Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Πρόστιμο 80.203,12 ευρώ για την Ξερόλακκα

Πάτρα: Πρόστιμο 80.203,12 ευρώ για την Ξερόλακκα

Η παράβαση βεβαιώθηκε το 2010 και με καθυστέρηση εννέα ετών απαιτείται η εξόφληση

Το ποσό των 80.203,12 καλείται να πληρώσει ο Δήμος Πατρέων ως πρόστιμο για τη λειτουργία του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων στη θέση Ξερόλακκα. Η παράβαση βεβαιώθηκε το 2010 και με καθυστέρηση εννέα ετών απαιτείται η εξόφληση του προστίμου.

Το πρόστιμο είχε επιβληθεί με απόφαση του τότε γενικού γραμματέα της (κρατικής) Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Αναστάσιου Αποστολόπουλου.

Είχε προηγηθεί αυτοψία των επιθεωρητών περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος μετά από έγγραφο αίτημα των Συλλόγων της περιοχής πέριξ της Ξερόλακκας. Η έκθεση των επιθεωρητών είχε κοινοποιηθεί στην τότε Νομαρχία Αχαΐας, τον Δήμο και την εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Το περιεχόμενο της έκθεσης αυτοψίας είχαν δημοσιοποιήσει οι σύλλογοι με ανακοίνωσή τους και αναφέρονταν στις ακόλουθες παραβάσεις με τα επιμέρους χρηματικά πρόστιμα: 1. Μη τήρηση όρων λειτουργίας - Διάθεση λυματολάσπης στον ΧΥΤΑ χωρίς παρακολούθηση της υγρασίας της (εισηγούμενο πρόστιμο 14.400 ευρώ), 2. Απουσία περίφραξης σε τμήματα της περιμέτρου (εισηγούμενο πρόστιμο 18.000 ευρώ), 3.Ανεπαρκής αντιπυρική ζώνη (εισηγούμενο πρόστιμο 14.409 ευρώ), 4. Μη ενεργειακή αξιοποίηση του παραγόμενου βιοαερίου (εισηγούμενο πρόστιμο 27.000 ευρώ), 5. Ελλειψη συστηματικής παρακολούθησης ατμοσφαιρικού και ακουστικού περιβάλλοντος (εισηγούμενο πρόστιμο 14.400 ευρώ). Το αρχικό πρόστιμο ανερχόταν σε 88.200 ευρώ αλλά μειώθηκε τελικά κατά περίπου 8.000 ευρώ.

Στην έκθεση των επιθεωρητών αναφερόταν, μεταξύ άλλων, ως προς την δεύτερη παράβαση ότι δεν ήταν εξασφαλισμένη «η αποτελεσματική περίφραξη του χώρου, ούτε προσκομίστηκε εγκεκριμένη μελέτη περίφραξης που να αντιμετωπίζει την αδυναμία περίφραξης σε τμήμα της περιμέτρου». Βαρύτερη ήταν η παράβαση για την μη καύση του βιοαερίου. Οπως αναφερόταν στην έκθεση αυτοψίας, με δεδομένο ότι ο όρος της καύσης «τίθεται για την προστασία του περιβάλλοντος, η μη τήρηση του συνεπάγεται επιβάρυνση του περιβάλλοντος (ρύπανση αέρα - μη επεξεργασία αλλά καύση των δύσοσμων αερίων του βιοαερίου)».

Στα χρόνια που μεσολάβησαν ο Δήμος προσπάθησε να ανατρέψει την απόφαση της Περιφέρειας, με προσφυγή που είχε καταθέσει στα διοικητικά δικαστήρια. Η οποία όμως δεν καρποφόρησε, ενώ η  σημερινή δημοτική αρχή υποστηρίζει ότι οι συνθήκες διαχείρισης των απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ της Ξερόλακκας δεν έχουν καμία σχέση με το παρελθόν.

 

πηγή: εφημερίδα Πελοπόννησος

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις