Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

Κλεομένης Μπάρλος: Η "τράπουλα ξαναμοιράζεται"

Κλεομένης Μπάρλος: Η "τράπουλα ξανα...

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος, μιλάει στην ειδική έκδοση του TheBest για την επόμενη μέρα στη Δυτική Ελλάδα

Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος από το 2015, ιδρυτή της πρότυπης φαρμακοβιομηχανίας CBL Patras S.A. από το 1990 και καθηγητής Οργανικής Χημείας και Πεπτιδικής και Συνδυαστικής Χημείας στο Πανεπιστήμιο Πατρών από το 1981 ο Κλεομένης Μπάρλος συστήνει «άμυνα» στους επιχειρηματίες λόγω της υγειονομικής κρίσης, διαβλέπει να αυξάνονται εντυπωσιακά οι δυνατότητες ανταγωνισμού ενός κεφαλαιακά πιο αδύναμου επιχειρηματία και προτείνει στροφή στην παραγωγή εξαγώγιμων προϊόντων, υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Πόσο επηρέασε η πανδημία τις επιχειρήσεις και την οικονομία της Αχαΐας και της Δυτικής Ελλάδας;

Oι επιχειρήσεις της Δυτικής Ελλάδος επλήγησαν παρόμοια με αυτές της υπολοίπου Ελλάδος, ανάλογα με τον τομέα δραστηριοποίησής τους.

Η πανδημία έχει επιφέρει αλλαγές στην καταναλωτική συμπεριφορά και έχει υποχρεώσει σε αλλαγές τις επιχειρήσεις. Θα μπορούσε ωστόσο να αξιοποιηθεί ως ευκαιρία;

Προφανώς επιτάχυνε μία διαδικασία προς τις e-πωλήσεις που είχε ήδη ξεκινήσει, αλλά εξελισσόταν με πολύ βραδύτερους ρυθμούς. Προφανώς αυτή η αλλαγή είναι μία ευκαιρία. Η «τράπουλα ξαναμοιράζεται». Η προσέγγιση του καταναλωτή αλλάζει. Το αρχικό κεφάλαιο που απαιτείται για να συμμετέχεις στην αγορά μειώνεται δραματικά. Η δυνατότητα ανταγωνισμού ενός κεφαλαιακά πιο αδυνάμου, αυξάνει εντυπωσιακά. Πιστεύω ότι επέρχονται σημαντικές αλλαγές στον χάρτη των πρωταγωνιστών της νέας οικονομικής πραγματικότητας.

Τι θεωρείτε ότι πρέπει να κάνουν οι πληττόμενες επιχειρήσεις για να μείνουν όρθιες; Υπάρχουν κάποιες καλές πρακτικές;

Γενικά αποδεκτοί κανόνες δεν υπάρχουν για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων. Θα σύστηνα κάτι απλό, που εφαρμόζεται σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας, όταν κάποιος βρίσκεται υπό πίεση και σε κίνδυνο, «άμυνα». Η έξοδος από την κρίση να γίνει προσεκτικά και σταδιακά και με το χαμηλότερο δυνατό ρίσκο και χρηματοοικονομικό κόστος. Να μην δανεισθεί κανείς με το άγχος της ταχύτερης επαναλειτουργίας του και επανεισόδου του «δυναμικά» στην αγορά. Να στοχεύσει στην οικονομικά ασφαλέστερη λειτουργία του, μέχρι να παγιωθεί η νέα «κανονικότητα».

Την επομένη της πανδημίας, σε ποιους κλάδους της οικονομίας πρέπει να δοθεί το βάρος της ανάπτυξης;

Στην παραγωγή εξαγώγιμων προϊόντων, υψηλής προστιθέμενης αξίας. Με τι είναι αντιμέτωπος ένας επιχειρηματίας σε μία κρίση όπως αυτή και ποιες είναι οι προτεραιότητές του; Αντιμετωπίζει κυρίως προβλήματα ρευστότητας και ένα αόριστο μελλοντικό επιχειρηματικό μέλλον. Η προτεραιότητα, όπως πάντα, κάθε σοβαρής επιχείρησης, είναι η ευημερία και η σιγουριά για το μέλλον και των εργαζόμενων της και της επιχείρησης. Το ένα δεν γίνεται χωρίς το άλλο…

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Covid - H επόμενη μέρα