Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Τέσσερα χρόνια capital controls - Όσα ζήσαμε με τα όρια των 60 ευρώ και τα άδεια ΑΤΜ

Τέσσερα χρόνια capital controls - Όσα ζή...
Παπαδάκου Γωγώ
[email protected]

Τι άλλαξε από τότε μέχρι σήμερα

Το ξημέρωμα της 29ης Ιουνίου του 2015 βρήκε τους Έλληνες  «παγωμένους»  να κάνουν ουρές στα ΑΤΜ της χώρας από το απόγευμα της προηγούμενης ημέρας, αμέσως μετά την ανακοίνωση της επιβολής ελέγχου στα κεφάλαια κίνησης (capital controls) που προκάλεσε το κλείσιμο μέχρι τις 3 Αυγούστου .

Οι ουρές μπροστά στα ΑΤΜ της χώρας πρωτόγνωρες. Οι πολίτες προβληματισμένοι, αγχωμένοι αλλά με υπομονή περιμένουν να βγάλουν 50 ευρώ και τις επόμενες ημέρες ένα 20ευρω όλο κι όλο αφού οι... δεξαμενές των μηχανημάτων είχαν... στερέψει. Το πρώτο Σαββατοκύριακο μετά την επιβολή των capital controls τα περισσότερα μηχανήματα είχαν αδειάσει...

Ιδιαίτερα προβληματική η κατάσταση για τους ηλικιωμένους που δεν είχαν κάρτα ανάληψης μετρητών και δεν είχαν προλάβει να καταφύγουν στα ταμεία των τραπεζών τις προηγούμενες ημέρες για να πάρουν χρήματα. Την έβγαλαν με... δανεικά για αρκετές ημέρες μέχρι να ανοίξουν πάλι οι τράπεζες.

Στις 29 Ιουνίου 2015 αποφασίστηκε για τις επόμενες έξι εργάσιμες ημέρες οι τράπεζες να παραμείνουν κλειστές και να ανοίξουν ξανά την Τρίτη 7 Ιουλίου -άνοιξαν τελικώς στις 20 Ιουλίου- με τις συναλλαγές να υπόκεινται πλέον σε capital controls.

Οι κεφαλαιακοί έλεγχοι άλλαξαν την καθημερινότητα των πολιτών και «φρέναραν» την οικονομική δραστηριότητα, ενώ αποτέλεσαν ψυχολογικό σοκ για την ελληνική κοινωνία. Με την αρχική τους μορφή το ημερήσιο όριο ανάληψης κάθε φυσικού προσώπου ήταν τα 60 ευρώ ανά πρόσωπο και ανά λογαριασμό, ενώ απεριόριστες ήταν οι συναλλαγές με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες, όπως και η δραστηριότητα με web banking, πάντοτε με την προϋπόθεση ότι γίνονται συναλλαγές στο εσωτερικό.

Τη στιγμή εκείνη τα διαθέσιμα του συστήματος ήταν ύψους 3,2 δισ. ευρώ και κάλυπταν τις ανάγκες περίπου ενός δεκαημέρου.

Η αναγκαία έγκριση από την αρμόδια επιτροπή (Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών) σε όποια επιχείρηση επιθυμούσε να εισαγάγει αγαθά, πρώτες ύλες, μηχανήματα κ.α., προκειμένου να μπορέσει να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της, αποδείχθηκε χρονοβόρα και συνάμα καταδικαστική για πολλές εξ’ αυτών.

Η μεγάλη εκροή καταθέσεων από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, περίπου 42 δισ ευρώ το διάστημα Νοεμβρίου 2014 – Ιουνίου 2015, κατέστησε την επιβολή των Κεφαλαιακών Περιορισμών αναγκαίο κακό για την επιβίωση των τραπεζών. Η επιβολή των capital controls μπορεί να έσωσε τις τράπεζες από μια πιθανή κατάρρευση αλλά το τραπεζικό σύστημα μπήκε στην ευθεία μιας νέας ανακεφαλαιοποίησης στα τέλη του 2015,  η οποία υπό κανονικές συνθήκες δεν θα χρειαζόταν.

Επιπλέον οι επιπτώσεις για τις επιχειρήσεις ήταν καταστροφικές.

Οι Κεφαλαιακοί Περιορισμοί αποδείχθηκαν ιδιαίτερα επιζήμιοι για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Και αυτό γιατί οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις δε διαθέτουν την αναγκαία ρευστότητα, αλλά ούτε και μεγάλους αποθηκευτικούς χώρους, με συνέπεια να αναγκάζονται να προβαίνουν σε συχνότερες εισαγωγές μικρότερων ποσοτήτων εμπορεύματος, ενίοτε δε και σε υψηλότερες τιμές.

Ταυτόχρονα, η μη έγκαιρη διεκπεραίωση των εισαγωγών έχει συχνά επιπτώσεις και στις εξαγωγικές επιχειρήσεις, καθώς πολλές από αυτές εισάγουν πρώτες ύλες από το εξωτερικό που είναι αναγκαίες για την παραγωγή των προϊόντων τους. Έτσι, το πρόβλημα επεκτείνεται και στις εξαγωγές, επιβαρύνοντας περαιτέρω το ήδη υψηλό εμπορικό έλλειμμα της χώρας.

Από τότε μέχρι σήμερα οι κεφαλαιακοί περιορισμοί χαλάρωσαν αρκετές φορές και πλέον από Από τις αρχές του Σεπτέμβρη, θα αποτελούν παρελθόν.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις