Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Άγγελος Ρέζος: Υπάρχει περισσότερο από π...

Άγγελος Ρέζος: Υπάρχει περισσότερο από ποτέ η ανάγκη για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο

Μακρυγένη Ελευθερία
[email protected]

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της "REZOS BRANDS" μιλάει στην ειδική έκδοση του TheBest για την επόμενη μέρα στη Δυτική Ελλάδα

Η πανδημία έχει επιφέρει αλλαγές στην καταναλωτική συμπεριφορά και έχει υποχρεώσει σε αλλαγές τις επιχειρήσεις. Πώς επηρέασε την επιχείρησή σας;

Μια πανδημία δεν μπορεί να αφήσει ανεπηρέαστο κανένα κλάδο, αυτό το έχει αποδείξει και η ιστορία με παλαιότερες πανδημίες. Στην περίπτωση της covid 19, το κλείσιμο της εστίασης αλλά και οι επιπτώσεις στον τουρισμό συντέλεσαν αρνητικά για τη δική μας επιχείρηση. Όμως, η άνοδος της κατανάλωσης στις αλυσίδες supermarket και των καταστημάτων μικρής λιανικής, βοήθησαν στον μετριασμό των απωλειών. Σε αυτό συνετέλεσε η εξέλιξη στην έρευνα και ανάπτυξη λειτουργικών τροφίμων των τελευταίων ετών, τα οποία είχαν αυξημένη ζήτηση στο πλαίσιο της καλύτερης διατροφής που αναζήτησε το καταναλωτικό κοινό.

Παρά τις δυσκολίες θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ως ευκαιρία;

«Η πανδημία δυστυχώς έχει δημιουργήσει μια οικονομική κρίση στην οποία οφείλουμε να απαντήσουμε για να παραμείνουμε βιώσιμοι. Με τον τουρισμό να αποτελεί το βασικό προϊόν της Ελλάδας, η πανδημία επιβεβαίωσε ότι υπάρχει περισσότερο από ποτέ η ανάγκη για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο. Το μοντέλο αυτό οφείλει να περιλαμβάνει την ανάπτυξη της βιομηχανίας, την ανάπτυξη σε κλάδους που υπερτερούμε έναντι άλλων χωρών, όπως είναι αυτός της αγρο-διατροφής αλλά και κλάδους ανεκμετάλλευτους, όπως είναι αυτός της στρατηγικής κυκλικής οικονομίας».

Τι θεωρείτε ότι πρέπει να κάνουν οι πληττόμενες επιχειρήσεις για να μείνουν όρθιες; Υπάρχουν κάποιες καλές πρακτικές;

«Το μόνο σίγουρο είναι ότι η νέα πραγματικότητα απαιτεί δράση. Δράση και αποδόμηση της κατάστασης προκειμένου με καθαρό μυαλό να βρεθούν νέες λύσεις που θα ανταποδώσουν πραγματικά οφέλη για να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις και να συνεχίσουν. Χρειάζεται να μελετηθεί πώς διαμορφώνεται η αγορά στην οποία δραστηριοποιείται η εκάστοτε επιχείρηση, πλέον, πώς έχει αλλάξει η καταναλωτική συμπεριφορά, να αναζητηθούν νέες μέθοδοι προβολής και προσφοράς των προϊόντων, εκμεταλλευόμενοι τη δυναμική της ψηφιακής στρατηγικής, να αναδιαμορφωθούν οι εσωτερικές διαδικασίες των επιχειρήσεων για να είναι πιο ευέλικτες. Το πιο βασικό όλων, με πανδημία ή χωρίς, είναι να υπάρχει μια ανοιχτή και ειλικρινής επικοινωνία με τους πελάτες, χτίζοντας καθημερινά στο loyalty.

Την επομένη της πανδημίας, σε ποιους κλάδους της οικονομίας πρέπει να δοθεί το βάρος της ανάπτυξης;

«Οι επιπτώσεις δυστυχώς είναι πολλές και πλήττουν πολλούς κλάδους. Είτε είναι η μείωση του κύκλου εργασιών της εστίασης, που αγγίζει σχεδόν το -73% για το πρώτο τρίμηνο του 2020, είτε η πτώση στις αεροπορικές πτήσεις που αγγίζει το -55% για το 9μηνο του 2020, είτε το μεγάλο πλήγμα που έχει δεχθεί ο ξενοδοχειακός κλάδος. Το έργο είναι δύσκολο και γι αυτό τον λόγο πρέπει να δοθεί βαρύτητα τόσο σε τοπικό, όσο και σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Θα πρέπει να ενισχυθεί η περιφερειακή ανάπτυξη, να υλοποιηθεί η ανάπτυξη στρατηγικών που αφορούν τον τουρισμό, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, να δοθεί βαρύτητα στην παραγωγικότητα αγροτουριστικών προϊόντων, να δοθεί ώθηση στη βιομηχανία».

Η εταιρεία με μια ματιά

Η Rezos Brands, ιδρύθηκε το 1989 στην Πάτρα, σήμερα αποτελεί μια επιχείρηση με τρεις βασικούς τομείς δραστηριότητας. Ο πρώτος αφορά την εμπορική δραστηριότητα με την εισαγωγή και διανομή επώνυμων προϊόντων στην ελληνική αγορά, ο δεύτερος την παραγωγή και διανομή βραβευμένων λειτουργικών τροφίμων από την φάρμα στα Μετέωρα, με παράλληλη εξαγωγική δραστηριότητα, ενώ ο τρίτος αφορά τη διεξαγωγή ερευνητικών δράσεων, με στόχο την αναβάθμιση των υφιστάμενων προϊόντων και υπηρεσιών της εταιρείας, αλλά και την ανάπτυξη νέων καινοτόμων προϊόντων σύμφωνα με τις τρέχουσες και μελλοντικές τάσεις, τόσο των ευρωπαϊκών όσο και των παγκόσμιων αγορών μέσω του τμήματος European Research & Development.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr