Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

ΟΑΕΔ: Φόβοι ότι θα κόψουν προγράμματα για ανέργους μετά την περικοπή του 3%

ΟΑΕΔ: Φόβοι ότι θα κόψουν προγράμματα γι...

ΔΕΙΤΕ τι προβληματίζει τους εργαζόμενους

Έντονη ανησυχία έχουν προκαλέσει στους κόλπους των εργαζομένων του ΟΑΕΔ μετά τις πρωθυπουργικές ανακοινώσεις για επιπλέον μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3%. Και τούτο γιατί οι πόροι αυτοί θα προέρχονται από τους πόρους που προορίζονται προς τον ΟΑΕΔ, δηλαδή από δράσεις ενάντια στην ανεργία.

Αυτό πρακτικά, όπως εξηγεί μιλώντας στο thebest.gr ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων ΟΑΕΔ Κώστας Τηλιγάδας, σημαίνει μείωση των εσόδων (συνυπολογιζόμενης της μείωσης 0,9% που έγινε τον περασμένο Ιούνιο) περίπου στο 56% (1,2 δις περίπου), αφήνοντας μόνο 700εκ ετησίως στον Οργανισμό.

«Για τον προϋπολογισμό του έτους 2020 είχαν προβλεφθεί, μόνο για την παροχή επιδομάτων πάσης φύσεως 1,23 δις! Να σημειώσουμε ότι ήδη στον φετινό προϋπολογισμό διαπιστώνεται έλλειμμα 180 εκ, το οποίο θα διευρυνθεί μέχρι τέλος τους έτους και θα καλυφθεί από τα αποθεματικά του ΟΑΕΔ. Από ότι εύκολα μπορεί να συμπεράνει ο οποιοσδήποτε, η περικοπή της χρηματοδότησης σε τέτοια μεγέθη σημαίνει και το τέλος της δυνατότητας άσκησης κοινωνικής πολιτικής από τον οργανισμό», επισημαίνει ο κ. Τηλιγάδας.

Ένα οργανισμό που ασκεί κοινωνική πολιτική σε διαφορετικούς τομείς ( επιδόματα για ανέργους και εργαζόμενους, προγράμματα απασχόλησης, προγράμματα κατάρτισης, σχολές μαθητείας, βρεφονηπιακοί σταθμοί κ.α) με πληθώρα δράσεων που στηρίζουν την Ελληνική κοινωνία.

«Όπως τονίζουμε σαν Ομοσπονδία Υπαλλήλων ΟΑΕΔ, η περικοπή των πόρων αποτελεί ευθεία βολή κατά της θεσμοθετημένης κοινωνικής προστασίας. Μέσα σε συνθήκες βαθιάς οικονομικής ύφεσης, επιβάλλεται η άσκηση εντονότερης και σε μεγαλύτερη έκταση κοινωνικής πολιτικής από τον οργανισμό, για να στηριχτεί η χειμαζόμενη κοινωνία και όχι το αντίθετο», εξηγεί ο κ. Τηλιγάδας.

Οι εργαζόμενοι του ΟΑΕΔ φοβούνται ότι μετά από αυτές τις εξελίξεις τα επόμενα χρόνια θα δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα στον Οργανισμό, καθώς τα έσοδά του θα είναι σαφώς μειωμένα και τα περιθώρια στήριξης δράσεων που θα βοηθούν εργαζομένους κι επιχειρήσεις θα περιοριστούν σημαντικά.

Για την επόμενη χρονιά εκτιμάται ότι τα αποθεματικά του ΟΑΕΔ θα δώσουν τη δυνατότητα να συνεχιστεί η πλειοψηφία των προγραμμάτων όμως τα οικονομικά θα δυσκολεύουν συνεχώς με τον κίνδυνο ουσιαστικών περικοπών να είναι κάτι παραπάνω από εμφανής το 2022.

Όπως σημειώνει ο κ. Τηλιγάδας η Ομοσπονδία την περίοδο που διανύουμε ενημερώνει για τις πιθανές επιπτώσεις, Φορείς, Εργατικά Κέντρα, Βουλευτές και άλλους παράγοντες και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες ανάδειξης του ζητήματος. Ωστόσο από την πλευρά της κυβέρνησης δεν φαίνεται να υπάρχει, έως τώρα, υπαναχώρηση, ούτε έχουν δοθεί εγγυήσεις για την αντικατάσταση των πόρων που χάνονται για τον ΟΑΕΔ.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις