Back to Top
#TAGS Κορωνοϊός Πατρών-Πύργου Σκάνδαλο Novartis Άγριες Μέλισσες
ΠΑΤΡΙΝΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ 2020

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ο Ν. Φαρμάκης υπέγραψε την διακήρυξη ανάδειξης του Ολυμπιακού ύμνου ως Παγκόσμια Πολιτιστική κληρονομιά

Ο Ν. Φαρμάκης υπέγραψε την διακήρυξη ανάδειξης του Ολυμπιακού ύμνου ως Παγκόσμια Πολιτιστική κληρονομιά

Είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Καλών Τεχνών "Κωστής Παλαμάς", Θεόδωρο Μαλλιά

Σε εγκάρδιo κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη και τους εκπροσώπους του Συλλόγου Καλών Τεχνών «Κωστής Παλαμάς» Θεόδωρο Μαλλιά και Γεώργιο Λουκά  και τους εκπροσώπους της Ακαδημίας των Σπορ, Κουρλέση Γιώργο, Παπαγιανόπουλο Ιωάννη και Μαρία Αποστολοπούλου.

Σκοπός της συνάντησης ήταν όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, η ενημέρωση και η συμβολή της Περιφέρειας στις σημαντικές δράσεις των Συλλόγων  που αποβλέπουν στην προβολή και ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Περιφέρειας και την δημιουργία ενός Διεθνούς brand-name και πόλο έλξης, το οποίο  θα αναδεικνύει  και θα αποτελέσει  τον κύριο πυλώνας ανάπτυξης και επισκεψιμότητας στην Περιφέρεια.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου «Κωστής Παλαμάς», καθηγητής Μαλλιάς Θεόδωρος, εξήγησε την σημαντικότητα της ανάδειξης και προβολής των διαχρονικών και Παγκοσμίων συμβόλων του Ολυμπισμού, της Λαμπαδηδρομίας και του Ολυμπιακού ύμνου, ο οποίος με την ανάδειξή του από την UNESCO ως Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά θα αποτελέσει ένα  ισχυρό κριτήριο για  την καθιέρωση της Πάτρας, γενέτειρα Πόλη του μεγάλου μας ποιητή Κωστή Παλαμά,  ως Διεθνή Πόλη του Ολυμπιακού ύμνου.

Η ανάδειξη του Ολυμπιακού ύμνου με την φωνή της Δυτικής Ελλάδας θα αναβιώνει μέσω αυτού τα ιδανικά του Ολυμπισμού για Ειρήνη-Δημοκρατία-Ελευθερία-Ισότητα-«Εύ Αγωνίζεσθαι» και «Ευγενή Άμιλλα» για τις Νεολαίες όλου του Κόσμου.

Η πρόσφατη σημαντική  έγγραφη στήριξη της διακήρυξης,  για την ανάδειξη του Ολυμπιακού ύμνου ως Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά από τους  εκπροσώπους  των 26 Ολυμπιακών αποστολών που συμμετείχαν στους Παράκτιους Μεσογειακούς Αγώνες αποτελεί ένα επιπρόσθετο εργαλείο αποδοχής, σεβασμού  και αναγνώρισης του σημαντικού έργου που επιδιώκεται.

Πιο συγκεκριμένα προτάθηκε στον Περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη:

1.Κάθε δύο χρόνια Ολυμπιακών Αγώνων, να καθιερωθεί ειδική επετειακή  τελετή  με την άφιξης της Ολυμπιακής Φλόγας στην οικία Παλαμά στην οδό Κορίνθου, την ανάκρουση του Ολυμπιακού ύμνου και την οργάνωση Διεθνούς Φεστιβάλ Πολιτισμού-Αθλητισμού-Τουρισμού, συμπεριλαμβανομένου  Διεθνούς Μαραθωνίου  Δρόμου μέχρι το Μεσολόγγι,  από την  συμβολική Γέφυρα Τρικούπη,  που συναδελφώνει τους   λαούς και διακηρύττεται   τα διαχρονικά και  Παγκόσμια  μηνύματα  του Ολυμπισμού μια ασπίδα  αντίστασης στην ηθική φθορά των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων.

2.Διεκδίκηση της Περιφέρειας από την UNESCO ενός Προγράμματος(Project) Παγκόσμιας εμβέλειας  για την προβολή και ανάδειξη της Πολιτιστικής της Κληρονομιάς και κυρίως ως ο πλέον αρμόδιος φορέας,  για την «Γή της Ολυμπίας» την καλλιέργεια  της Ολυμπιακής Παιδείας και των Ολυμπιακών ιδεωδών  στους απανταχού Έλληνες και λάτρεις του Ολυμπισμού.

Η ευαισθητοποίηση θα γίνεται με ομιλίες-Ολυμπιακό video-παρουσιάσεις και την συμμετοχή των τοπικών φορέων κάθε κράτους σε Διεθνές επίπεδο. Παρόμοιες εκδηλώσεις  με αυτές που θα πραγματοποιήσουν οι αναφερόμενοι Σύλλογοι στον απόδημο Ελληνισμό της Νέας Υόρκης τις οποίες επεξήγησε ο κ. Κουρλέσης και στις οποίες επίσημα προσκαλέστηκε και η συμμετοχή της Περιφέρειας. 

3.Επίσης επιδιώκεται η διακίνηση του πολυτελούς δίγλωσσου βιβλίου-λευκώματος,  με τίτλο «ΟΛΥΜΠΙΣΜΟΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΥΜΝΟΣ-ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ» βασικό κριτήριο για την UNESCO, το οποίο έχει εκδοθεί για τον σκοπό αυτό και μας τιμά να τελεί υπό την Αιγίδα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Πανεπιστημιακού Αθλητισμού, το χαιρετίζουν δε οι Πρόεδροι της Παγκόσμιας και Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Πανεπιστημιακού Αθλητισμού  και έχει χαρακτηρισθεί από τον Σύλλογο Ολυμπιονικών της ΕΟΑ ως σημαντικό κειμήλιο της Παγκόσμιας Αθλητικής Βιβλιογραφίας.

Για όλα τα παραπάνω ο Περιφερειάρχης κ. Φαρμάκης έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αναφέρθηκε και στις  προσωπικές  Πολιτιστικές  ευαισθησίες,  συνέστησε την δημιουργία ομάδας που θα επεξεργασθεί τις προτάσεις για την άμεση υλοποίηση τους και με ευχαρίστηση υπέγραψε την διακήρυξη ανάδειξης του Ολυμπιακού ύμνου ως Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά.

Ειδήσεις