Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Κορωνοϊός: Νέα μέτρα για τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων

Κορωνοϊός: Νέα μέτρα για τη στήριξη εργα...

Σταϊκούρας: Από την επόμενη εβδομάδα θα διευρυνθεί το πλαίσιο προστασίας

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας εκανε δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

«Με τις εξαγγελίες που εξειδικεύουμε σήμερα καλύπτουμε 600.000 επιχειρήσεις & 500.000 ελ.επαγγελματίες. Καλύπτουμε για τον Μάρτιο ένα σημαντικό κομμάτι του εργατικού δυναμικού της χώρας που πλήττεται, με τα μέτρα που ανακοινώσαμε.

Η οικονομία εξακολουθεί να επιδεινώνεται. Από την επόμενη εβδομάδα θα διευρυνθεί το πλαίσιο προστασίας. Με τις κατάλληλες πολιτικές θα περιορίσουμε τις συνέπειες της κρίσης. Απαιτείται σωφροσύνη. Η κρίση είναι βαθιά. Η οικονομία θα γυρίσει σε ύφεση.Το δημοσιονομικό κόστος των μέτρων αντιστοιχεί στο 2,5% του ΑΕΠ. Απαιτείται σωφροσύνη και ρεαλισμός μακριά από δημαγωγικές εξάρσεις. Η κρίση ειναι βαθιά, θα γίνει βαθύτερη και θα οδηγήσει σε ύφεση το 2020, αλλά θα ξεπεραστεί».

Θέλω να είμαι ειλικρινής: Η κρίση είναι βαθιά, θα γίνει βαθύτερη, και η οικονομία θα γυρίσει, σύμφωνα με τις σημερινές προβλέψεις, σε ύφεση το 2020.

«Προφανώς η κατάσταση στην πραγματική οικονομία έχει επιδεινωθεί ραγδαία τις τελευταίες ημέρες. Και συνεχίζει να επιδεινώνεται. Γι’ αυτό, από την επόμενη εβδομάδα, θα διευρυνθεί σημαντικά το πλαίσιο προστασίας. Και θα υλοποιηθούν παράλληλα, μέσα στον επόμενο μήνα, πολιτικές, αξιοποιώντας ευρωπαϊκούς πόρους, για την ενίσχυση της ρευστότητας, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή», είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Πρόσθεσε ότι με τις πρωτοβουλίες που εξειδικεύουμε σήμερα:

1ον. Καλύπτονται περίπου 600.000 επιχειρήσεις.

2ον. Καλύπτονται 1,2 εκατομμύρια μισθωτοί, που αντιστοιχούν στο 60% των μισθωτών ιδιωτικών επιχειρήσεων της χώρας.

3ον. Καλύπτονται, επιπλέον, 550.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων.

«Για να έχουμε μία αίσθηση των μεγεθών, οι αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ. Επιπλέον, η αποζημίωση ειδικού σκοπού και η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών, διαμορφώνεται επίσης στα 2 δισ. ευρώ. Η συνολική ταμειακή επιβάρυνση αυτών των μέτρων ανέρχεται στα 6 δισ. ευρώ, μόνο για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Το δημοσιονομικό κόστος αυτών των μέτρων ξεπερνά τα 3,5 δισ. ευρώ. Κόστος το οποίο, μαζί με την επιστρεπτέα προκαταβολή για την ενίσχυση της ρευστότητας επιχειρήσεων, τις επιπρόσθετες δαπάνες για την δημόσια υγεία και το Δώρο Πάσχα προς τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, διαμορφώνεται πλέον στα 4,7 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 2,5% του ΑΕΠ. Υψηλότερο από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, που χθες, σύμφωνα με την παρουσίαση των Ευρωπαίων αξιωματούχων στο Ecofin, ήταν στο 2% του ΑΕΠ.Είναι μάλιστα δεδομένη η αύξηση της επιβάρυνσης του Προϋπολογισμού από την επόμενη εβδομάδα, μέσα τον Απρίλιο, τόσο λόγω της διεύρυνσης των δικαιούχων όσο και λόγω της μείωσης των εσόδων από την οικονομική συρρίκνωση», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Πρόσθεσε επίσης ότι δεν γνωρίζουμε ακόμη τη διάρκεια της κρίσης και απαιτείται συνεπώς σωφροσύνη και ρεαλισμός, μακριά από δημαγωγικές εξάρσεις.

«Θέλω να είμαι ειλικρινής: Η κρίση είναι βαθιά, θα γίνει βαθύτερη, και η οικονομία θα γυρίσει, σύμφωνα με τις σημερινές προβλέψεις, σε ύφεση το 2020. Θα είναι όμως παροδική. Ωστόσο, η ζημιά στην οικονομία, βραχυπρόθεσμα, είναι σημαντική και θα διευρυνθεί. Ο πλούτος της χώρας θα συρρικνωθεί.Όμως, με τις κατάλληλες πολιτικές, χρονικά κλιμακούμενες, θα περιορίσουμε αυτές τις δυσμενείς συνέπειες από την πανδημία του κορονοϊού. Έχουμε χρέος, όλοι μας, να συμπεριφερόμαστε με ψυχραιμία και υπομονή, με κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη, ώστε να βγούμε από αυτή την έκτακτη και εξωγενή κρίση, με το λιγότερο ατομικό και κοινωνικό κόστος, και να δρομολογήσουμε, αμέσως μετά, μία δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας. Θα τα καταφέρουμε!», κατέληξε ο κ. Σταϊκούρας.

"Από τις αρχές Μαίου θα είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε σε δανειοδότηση επιχειρήσεων. Μετά το πέρασμα της κρίσης με ένα γρήγορο οικονομικό σοκ θα βάλουμε μπροστά τις επιχειρήσεις. Τα μέτρα που ανακοινώνουμε δεν είναι τα τελευταία. Εμείς σχεδιάζουμε και υλοποιούμε περισσότερα και διευρυμένα μέτρα των ανθρώπων της εργασίας" είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης.


"Ανεύθυνες πληροφορίες περί επιβολής capital controls βλάπτουν την αξιοπιστία της χώρας. Το τραπεζικό μας σύστημα είναι από τα πιο ισχυρά στην Ευρώπη" πρόσθεσε. 


Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης ανακοίνωσε τα έκτακτα μέτρα για εργαζόμενους, άνεργους, επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό.

Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση τα μέτρα αφορούν ελεύθερους επαγγελματίες / αυτοαπασχολούμενους και έχουν ως εξής:

Αποζημίωση 800 ευρώ αν απασχολούν λίγα άτομα / το ίδιο και για τους εργαζόμενους τους.
Αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών Ιανουαρίου, Μαρτίου, ρυθμίσεων που λήγουν Μάριο -Μάϊο.
Για εργαζόμενους που έχει γίνει αναστολή σύμβαση εργασίας, προβλέπεται αποζημίωση 800 ευρώ, αναστολή καταβολής φορολογικών υποχρεώσεων και δόσεων ρυθμίσεων, έκπτωση 25% επί φορολογικών οφειλών (αν καταβληθούν στην ώρα τους).
Για επιχειρήσεις που πλήττονται, αναστολή καταβολής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων και δόσεων.
Έκπτωση 25% επί των βεβαιωμένων οφειλών αν δεν γίνει αξιοποίηση της αναστολής.
Ειδικές πλατφόρμες αποζημίωσης για μισθώματα κλπ.
Ακόμη πρόσθεσε πως σήμερα δημοσιεύτηκε το σχετικό ΦΕΚ και συμπλήρωσε ότι μέχρι τα μεσάνυχτα ανοίγει η πλατφόρμα για εργοδότες. Επιπλέον ο υπουργός Εργασίας είπε ότι την επόμενη εβδομάδα ανοίγει η πλατφόρμα για εργαζόμενους.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις