Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

Μπήκαμε στον ΑΣΟ και είδαμε τα άρματα που ετοιμάζουν τα καρναβαλικά πληρώματα - Οι ...Αρλεκίνοι, οι τσουτσουνοπαίχτες και οι ...μοδίστρες - ΦΩΤΟ

Μπήκαμε στον ΑΣΟ και είδαμε τα άρματα πο...

Η προετοιμασία αυτή την εβδομάδα εντατικοποιείται

Oι Αρλεκίνοι είναι «πειραγμένοι» και ετοιμάζουν  βιβλίο. Οι τσουτσουνοπαίχτες και η μπάντα λαμβάνουν σιγά – σιγά θέσεις. Άλλοι εργάζονται πυρετωδώς , έτσι για το Θε – Πατρίναι και κάποιοι σκίζονται για να αλλάξουν ράφτη.

Πληρώματα  με διαδρομή στο Πατρινό Καρναβάλι που συμβάλλουν στην ευρηματικότητα, στην καλλιτεχνική του διάσταση και που επιμένουν να ψάχνουν τον Κρυμμένο Θησαυρό, είναι στην τελική ευθεία και ετοιμάζουν στις εγκαταστάσεις του ΑΣΟ τα άρματα τους, τα οποία θα δούμε την Κυριακή, στη Μεγάλη Παρέλαση του Πατρινού Καρναβαλιού.

Φέτος μετά την έξοδό τους ο τελευταίος θα πρέπει να κλείσει την πόρτα καθώς είναι όπως όλα δείχνουν η τελευταία χρονιά που δημιουργούν σε αυτόν τον χώρο.

Ας πάρουμε μια μικρή πρώτη γεύση από αυτά που είδαμε στον ΑΣΟ.

 

Της Ελευθερίας Μακρυγένη

Φωτό: Δημήτρης Χριστοδουλόπουλος

οι Αρλεκίνοι θα αποδείξουν πόσο συνδεδεμένο μπορεί να είναι όχι μόνο σε έναν άνθρωπο, αλλά και σε ολόκληρο πλήρωμα, το βιβλίο και το …Πατρινό Καρναβάλι. Ο λόγος για το 106, το οποίο βρήκε χθες τον Κρυμμένο Θησαυρό.

«Φέτος συμπληρώνουμε τα 10 χρόνια μας ως πλήρωμα .Θα βγούμε Αρλεκίνοι. Κάτι κλασικό και συνάμα λιγάκι πειραγμένο, όπως έχουμε συνηθίσει να κάνουμε με τις ιδέες μας. Είμαστε Αρλεκίνοι με Άρλεκιν. Το άρμα θα είναι ένα βιβλίο με κίνηση και σελίδες που γυρνούν. Θα έχουμε μάσκες καπέλα και κατασκευές χειρός , όλα από τα χεράκια μας και από νωρίς γιατί είναι λίγο δύσκολη η υλοποίηση όλου αυτού που έχουμε στο κεφάλι μας. Ξεκινήσαμε την ιδές από τον Απρίλη και τα πρώτα δείγματα έγιναν το καλοκαίρι με βερμούδες , κάτω από τον τσίγκο και ιδρώναμε» μας λέει ο Ανδρέας Ασημακόπουλος, εκ των υπευθύνων του πληρώματος 106.


 

To πλήρωμα 40 εμπνέεται από τη λέξη "τσουτσουνοπαίχτης" που είπε ο Δήμαρχος σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Το πλήρωμα 90 φέτος το έριξε στην…ραπτική. Θα παρελάσουν ως μοδίστρες μας αποκαλύπτει ο Σπύρος Κωνσταντινόπουλος μια και το θέμα τους είναι «Σκίσε με ν΄αλλάξω ράφτη».

Το καπέλο είναι ραπτομηχανή όπως μπορείτε να δείτε και το λεωφορείο τους θα είναι φέτος ένα πλανόδιο ραφείο, ενώ θα συμπληρώσουν την  καρναβαλική τους εμφάνιση με μασκαράτες.

 

Στο συνεργείο της μοδιστρικής συναντήσαμε και τον Δημήτρη Τσαούση τον οποίο βρήκαμε  με τη σιλικόνη στο χέρι. «Είναι δημιουργική όλη αυτή η διαδικασία και περνάμε πολύ όμορφα γιατί έχουμε και καλή παρέα» λέει.


Η συνεργασία των πληρωμάτων 118  και 165 θα μας θυμίσει  τον παλιό καιρό... «Φτιάχνουμε τον φάρο της Πάτρας και το άνθινο ρολόι της πλατείας Τριών Συμμάχων το οποίο θα έχει φυσικά λουλούδια. Συμμετέχουμε στο Πατρινό Καρναβάλι για τη διασκέδαση και όχι για να οικονομήσουμε» λέει ο Στέφανος Βαρδάκης.

 

«Πίσω μου σ΄έχω» για το πλήρωμα 80 και κυριολεκτικά κάποιον έχουν…Μια άκρως καρναβαλική κούκλα . Όσο για το άρμα τους, αυτό έχει πολιτικό «χρώμα» μια και πλησιάζει η ώρα της κάλπης.

Ασπασία Γεωργικοπούλου, Θεώνη Λάζαρη

Ασπασία Γεωργικοπούλου,  Θεώνη Λάζαρη

Ασπασία Γεωργικοπούλου, Θεώνη Λάζαρη

Πάνω σε αυτό θα δούμε τον Αλέξη Τσίπρα σαν να τρέχει και από πίσω θα τον ακολουθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και όλα αυτά με φόντο τη Βουλή. «Πάντα βγάζουμε θέματα από την επικαιρότητα. Έχουμε χαρτώσει και βάψει τις φιγούρες του Τσίπρα και του Μητσοτάκη και τώρα τελειώνουμε και τη Βουλή, περιγράφει η Αναστασία Καλαπόδη, που είναι από τους παλιούς καρναβαλιστές.

«Για μένα το Καρναβάλι είναι το παν. Από την έναρξη ως τη λήξη εδώ τα δίνουμε όλα και κυρίως ο Κρυμμένος».

Το πλήρωμα με τον αριθμό 11 θα μας καθαρίσει…Μην πάει ο νους σας στο κακό. Το θέμα τους επιβάλει αφρόλουτρο σαπουνόφουσκες και φυσικά μπανιέρα. «Φέτος bubble...άρουμε. Δηλαδή το άρμα μας είναι μια μεγάλη μπανιέρα από την οποία βγαίνουν μπουρμπουλήθρες» αποκαλύπτει ο Βασίλης Τζικόπουλος.

«Έχω αναλάβει να φτιάξω τη βρύση της μπανιέρας και αυτή την εβδομάδα περιμένουμε και άλλους να έρθουν να μας βοηθήσουν. Είμαστε παλιοί καρναβαλιστές, κάναμε μια παύση και ξεκινήσαμε ξανά δυναμικά το 2008 και προχωράμε. Όλο αυτό είναι μια ωραία γιορτή. Ξεφεύγεις από την καθημερινότητά σου», τονίζει η Χριστίνα Σταμούλη.

Η πολύχρονη καρναβαλική συνεργασία 15, 31, 183 ετοιμάζει το άρμα της για το Θε – Πατρίναι και η αναφορά του λογοπαιγνίου είναι σαφής.

Φέτος θίγουν όλα όσα κάνουμε για το Θεαθήναι, αλλά το πνεύμα του Πατρινού Καρναβαλιού παρενέβη δυνατά και «περιπαιχτικά». Το άρμα θα είναι ένα θέατρο δρόμου όπως μας εξηγεί ο Κωνσταντίνος Κωστόπουλος από το πλήρωμα 183.

Η Ματίνα Ανδρεάκου εργάζεται για αυτή την Καρναβαλική Συμμαχία και δημιουργεί σπείρες που να παραπέμπουν σε κυψέλη και οι οποίες θα μπουν στο καπέλο τους. Εγώ μαζί με τον Τάκη Ρούντο από το πλήρωμα 15 ξεκίνησα το 1992 στο Beau Rivage .

«Είμαστε από τις πρώτες συνεργασίες που γίνανε στο Πατρινό Καρναβάλι γύρω στα 17 χρόνια αναφέρει ο Αργύρης Πετράτος από το πλήρωμα 31, o γνωστός Argie.

Σε αυτή την καρναβαλική συμμαχία συναντάμε τον Argie τον Τάκη Ρούντο από το 15 και τον Κωνσταντίνο Κωστόπουλο από το 183. Από τα παλιά πληρώματα και τους παλιούς καρναβαλιστές, ο Αργύρης Πετράτος, ο Τάκης Ρούντος, ο Δημήτρης Σωτηρίου κ.α. δημιουργούν και φέτος με μεράκι και πάντα καρναβαλικά. "Στο 15 βγαίνω από το 1982 και στον Τάκη από το 1991" θυμάται ο κ. Σωτηρίου.

 

 

Aργύρης Πετράτος, Τάκης Ρούντος

Aργύρης Πετράτος, Τάκης Ρούντος

Aργύρης Πετράτος, Τάκης Ρούντος

Συναντώντας τους στον ΑΣΟ θυμήθηκαν τα παλιά και ζητήσαμε να μας κάνουν μια σύντομη αναδρομή. Ο Τάκης Ρούντος ξεκίνησε από μικρός να ασχολείται με το Πατρινό Καρναβάλι και η πρώτη του επαφή όπως μας λέει, ήταν στο Baby Rally το 1974 . «Είχαμε πάρει και βραβείο». Είχε επηρεαστεί από τους μεγαλύτερους σε ηλικία που ήταν στη γειτονιά του , οι οποίοι συμμετείχαν στο Πατρινό Καρναβάλι  και με τα αυτοκίνητά τους στον Κρυμμένο Θησαυρό. Ο ίδιος μαζί με άλλους έπαιζε μαζί τους στον Κρυμμένο. Στη συνέχεια έλαβε μέρος στο πλήρωμα του Καγκελάρη το 1978 – 1979 – 1980 «και το 1981 κάνουμε το πρώτο γκρουπ που είμαστε 11 άτομα. Είμαστε Αρχαίοι Έλληνες. Αυτές τις στολές τις είχαμε ενοικιάσει αλλά είχαμε φτιάξει μόνοι μας το άρμα, με τον Ηλία τον Χειμαριώτη ή κοινώς Σκούρος και μετά λόγω στρατιωτικών υποχρεώσεων έπαιρνα άδεια και έβγαινα σε άλλα γκρουπ. Δυο χρονιές είχα βγει στον Κώστα Μαυροειδή και μια στον Λοτσάρη και από το 1985 και μετά έβγαζα πάλι δικό μας μεγάλο.

Το 1982, θυμάται, «μαζί με τον Σκούρο βοηθήσαμε τον Μαυροειδή και φτιάξαμε τους Κυνηγούς, το 1983 το τρένο, το οποίο είχε πολύ μεγάλη επιτυχία .

Από το 1985 και μετά κατασκευάζαμε μεγάλα άρματα και το πρώτο άρμα και έτσι μάθαμε με τον Ηλία τον Σκούρο, το έφτιαξε  ο κατασκευαστής Δημήτρης Σουλιώτης .Από το 1986 και μετά το επιχειρήσαμε μόνοι μας. Το απόσταγμα ήταν η δημιουργία οι φιλίες που έγιναν και έχουν διατηρηθεί ως σήμερα. Περάσαμε καλά, διασκεδάσαμε, δημιουργήσαμε. Όχι μόνος μου. Μόνος μου δεν μπορώ να κάνω τίποτα. Είναι μια μεγάλη ομάδα, όπως ο Δημήτρης Σωτηρίου , ο Αργύρης Πετράτος που είναι τώρα εδώ. Μετά έκανε και ο Αργύρης δικό του γκρουπ (31)  όπως και ο Κωστόπουλος (183)  που βγαίναμε μαζί παλιά . Κάποια στιγμή ξαναβρεθήκαμε και έτσι είμαστε όλοι μαζί πάλι».

 

 

Ο Αργύρης Πετράτος  ξεκινά τη διαδρομή του στο Πατρινό Καρναβάλι το1983. "Τότε βγήκα στον Μαυροειδή. Από το 1985 ως το 1988 έβγαινα στον Τάκη  Και το 1989 κάνω το δικό μου . Το «Μισό – Μισό ήταν το πρώτο μου άρμα και το 2000 ξανακάναμε την Κοινοπραξία".

Πλέον έχουν περάσει την αγάπη τους για το Καρναβάλι αλλά και την τεχνογνωσία τους στη νεότερη γενιά και ο καθένας βάζει το δικό του χεράκι σε αυτό που θα δούμε την  προσεχή Κυριακή.

Αργύρης Πετράτος, Δημήτρης Σωτηρίου

Αργύρης Πετράτος, Δημήτρης Σωτηρίου

Αργύρης Πετράτος, Δημήτρης Σωτηρίου

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Πατρινό Καρναβάλι 2019