Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Σε εφαρμογή έκτακτο σχέδιο της πυροσβεστικής για την κακοκαιρία στα Δυτικά

Σε εφαρμογή έκτακτο σχέδιο της πυροσβεστ...

Έκτακτο δελτίο καιρού από την ΕΜΥ

Το επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση κινδύνων από πλημμύρες και παρόμοια φαινόμενα, έθεσε σε εφαρμογή το Πυροσβεστικό Σώμα, μετά τις προβλέψεις της ΕΜΥ, σύμφωνα με τις οποίες έρχονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους.

Παράλληλα, από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες καθώς και οι Περιφέρειες και Δήμοι της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.

Επίσης, η ΓΓΠΠ συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα πλήξουν:

• Από τις πρωινές ώρες της Πέμπτης (07-11-2019) την Ήπειρο (κυρίως στα δυτικά τμήματα) και από το μεσημέρι τα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου και πιθανώς στη Δυτική Στερεά.

• Τα ισχυρά φαινόμενα αναμένονται μέχρι τις βραδινές ώρες της Πέμπτης (07-11-2019)

Οι ισχυρές βροχές και οι καταιγίδες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους και οφείλονται στις δύο διαταραχές που φθάνουν στην Ελλάδα από την Ιταλία και τις ακτές της Τυνησίας.

Πρέπει πάντως να σημειώσουμε ότι υπάρχει εμμονή των βροχοπτώσεων μόνο στα βορειοδυτικά, χωρίς ωστόσο τα μεγάλα ποσά υετού αυτού του συστήματος να επεκτείνεται ανατολικότερα.

Σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων, από την Πυροσβεστική απευθύνεται έκκληση στους πολίτες ώστε:

1. Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς

2. Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά

3. Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζοί ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους

4. Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.

5. Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

 

6. Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

Πληροφορίες αναφορικά με την προστασία από έκτακτα καιρικά φαινόμενα υπάρχουν στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter, ενώ για τον καιρό στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ, www.emy.gr.

Επίσης, για την κατάσταση σε κάθε περιοχή οι πολίτες μπορούν να πληροφορούνται από την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ, (www.astynomia.gr) και για οδηγίες στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΠ, www.civilprotection.gr.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις