Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΛΕΝΕ

/

Οι καρκινοπαθείς εν μέσω κορωνοϊού

Οι καρκινοπαθείς εν μέσω κορωνοϊού

Συνέντευξη της Άννας Βήχα στο Άλμα Ζωής Ν. Αχαΐας

Την εμπειρία, τις γνώσεις και τις συμβουλές της προς τους ογκολογικούς ασθενείς και τους φροντιστές τους μεταφέρει η Προϊσταμένη του Ογκολογικού Τμήματος του ΠΓΝΠ «Παναγία η Βοήθεια», κ. Άννα Βήχα, σε μία σύντομη συνέντευξη που έδωσε στο ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ Ν. Αχαΐας.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Οι ασθενείς με καρκίνο εντάσσονται στις ευπαθείς ομάδες με κίνδυνο σοβαρής νόσησης από τον COVID-19. Εκτός από τους γνωστούς στο ευρύ κοινό κανόνες υγιεινής, έχουν δοθεί στο Ογκολογικό Τμήμα ΠΓΝΠ περαιτέρω οδηγίες ασφαλείας για τη φροντίδα των ασθενών;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Από την έναρξη της πανδημίας οι ογκολογικοί ασθενείς είναι σε προτεραιότητα. Οι Ογκολόγοι όσο και οι Λοιμωξιολόγοι μοιράστηκαν μαζί μας οδηγίες για την ασφαλέστερη παραμονή των ασθενών στο Ογκολογικό Τμήμα και τη χορήγηση των θεραπειών τους. Και βέβαια υπάρχει συνεχής επικοινωνία και επιτήρηση για επανεκτίμηση και διαχείριση των συνθηκών.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Το ΠΓΝΠ είναι ένα νοσοκομείο που κλήθηκε να διαχειριστεί μεγάλο αριθμό περιστατικών με λοίμωξη από κορωνοιό. Τι άλλαξε στη διαχείριση των ογκολογικών ασθενών;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Επιγραμματικά θα σας αναφέρω κάποιες από τις άμεσες παρεμβάσεις που κάναμε.

  • Μεταφέραμε το ιατρείο συνταγογράφησης σε χώρο των τακτικών ιατρείων, τα οποία τακτικά ιατρεία δεν λειτουργούν αυτό το διάστημα και έτσι μειώσαμε την παραμονή των συνοδών στο Τμήμα.
  • Αναβάλαμε επισκέψεις στα τακτικά ογκολογικά ιατρεία όπου ήταν δυνατόν, ενώ υπάρχει τηλεφωνική επικοινωνία και συνεννόηση με τους θεράποντες γιατρούς.
  • Έγινε προγραμματισμός των ιατρικών επισκέψεων σε χρονικά διαστήματα της μισής ώρας ώστε να μην συνωστίζονται στο χώρο.
  • Δόθηκε προτεραιότητα στους νέους ασθενείς.
  • Γίνεται χορήγηση υλικού ατομικής προστασίας σε ασθενείς και συνοδούς (μάσκα-γάντια) αν και οι περισσότεροι είναι εφοδιασμένοι.
  • Διατήρηση της προβλεπόμενης απόστασης μεταξύ όλων όσων προσέρχονται και παραμένουν για θεραπεία στο Τμήμα.
  • Οι θεραπείες γίνονται με ραντεβού ανάλογα με τη διάρκειά τους αν και πρέπει να αναφέρω πως μας πιέζουν χρονικά οι ασθενείς που έρχονται από νησιά, περνούν τη γέφυρα ή έρχονται από μακρινές αποστάσεις. Ας μην ξεχνάμε και τις οικονομικές επιπτώσεις του ιού.
  • Αυξήσαμε την καθαριότητα στο Τμήμα καθώς υπάρχει πια και δεύτερο άτομο που ασχολείται διαρκώς με αντισηψία σε πόμολα και επιφάνειες.
  • Υπάρχει συνεχής παρουσία προσωπικού ασφάλειας του νοσοκομείου για τον έλεγχο των συνοδών και την παραμονή τους στο τμήμα.
  • Και βέβαια επισταμένη καθαριότητα μετά την αποχώρηση των ασθενών και των συνοδών.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιες ανησυχίες και προβληματισμούς εκφράζουν οι ογκολογικοί ασθενείς μετά την έξαρση της πανδημίας; Ακολουθούν συστηματικά τις θεραπείες τους ή έχετε παρατηρήσει περιπτώσεις συνειδητής αποχής από αυτές λόγω φόβου προσέλευσης στο νοσοκομείο;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Στην αρχή υπήρχε μια σύγχυση  και μια σχετική αγωνία. Δεχτήκαμε πολλά τηλέφωνα και τελικά κανένας από τους ασθενείς μας δεν διέκοψε τη  θεραπεία του λόγω του ιού.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πώς εκτιμάτε ότι θα βρει η επόμενη μέρα, αλλά και οι επόμενοι μήνες τους ασθενείς με καρκίνο;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν ξέρω να σας απαντήσω. Βήμα –βήμα. Όλα είναι καινούργια. Όλοι μας κάνουμε το καλύτερο. Ευελπιστούμε για το μέλλον.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι μήνυμα θα θέλατε να δώσετε από τη θέση της προϊσταμένης Ογκολογικού Τμήματος του ΠΓΝΠ στους ογκολογικούς ασθενείς και στους φροντιστές τους; Αν μπορούσατε να συνοψίσετε σε τρεις φράσεις τις συμβουλές σας, ποιες θα ήταν αυτές;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Δεν θέλουμε χειροκροτήματα. Θέλουμε να μας βοηθάτε για να σας βοηθάμε. Να μας ακούτε.

Ένας συνοδός σε κάθε ασθενή κι αυτός εκτός Τμήματος για το καλό όλων μας.

Κατανόηση. Δουλεύουμε. Δεν είμαστε ρομπότ.

Σε αυτό το email [email protected] στείλτε μου τα μηνύματά σας (σκέψεις, συναισθήματα, εμπειρίες ή προβλήματα που αντιμετωπίζετε και θέλετε να ερευνήσουμε), ή το τηλέφωνό σας (αν θέλετε να επικοινωνήσουμε τηλεφωνικά) και να είστε σίγουροι ότι η δύναμη που θα δώσει ο ένας στον άλλον θα είναι ένας ισχυρός σύμμαχος στη μάχη που δίνουμε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείτε όλο το Ημερολόγιο ενός Καρκινοπαθούς

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr