Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Αχαΐα: Κινητοποιήσεις από τους συμβασιούχους προγράμματος του ΟΑΕΔ - Λήγουν οι συμβάσεις

Αχαΐα: Κινητοποιήσεις από τους συμβασιού...

Τον Ιανουάριο

 Σε αναβρασμό βρίσκονται εργαζόμενοι - συμβασιούχοι ειδικού προγραάμματος του ΟΑΕΔ και στην Αχαΐα. Πρόκειται για πτυχιούχους εργαζόμενους οι συμβάσεις των οποίων λήγουν τον Ιανουάριο και ζητούν την ανανέωσή τους. Στην Αχαΐα συγκεκριμένα, εργαζόνται σε δημόσιους φορείς όπως ΕΦΚΑ, ΟΑΕΔ, ΕΚΑΒ, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας, Δ/νσεις Δασών και Υδάτων, κ.α. Σε συγκέντρωση που πραγματοποίησαν το βράδυ της Δευτέρας στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις και να παραστούν διαμαρτυρόμενοι στο δημοτικό συμβούλιο της 27ης Δεκεμβρίου.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η συνέλευση Εργαζομένων του ειδικού προγράμματος του ΟΑΕΔ στην Αχαΐα:

"Στις αρχές του 2019, ξεκίνησε η υλοποίηση της δημόσιας πρόσκλησης Νο 11/2018 «Ειδικό Πρόγραμμα απασχόλησης για 5.500 ανέργους πτυχιούχους Ανώτατων Εκπαιδευτικών και Τεχνολογικών Ιδρυμάτων, ηλικίας 22-29 ετών, σε Υπουργεία και εποπτευόμενους δημόσιους φορείς» με διττό στόχο:

Α) την άμεση αντιμετώπιση της ανεργίας και της αδυναμίας πρόσβασης στην αγορά εργασίας των νέων πτυχιούχων που συνεχίζουν να πλήττονται από την παρατεταμένη οικονομική κρίση, βάσει των στοιχείων της εγγεγραμμένης ανεργίας του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) και

Β) την αντιμετώπιση του φαινομένου διαρροής επιστημονικού δυναμικού (brain drain) νεαρής ηλικίας σε άλλες χώρες, προς αναζήτηση εργασίας, το οποίο προκαλεί σοβαρές επιπτώσεις στην απασχόληση και στην ελληνική οικονομία γενικότερα.

Είμαστε εργαζόμενοι σε φορείς, οι οποίοι χαρακτηρίζονται από τραγικές υλικοτεχνικές ελλείψεις αλλά κυρίως από υποστελέχωση, η οποία τα τελευταία χρόνια όχι μόνο δεν μειώνεται, αλλά αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο. Στην Αχαΐα συγκεκριμένα, εργαζόμαστε σε δημόσιους φορείς όπως ΕΦΚΑ, ΟΑΕΔ, ΕΚΑΒ, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας,  Δ/νσεις Δασών και Υδάτων, κ.α.

Όπως είναι λογικό η επερχόμενη λήξη των συμβάσεών μας που ξεκινά στα μέσα Ιανουαρίου, δεν επηρεάζει ούτε αφορά μόνο εμάς ως εργαζομένους, αλλά επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις σε όλους τους πολίτες/συναλλασσόμενους με τις υπηρεσίες αυτές, καθώς καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Έχοντας εκπαιδευτεί και αποκτήσει συγκεκριμένες δεξιότητες, προσφέροντας την απαραίτητη τεχνογνωσία είναι αναγκαίο να μείνουμε στις θέσεις μας, για την εύρυθμη λειτουργία του δημόσιου τομέα και την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος στις αυξημένες ανάγκες από ανθρώπινο δυναμικό δομές και φορείς που εργαζόμαστε.

Σαν συνέλευση εργαζομένων στο νομό Αχαΐας, συμμετείχαμε στις δράσεις και κινητοποιήσεις της Πανελλαδικής Κίνησης Αγώνα των 5.500 του εν λόγω προγράμματος, με δυο κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν έξω από το Υπουργείο Εργασίας στις 20/11 και στις 27/11,  με σκοπό την συνάντησή μας με κυβερνητικό εκπρόσωπο, ώστε να τεθεί το ζήτημα της επιτακτικής ανάγκης για ανανέωση των συμβάσεών μας αλλά και για να συζητηθούν οι προθέσεις της κυβέρνησης προς το ζήτημά μας.

Έπειτα, στις 09/12 στο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Ξενοδοχείο Marriot από την κυβέρνηση με θέμα το brain drain, επιδιώξαμε για ακόμα μια φορά, μετά από τις συνεχές αποτυχημένες προσπάθειές μας, συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, ώστε να μπορέσουμε να συζητήσουμε το θέμα της ανανέωσής μας και να μας δοθεί μια ξεκάθαρη απάντηση από την πλευρά της κυβέρνησης. Ο κ. Βρούτσης για άλλη μια φορά αποχώρησε, αγνοώντας και αδιαφορώντας για τα αιτήματά μας, αλλά και ο διοικητής του ΟΑΕΔ Σπυρίδων Πρωτοψάλτης, μόλις αντιλήφθηκε την παρουσία εργαζόμενων του προγράμματός μας στο συνέδριο, τράπηκε σε φυγή ώστε να αποφύγει οποιονδήποτε διάλογο.

 

Την ίδια ημέρα, πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση στο Υπουργείο Εργασίας ενόψει και της προγραμματισμένης μας συνάντησης με τον Υφυπουργό Εργασίας. Στη συνάντηση ο Υφυπουργός κ. Μηταράκης επί της ουσίας μας είπε πως δεν υπάρχει πρόθεση από την κυβέρνηση για ανανέωση κανενός άλλου προγράμματος δείχνοντάς μας το δρόμο για τον ιδιωτικό τομέα, προσπαθώντας να ενισχύσει την αξία του ισχυρισμού του με το προκλητικό επιχείρημα πως κι εκείνος στην ηλικία μας δούλευε στην Πολωνία (!) και πως τα χρήματα για την ανανέωση του προγράμματός μας δόθηκαν στο κοινωνικό μέρισμα (!).

 

Συνεπώς, η κυβέρνηση που προεκλογικά να διατυμπάνιζε τον περιορισμό του brain drain,  μέσα από τους βουλευτές, τα στελέχη της αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό υπόσχεται την επιστροφή όσων νέων τα προηγούμενα χρόνια εξαναγκάστηκαν σε μετανάστευση. Η πρακτική της όμως αποδεικνύει το αντίθετο δείχνοντάς μας το δρόμο προς τη μετανάστευση πετώντας στο δρόμο 3.650 εργαζόμενους, μαζί με εμάς και τους εργαζόμενους στη δασοπροστασία.  Λένε να ψάξουμε δουλειά στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος σύμφωνα με εκείνους μας περιμένει με «ανοιχτές αγκάλες». Αυτό που μας περιμένει είναι η εργασιακή περιπλάνηση, η ανεργία, η μετανάστευση.

 

Ο αγώνας για την ανανέωση των συμβάσεών μας δεν αφορά μόνο εμάς.  Αφορά κάθε εργαζόμενο/η που εργάζεται με ελαστικές σχέσεις, που βρίσκεται, έχει βρεθεί ή προβλέπεται να βρεθεί σε κάποιο πρόγραμμα ανακύκλωσης της ανεργίας του ΟΑΕΔ. Αφορά κάθε εργαζόμενο/η είτε μόνιμο, είτε ΙΔΟΧ, είτε ΙΔΑΧ, είτε στον ιδιωτικό, είτε στο δημόσιο τομέα, που βλέπει τα δικαιώματά του μέρα με τη μέρα να περιστέλλονται. Δε διεκδικούμε κάτι παράλογο. Οι κυβερνήσεις διαλύουν όλο και περισσότερο τα εργασιακά δικαιώματα, αδιαφορούν για την κοινωνική πλειοψηφία και προτάσσουν τα συμφέροντα των λίγων έναντι των πολλών. Εμείς προτάσσουμε τα συμφέροντα των πολλών. Εργαζόμαστε σε υπηρεσίες του δημόσιου τομέα που ασφυκτιούν από την υποστελέχωση, προσφέροντας καθημερινά στο κοινωνικό σύνολο.

 

Καλούμε σε κοινό αγώνα όλους τους εργαζόμενους, τα σωματεία, τους φορείς ενάντια στις ελαστικές σχέσεις εργασίας, στις απολύσεις συναδέλφων, για ανανέωση όλων των συμβασιούχων, για μόνιμη και σταθερή δουλειά. Αρνούμαστε να γίνουμε κομμάτι ενός σχεδίου διάλυσης των δημόσιων υπηρεσιών και των εργασιακών σχέσεων. Μόνο με τους αγώνες μας μπορούμε να διεκδικήσουμε τα δίκαια αιτήματά μας! Δε θα υποχωρήσουμε, δε θα δεχτούμε το μέλλον της ανεργίας και της επισφάλειας. Θα αγωνιστούμε μέχρι τέλους!

 

Διεκδικούμε:

 

Άμεση ανανέωση-παράταση της σύμβασής μας για χρονική διάρκεια ίση με την αρχική προκήρυξη (12 μήνες) για το ήδη υφιστάμενο προσωπικό.
Να σταματήσει η πολιτική ανακύκλωσης της ανεργίας μέσω των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ.
Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Να μπει τέλος στις ελαστικές σχέσεις εργασίας! Ίση αντιμετώπιση των εργαζομένων. Ίση αμοιβή για ίση εργασία με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. Ίσα δικαιώματα για τις εργαζόμενες μητέρες και τις εγκύους.
Στελέχωση των Υπουργείων, των δημόσιων υπηρεσιών και των δήμων με μόνιμο και σταθερό προσωπικό.
Καμία απόλυση συναδέλφου.
Καμία συρρίκνωση του δημόσιου τομέα. Καμία ιδιωτικοποίηση των δημόσιων φορέων. Καμία σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα [ΣΔΙΤ] στους δημόσιους φορείς.
Λεφτά για τις ανάγκες των εργαζομένων και όχι για τα πλεονάσματα".
 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις