότι η προώθηση και ολοκλήρωση των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης συνιστά μείζονα προτεραιότητα του ΥΠΑΑΤ με στόχο να διασφαλιστεί η ορθολογική χρήση των βοσκοτόπων και να επέλθει ο εκσυγχρονισμός του αγροτικού χάρτη της Ελλάδας στην κατεύθυνση ανάταξης της κτηνοτροφίας της πατρίδας μας.  Ο κ. Λιβανός τόνισε ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα παραμείνει αρωγός σε κάθε στάδιο των προσπαθειών των Περιφερειών προκειμένου να επιτύχουν την ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση των διαδικασιών.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις