Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Δημήτρης Μαρμούτας: Η επόμενη μέρα θα εί...

Δημήτρης Μαρμούτας: Η επόμενη μέρα θα είναι ακόμη πιο δύσκολη για τους εργαζόμενους

Ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, Δημήτρης Μαρμούτας, μιλάει στην ειδική έκδοση του TheBest για την επόμενη μέρα στη Δυτική Ελλάδα

«Είναι ήδη αποφασισμένο ποιο θα είναι το αναπτυξιακό μοντέλο της περιοχής, είναι αποφασισμένες οι νέες επενδύσεις που θα γίνουν, και το σίγουρο είναι ότι αυτές δεν θα υπηρετούν τους εργαζόμενους και το λαό» εκτιμά ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πάτρας και επισημαίνει ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας θα έχει σφοδρές επιπτώσεις.

Υπάρχει εικόνα ή εκτίμηση για το αν θα αυξηθεί η ανεργία στην περιοχή λόγω πανδημίας και σε τι ποσοστό;

Υπάρχει η εικόνα από τα μέχρι στιγμής δεδομένα ότι η ανεργία θα αυξηθεί. Γνωρίζαμε ότι σε μικρές επιχειρήσεις – συνοικιακά μαγαζιά π.χ. φούρνοι, αρκετοί εργοδότες έχουν επιλέξει να μην συνεχίσουν να απασχολούν εργαζόμενους και να διευρύνουν οι ιδιοκτήτες το ωράριό τους. Επίσης είναι βέβαιο ότι από τον χώρο της εστίασης πολλές επιχειρήσεις δεν θα αντέξουν τις επιπτώσεις της καραντίνας και οι εργαζόμενοι σε αυτό τον κλάδο θα πληγούν άμεσα. Τα στοιχεία από το πρώτο κύμα την πανδημίας είναι απογοητευτικά. Τον Απρίλιο του 2019 οι νέες αιτήσεις ανέργων για επιδότηση από τον ΟΑΕΔ ήταν 1.023, τον Απρίλιο του 2020 εκτινάχτηκαν στις 4.759. Αυτό μας δείχνει το πόσο σφοδρό θα είναι το 2ο κύμα όσον αφορά στις θέσεις εργασίας που θα χαθούν. Φυσικά η ανεργία θα αυξηθεί αρκετά σε ποσοστά που θα καταμετρηθούν τους επόμενους μήνες.

Ποια μέτρα θεωρείτε ότι πρέπει να ληφθούν για τη στήριξη της εργασίας;

Καταρχάς θα πρέπει να στηριχθούν οι εργαζόμενοι έτσι ώστε να αντέξουν για να μπορέσουν να βρουν την επόμενη μέρα δουλειά, με μέτρα όπως:

• Ένταξη τους στο επίδομα ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

• Ασφαλιστική ικανότητα για το επόμενο έτος χωρίς προϋποθέσεις

• Αναστολή πληρωμών προς το δημόσιο-τράπεζες–ΔΕΚΟ. Επίσης θα πρέπει να στηριχθεί έμπρακτα η μικρομεσαία επιχείρηση, όχι με μετάθεση των υποχρεώσεων τους προς το κράτος αλλά με διαγραφή αυτών. Κανένας δεν θα μπορεί να πληρώσει όταν το μαγαζί του είναι κλειστό για τόσους μήνες.

Μετά τη λήξη της πανδημίας, πιστεύετε ότι θα υπάρξει θεαματική ανάκαμψη που θα μπορέσει να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας ώστε να αναπληρωθούν αυτές που θα χαθούν;

Το βασικό ζήτημα είναι ανάκαμψη για ποιον. Για τους εργαζόμενους ή τους επιχειρηματίες; Μέχρι στιγμής όλο το σκεπτικό της κυβέρνησης είναι το πώς θα ανακάμψουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, αυτό άλλωστε υπηρετεί και το περιβόητο «σχέδιο Πισσαρίδη» της κυβέρνησης, που φέρνει μπαράζ αναδιαρθρώσεων σε εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Αυτή η πολιτική επιλογή και κατεύθυνση ούτε τις θέσεις εργασίας μπορεί να αναπληρώσει, ούτε να διασφαλίσει τα δικαιώματα των εργαζομένων. Και στην τελική, ακόμη και νέες θέσεις εργασίας να δημιουργηθούν, το βασικό ερώτημα είναι με τι όρους και με ποιες Συλλογικές Συμβάσεις, τι δικαιώματα. Άρα δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα η Κυβέρνηση και οι μεγάλοι επιχειρηματίες έχουν βάλει στο στόχαστρό τους, τους εργαζόμενους και τους εκπροσώπους τους και αυτό αποδεικνύεται με τα νομοσχέδια που έχει ψηφίσει ή ετοιμάζεται να ψηφίσει η Κυβέρνηση. Γιατί πρέπει να γνωρίζουμε ότι για να περάσουν όλα αυτά τα αντεργατικά σχέδια είναι απαραίτητο να συνοδεύονται και από αντιδραστικές αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο, θέλουν να μη σηκώνει κανένας κεφάλι μέσα στους χώρους δουλειάς. Αυτό εμείς δεν θα το επιτρέψουμε, το αποδεικνύουμε άλλωστε στην πράξη καθημερινά. Είναι ήδη αποφασισμένο ποιο θα είναι το αναπτυξιακό μοντέλο της περιοχής, είναι αποφασισμένες οι νέες επενδύσεις που θα γίνουν, και το σίγουρο είναι ότι αυτές δεν θα υπηρετούν τους εργαζόμενους και το λαό. Η επόμενη μέρα θα είναι ακόμη πιο δύσκολη για τους εργαζόμενους, καθώς έχουμε πείρα ότι όλα αυτά τα μέτρα που πάρθηκαν μέσα στην πανδημία δεν είναι προσωρινά και θα παραμείνουν, όπως ακριβώς έγινε και με τα μνημόνια».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr