Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Γιώργος Χρυσανθόπουλος - Δημήτρης Μπικής...

Γιώργος Χρυσανθόπουλος - Δημήτρης Μπικής: Κάθε γωνιά της Ελλάδας πρέπει να αξιοποιηθεί και να αναπτυχθεί

Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Οι ιδιοκτήτες των "sophisticated services" & "distinto group", μιλούν στην ειδική έκδοση του TheBest για την επόμενη μέρα στη Δυτική Ελλάδα

Η πανδημία έχει επιφέρει αλλαγές στην καταναλωτική συμπεριφορά και έχει υποχρεώσει σε αλλαγές τις επιχειρήσεις. Πώς επηρέασε την επιχείρησή σας, με δεδομένο ότι ο τουρισμός είναι ο μεγάλος πληττόμενος της πανδημίας;

Αυτό είναι μια μεγάλη αλήθεια. Μπορεί να μην είμαστε όλοι «στην ίδια βάρκα», άλλα είμαστε όλοι στην ίδια «καταιγίδα». Δυστυχώς o κλάδος περνά την μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών. Η επιχείρηση ήταν προγραμματισμένο να ανοίξει στην αρχή της πανδημίας, και συγκεκριμένα στις αρχές Απριλίου, ήρθε όμως το πρώτο lockdown και αυτό δεν κατέστη δυνατό. Βρεθήκαμε αντιμέτωποι και με άλλα προβλήματα καθώς όλες οι παραγγελίες (επίπλων, φωτιστικών κ.α.) από το εξωτερικό καθυστέρησαν, οπότε ανοίξαμε αρχές Αυγούστου και αυτό μας έβγαλε εκτός πλάνου. Ήταν ήδη μια κακή περίοδος για τον τουρισμό αφού δεν είχαμε αρκετούς επισκέπτες από το εξωτερικό, όπως συνηθίζεται στην Ελλάδα αυτήν την εποχή του χρόνου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να στηθεί μια ολόκληρη καμπάνια με θέμα τον εσωτερικό τουρισμό. Προσαρμοστήκαμε στις ανάγκες του κόσμου, άλλα δεν ήταν τόσο εύκολο, καθώς όλοι είμαστε τρομοκρατημένοι από την κατάσταση. Δεν είναι καιρός για ταξίδια, πόσο μάλλον αναψυχής. Όταν βγούμε από όλο αυτό θα υπάρξουν μεγάλες αλλαγές, αφού πολλές εταιρείες ήδη αλλάζουν την πολιτική τους με αποτέλεσμα οι business travelers, που αποτελούν ένα μεγάλο ποσοστό πελατών των ξενοδοχείων της Πάτρας, να μειωθούν αισθητά.

Παρά τις δυσκολίες θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ως ευκαιρία;

Αυτό που ίσως μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν ευκαιρία είναι ο χρόνος. Πολλές επιχειρήσεις δεν είχαν το χρόνο ή την πολυτέλεια να εξελιχθούν και να αναβαθμίσουν τις υπηρεσίες τους. Τώρα υπάρχει χρόνος να ανασυγκροτηθούν και να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα τις εποχής. Τι θεωρείτε ότι πρέπει να κάνουν οι πληττόμενες επιχειρήσεις για να μείνουν όρθιες; Υπάρχουν κάποιες καλές πρακτικές; Σίγουρα πρέπει να ζυγίσουν πολύ καλά τα δεδομένα. Υπάρχουν πολλές παγίδες σε περιόδους κρίσης, πόσο μάλλον σε μια υγειονομική που ο κόσμος είναι πιο ευαισθητοποιημένος. Αυτό που θα πρέπει όλοι να κοιτάξουμε τώρα είναι να μειώσουμε τα κόστη μας, και να κάνουμε ένα restart στη δομή των επιχειρήσεων για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουν στη νέα πραγματικότητα. Να εκπαιδεύσουμε το προσωπικό και να ακολουθήσουμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα για να καταφέρουμε να διατηρήσουμε τις υπηρεσίες μας σε υψηλό επίπεδο. Επίσης πρέπει όλοι να καταβάλουμε μια υπεράνθρωπη προσπάθεια να διατηρήσουμε τις θέσεις εργασίας.

Την επομένη της πανδημίας, σε ποιους κλάδους της οικονομίας πρέπει να δοθεί το βάρος της ανάπτυξης;

Ο τουρισμός και η εστίαση είναι η μεγαλύτερη βιομηχανία τις Ελλάδας. Η ανάπτυξη πρέπει να γίνει με σωστά κριτήρια και αυστηρές παραμέτρους. Τα προηγούμενα χρόνια πολλά πακέτα στήριξης των κλάδων αυτών δεν αξιοποιήθηκαν σωστά. Αυτό έχει αρχίσει να διορθώνεται και θα μπορούσε να γίνει αρωγός στην εκτόξευση του τουρισμού στην Ελλάδα. Τα μικρά αστικά κέντρα πρέπει να αναπτυχθούν, να αναδείξουν την ιστορία και την κουλτούρα τους. Υπάρχουν φανατικοί επισκέπτες της Ελλάδας, ακόμα και της Πάτρας, κάτι που συνειδητοποιήσαμε από τις λίγες μέρες λειτουργίας του ξενοδοχείου, που κάθε χρόνο έρχονται και θέλουν να πάνε σε ένα καινούργιο μέρος. Υπάρχει τόση ομορφιά σε ολόκληρη τη χώρα που κάθε γωνιά της πρέπει να αξιοποιηθεί και να αναπτυχθεί. Έχουμε την τύχη να έχουμε επιχειρήσεις στην Ελλάδα, όπου είναι ένα brand name στον παγκόσμιο χάρτη του τουρισμού. Πρέπει να μεταδώσουμε στον επισκέπτη την πραγματική εμπειρία της Ελλάδας και αυτό δεν είναι οι all inclusive διακοπές, άλλα η προσωπική επαφή με τον κάθε επισκέπτη ξεχωριστά.

Η εταιρεία με μια ματιά

Η εταιρία Sophisticated Services ξεκίνησε από τον χώρο της εστίασης το 2004 και από τότε έως σήμερα έχει φτάσει να απασχολεί 148 άτομα προσωπικό και να δραστηριοποιείται πλέον και στον τουρισμό με το καινούργιο εγχείρημα, το πρώτο πεντάστερο ξενοδοχείο στην Πάτρα, το THE BOLD TYPE HOTEL.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr