Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Σοφοκλής Μπίτας: Πλήττονται κυρίως οι μι...

Σοφοκλής Μπίτας: Πλήττονται κυρίως οι μικρομεσαίοι, η ραχοκοκαλιά της πραγματικής οικονομίας

Μακρυγένη Ελευθερία
[email protected]

Ο νόμιμος εκπρόσωπος "ΜΥΛΟΙ ΑΧΑΪΑΣ", μιλάει στην ειδική έκδοση του TheBest για την επόμενη μέρα στη Δυτική Ελλάδα

Η πανδημία έχει επιφέρει αλλαγές τόσο στην αγορά, όσο και εν γένει στο επιχειρηματικό γίγνεσθαι και έχει υποχρεώσει σε αλλαγές τις επιχειρήσεις. Πώς επηρέασε την επιχείρησή σας;

Βιώνουμε παγκοσμίως πρωτόγνωρες και απρόβλεπτες καταστάσεις προσωπικές, ψυχολογικές, οικονομικές, κοινωνικές. Καταστάσεις άγνωστες ακόμη, αναφορικά με το μέγεθος και τη διάρκειά τους. Η επιχείρησή μου δεν επηρεάστηκε άμεσα από την πανδημία κατά το χρονικό διάστημα της προηγούμενης καραντίνας, καθώς το αλεύρι είναι είδος πρώτης ανάγκης. Υποχρεώθηκε όμως σε "κλείσιμο" πλήθος συνεργαζόμενων επιχειρήσεων στους τομείς της εστίασης, του τουρισμού κ.λπ., με συνακόλουθο αποτέλεσμα να επηρεαστούμε έμμεσα σε μεγάλο βαθμό. Αυτή η κατάσταση επιτάθηκε και λόγω της έλλειψης ρευστότητας στην αγορά. Ευτυχώς η επιχείρησή μου κατάφερε να απορροφήσει τις παρενέργειες από το πρώτο lockdown, διότι έχουμε αρκετά μεγάλο μερίδιο στον τομέα του Retail, ο οποίος σημειώνει πρωτοφανή αύξηση τζίρου, πάνω από 20%. Για το τρέχον διάστημα, της δεύτερης καραντίνας, δεδομένου ότι δεν γνωρίζουμε πόσο θα κρατήσει, αν θα επαναληφθεί τους επόμενους μήνες, θα μπορώ να μιλήσω στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2021. Το σίγουρο είναι ότι πλέον δεν μπορεί να υπάρξει μακροπρόθεσμος προγραμματισμός, λόγω των ανατροπών, όπως σε όλες τις επιχειρήσεις, έτσι και στην δίκη μου και αυτό από μόνο του αποτελεί άλλη μια αρνητική συνέπεια της πανδημίας».

Παρά τις δυσκολίες θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ως ευκαιρία;

«Η οικονομική κρίση από την πανδημία μπορεί να είναι μια εξαιρετικά αξιοποιήσιμη ευκαιρία για αρκετές επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις όμως αυτές, θα πρέπει να επιβιώσουν, να παραμείνουν όσο αυτό είναι εφικτό, οικονομικά αλώβητες, ώστε να αδράξουν μετά τις ευκαιρίες που θα παρουσιαστούν. Δυστυχώς όμως, όπως γνωρίζουμε, αρκετές επιχειρήσεις δεν θα αντέξουν και αυτό σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρείται ευκαιρία, διότι κάθε επιχείρηση μέσα από τον ανταγωνισμό και μόνο βελτιώνεται και όχι όταν υπάρχουν μονοπώλια».

Τι θεωρείτε ότι πρέπει να κάνουν οι πληττόμενες επιχειρήσεις για να μείνουν όρθιες; Υπάρχουν κάποιες καλές πρακτικές;

«Στην Ελλάδα, οι επιχειρήσεις που πλήττονται σήμερα από την κρίση λόγω της πανδημίας, είναι κατά βάση οι μικρομεσαίες, οι οποίες είναι και η ραχοκοκαλιά της πραγματικής οικονομίας, αγγίζοντας πάνω από το 90% αυτής. Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι σύμφωνα με οικονομικές αναλύσεις, οι οικονομίες παγκοσμίως θα σταθεροποιηθούν από το 2024 και μετά, μας οδηγεί και στη χώρα μας σε μεγάλη ανησυχία και αβεβαιότητα. Δεν μπορεί να γίνει λόγος για "καλές πρακτικές" απλά, από την πλευρά των επιχειρήσεων μόνο. Κατ' αρχάς οι επιχειρήσεις θα πρέπει να ανοίξουν, όταν αυτό καταστεί ασφαλές και να υπάρξει από την πλευρά τους ένας καλός προγραμματισμός, συντηρητικός κατά βάση, ώστε να αντιμετωπισθούν τα νέα οικονομικά δεδομένα. Αυτό, μαζί με ένα σαφές και μακροχρόνιο κρατικό πλαίσιο στήριξης μετά βεβαιότητας θα βοηθήσει. Στήριξη δηλαδή από την πλευρά της πολιτείας με οικονομικά κίνητρα, φοροελαφρύνσεις και φυσικά χαμηλότοκο δανεισμό με εγγυήσεις στις πραγματικά πληγείσες αλλά και πραγματικά υγιείς, την προ της πανδημία περίοδο, επιχειρήσεις».

Την επομένη της πανδημίας, σε ποιους κλάδους της οικονομίας πρέπει να δοθεί το βάρος της ανάπτυξης;

«"Επόμενη ημέρα" της πανδημίας δεν θα υπάρξει, όπως όλοι πλέον γνωρίζουμε, από την μια στιγμή στην άλλη, διότι όλη αυτή η κατάσταση, που ήδη μετρά ένα περίπου χρόνο, θα μας ταλαιπωρήσει, οικονομικά τουλάχιστον για μεγάλο ακόμη χρονικό διάστημα, για να ξεπεραστεί, όχι τόσο η ίδια, όσο οι συνέπειές της. Το βάρος, ώστε να ορθοποδήσει η οικονομία, σε κάθε κρίση, πρέπει να δίνεται στη βιομηχανία, αφού μέσα από τον δευτερογενή τομέα επέρχεται η ανάπτυξη. Περαιτέρω λοιποί σημαντικοί τομείς είναι η πράσινη ενέργεια, η τεχνολογία και φυσικά ο τουρισμός, που επλήγη ανεπανόρθωτα λόγω της υγειονομικής κρίσης που διανύουμε. Τέλος θα πρέπει να σημειώσω ότι η ανάπτυξη στους ανωτέρω τομείς θα είναι δύσκολη, όταν η χώρα μας "εξάγει" σε όλες τις χώρες του κόσμου, τους Έλληνες επιστήμονες, οι οποίοι μορφώθηκαν, καταρτίστηκαν και απέκτησαν εξαιρετικά προσόντα στην τριτοβάθμια εκπαίδευσή μας».

Η εταιρεία με μια ματιά

Οι Μύλοι Αχαΐας ιδρύθηκαν το 1963 από τον Ανδρέα Μπίτα στο χωριό Τόσκες Αχαΐας. Το 1995 η εταιρεία πέρασε στον Σοφοκλή Μπίτα. Τον Ιούλιο του 2009 ξεκίνησε μια νέα επένδυση σε καινούργιο χώρο στην Δαφνούλας Αχαΐας με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας και δυναμικότητας 1.200 τόνων τον μήνα η οποία ολοκληρώθηκε τον Aπρίλιο του 2010. Η εταιρεία ονομάζεται πλέον "Μύλοι Αχαΐας" - Σ. Μπίτας ΜΟΝ ΕΠΕ. Σήμερα παράγονται 30 τύποι αλεύρων και απασχολεί 32 άτομα προσωπικό.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr