Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Έφθασε στα εξώδικα ο «πόλεμος του νερού» από τους κατοίκους στο Άνω Καστρίτσι της Πάτρας

Έφθασε στα εξώδικα ο «πόλεμος του νερού»...

Διαμαρτύρονται στη ΔΕΥΑΠ

Στα εξώδικα κατά της ΔΕΥΑΠ έφτασε η κατάσταση των προβλημάτων υδροδότησης στο Άνω Καστρίτσι της Πάτρας, το οποίο παρότι βρίσκεται στους πρόποδες του Παναχαϊκού και από αυτό διέρχεται ο ποταμός Σέλεμνος που είναι γνωστός και σαν «Καστριτσιάνικο ποτάμι», αντιμετωπίζει πρόβλημα με τη διαχείριση του νερού, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες.

Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται για την έλλειψη νερού στα σπίτια τους και κατηγορούν τη ΔΕΥΑΠ για τη σημερινή κατάσταση. Μάλιστα, στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Πάτρας, αντιπροσωπεία των κατοίκων του οικισμού, έκανε παρέμβαση ζητώντας από τα μέλη της Διοίκησης να λάβουν μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι: «Το πρόβλημα της έλλειψης νερού δημιουργείται διότι πολλοί κάτοικοι της εν λόγω περιοχής χρησιμοποιούν το πόσιμο της δεξαμενής του Αγίου Ιωάννη για αρδευτικούς σκοπούς τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ αυτή η ανάγκη μπορεί να καλυφτεί από αρδευτικό νερό που περνά από την περιοχή με αυλάκι και ορισμένοι κάτοικοι το χρησιμοποιούν.»

Για το λόγο αυτό ζητούν από τη ΔΕΥΑΠ να προχωρήσει στην κατασκευή νέων δεξαμενών νερού που θα καλύψουν τις ανάγκες της περιοχής, αλλά και στην αλλαγή του δικτύου και έλεγχο των παροχών νερού στο Άνω Καστρίτσι.

Μάλιστα, ο εκπρόσωπος των κατοίκων Γεώργιος Μέρμελας απέστειλε εξώδικο στη ΔΕΥΑΠ όπου περιγράφει την κατάσταση και ζητά από τους υπευθύνους συγκεκριμένα μέτρα.

Όπως αναφέρεται στην εξώδικη διαμαρτυρία του κ. Μέρμελα:

«Στο  Άνω Καστρίτσι την διαχείριση του πολύτιμου για τον άνθρωπο αγαθό του νερού, ανέλαβε η ΔΕΥΑΠ πριν από 6 χρόνια και τότε άρχισαν τα προβλήματα της ύδρευσης με αποτέλεσμα να φτάσουμε στη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση με κύρια και αποκλειστική ευθύνη της ΔΕΥΑΠ.

Τα προβλήματα που ανέκυψαν σε αυτά τα χρόνια οφείλονται σε ολιγωρία της ΔΕΥΑΠ που δεν φρόντισε να ελέγξει το δίκτυο διανομής του πόσιμου νερού (με συνέπεια να υπάρχουν διαρροές και ανεξέλεγκτες καταναλώσεις) και να κατασκευάσει νέες δεξαμενές. Να σημειωθεί ότι η κύρια δεξαμενή της Νερομάνας κατασκευάστηκε πριν 41 χρόνια όταν ήμουν αντιπρόεδρος της Κοινότητας Άνω Καστριτσίου.

Στην περιοχή Άγιος Ιωάννης όπου τα τελευταία 25 χρόνια υπήρξε οικιστική ανάπτυξη με την ανέγερση 28 νέων κατοικιών και εξυπηρετούνταν με την τοπική γεώτρηση και τη δεξαμενή που υπήρχε στη θέση Άγιος Ιωάννης. Σήμερα υπάρχει πρόβλημα στην ύδρευση της περιοχής αυτής λόγω της προαναφερόμενης ολιγωρίας της ΔΕΥΑΠ, που δεν έχει ελέγξει που πηγαίνει το πόσιμο νερό (ο Διευθυντής Ύδρευσης κ. Στεργιόπουλος μας είπε την Τρίτη 14 Ιουλίου 2020 στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΠ, όπου παραβρέθηκα μαζί με άλλους 12 συγχωριανούς μου, ότι η δυναμικότητα της γεώτρησης του Αγίου Ιωάννη είναι 150 κ.μ. νερού ημερησίας, ποσότητα η οποία θεωρείται υπερεπαρκής να καλύψει τις ανάγκες ύδρευσης των 28 κατοικιών του Αγίου Ιωάννη σύμφωνα πάντα με τον κ. Στεργιόπουλο).

Το πρόβλημα της έλλειψης νερού δημιουργείται διότι πολλοί κάτοικοι της εν λόγω περιοχής χρησιμοποιούν το πόσιμο της δεξαμενής του Αγίου Ιωάννη για αρδευτικούς σκοπούς τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ αυτή η ανάγκη μπορεί να καλυφτεί από αρδευτικό νερό που περνά από την περιοχή με αυλάκι και ορισμένοι κάτοικοι το χρησιμοποιούν.

Η πηγή Νερομάνα, όπου η δεξαμενή της εξυπηρετεί 350 παροχές (η ΔΕΥΑΠ πρέπει να γνωρίζει ακριβώς τον αριθμό των παροχών) τροφοδοτεί και άλλες 2 μικρές δεξαμενές. Σήμερα η ΔΕΥΑΠ για να λύσει το θέμα της έλλειψης νερού στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη θέλει να πάρει νερό από την πηγή της Νερομάνας και να τροφοδοτήσει την δεξαμενή στον Άγιο Ιωάννη, γεγονός που θα προκαλέσει πρόβλημα τροφοδοσίας στις 350 παροχές της Νερομάνας, ενώ θα έπρεπε να ελέγξει το δίκτυο και τις ανεξέλεγκτες καταναλώσεις νερού στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη και να λύσει εκεί τοπικά το πρόβλημα και όχι να μεταφέρει τις δικές της ευθύνες στους κατοίκους.

Επειδή, οι ενέργειες σας ως ΔΕΥΑΠ προκαλούν εκρηκτικές και απρόβλεπτες διενέξεις μεταξύ των κατοίκων του Άνω Καστριτσίου.

Επειδή, με τις ζημιογόνες ενέργειες της ΔΕΥΑΠ δυσφημείται και συκοφαντείτε ένα ολόκληρο χωριό, γνωστό για το φυσικό του κάλος και τα κρυστάλλινα νερά του

Επειδή, στο Δ.Σ. της 14 Ιουλίου 2020 δεν διαπίστωσα καμία ουσιαστική πρόθεση στο να κατασκευαστούν 2 νέες σύγχρονες δεξαμενές που θα καλύψουν τις ανάγκες των κατοίκων σήμερα και αύριο ούτε και για αλλαγή και έλεγχο του δικτύου διανομής.

Επειδή, ο χώρος των δεξαμενών είναι απροστάτευτος δημιουργώντας κινδύνους για την δημόσια υγεία ιδιαίτερα στην σημερινή εποχή λόγω και της παρουσίας του κορωνοϊού.

Επειδή η ΔΕΥΑΠ, αν και έχει αναγνωρίσει το πρόβλημα, δεν έχει προβεί σε οριστική λύση αυτού αλλά ενεργώντας χωρίς σχεδιασμό μεταφέρει νερό με βυτία στην Δεξαμενή του Αγίου Ιωάννη.

Επειδή, επιφυλασσόμενος ρητώς παντός δικαιώματός μου ενώπιον των ποινικών και πολιτικών δικαστηρίων, ως και δημόσιας καταγγελίας στην κοινή γνώμη μέσω γραπτού και ηλεκτρονικού τύπου.

Επειδή, έχω προς τούτο έννομο συμφέρον

Για τους λόγους αυτούς

Ζητώ

Να προβείτε στην άμεσο κατασκευή νέων δεξαμενών, αλλαγή του δικτύου και έλεγχο των παροχών νερού στο Άνω Καστρίτσι, ώστε να ελεγχθούν τα προβλήματα, να καλυφθούν οι ανάγκες των κατοίκων με βιώσιμο και αποδοτικό τρόπο ώστε να επέλθει ηρεμία μεταξύ των κατοίκων και να μην οδηγούμαστε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις