Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

Πάτρα: Πήγαμε στις αποθήκες του ΑΣΟ, μιλήσαμε με τα πληρώματα, συγκινηθήκαμε και καρναβαλιστήκαμε - ΦΩΤΟ

Πάτρα: Πήγαμε στις αποθήκες του ΑΣΟ, μιλ...

Μια «κυψέλη» δημιουργίας για το Πατρινό Καρναβάλι

Είναι ο χώρος τους, το στέκι τους, η κυψέλη μέσα στην οποία μήνες πριν το Καρναβάλι αρχίζουν τους πειραματισμούς και τους σχεδιασμούς για το τι θα παρουσιάσουν στις παρελάσεις. Γι΄ αυτό και η χαρά τους δεν περιορίζεται στο τελευταίο Σαββατοκύριακο, αφού έχουν μπει στο κλίμα τόσο καιρό πριν. Όπως ισχύει δηλαδή για τους καρναβαλιστές που τροφοδοτούν τη "μηχανή" του Πατρινού Καρναβαλιού.

Κάθε πλήρωμα έχει τη δική του θέση. Η κόλλα, τα χαρτιά, το φελιζόλ, τα ψαλίδια και όλα τα απαραίτητα εργαλεία έρχονται στο προσκήνιο. Συνοδεία μουσικής, καφέ αλλά και … ψητούρας πολλές φορές περνάνε τα απογεύματα και τα βράδια, δημιουργώντας άρματα, κατασκευές, μάσκες, καπέλα, μέχρι τη μεγάλη ώρα του Πατρινού Καρναβαλιού.

Άλλωστε ο γιατρός της πείνας παραμένει στον χώρο.

Της Ελευθερίας Μακρυγένη

φωτό Δημήτρης Χριστοδουλόπουλος

Φέτος τα πληρώματα που εδώ και δέκα και πλέον χρόνια χρησιμοποιούν τον χώρο του ΑΣΟ (Αυτόνομος Σταφιδικός Οργανισμός) στις Ιτιές φιλοξενούνται εκεί για τελευταία χρονιά φέτος αφού οι εγκαταστάσεις θα μετατραπούν σε εκθεσιακό χώρο και τον Δεκέμβριο του 2018 υπεγράφη από τον Δήμαρχο η προκήρυξη του ηλεκτρονικού διαγωνισμού.

Το απόγευμα της Τρίτης 19 Φεβρουαρίου περάσαμε για μια ακόμα φορά τη μεγάλη πόρτα . Ο χώρος γεμάτος άρματα προηγούμενων ετών αλλά και υπό κατασκευή καινούργια. Όσοι συναντήσαμε (λιγότεροι από όσους συναντάμε συνήθως την τελευταία εβδομάδα πριν το Καρναβάλι) μας μιλούν για αυτή την τελευταία χρονιά εκεί, γεγονός το οποίο τους στεναχωρεί

 

«Υπάρχει  συγκίνηση που φεύγουμε από έναν χώρο στον οποίο έχεουμε φτιάξει τόσα άρματα, έχουμε συνεργαστεί με τα άλλα πληρώματα, αλλά αν είναι να γίνει κάτι καλό για την περιοχή και την πόλη, τουλάχιστον να βρεθεί ένας άλλος χώρος να στεγάσει αυτές τις δημιουργίες και αυτές τις ομάδες που αποσκοπούν επίσης σε κάτι καλό για την πόλη. Την ποιότητα του Πατρινού Καρναβαλιού» λέει ο Ανδρέας Ασημακόπουλος από το πλήρωμα 106.

 

Ο Αργύρης Πετράτος από το πλήρωμα  31 μέλος της γνωστής παλιάς καρναβαλικής συμμαχίας με το πλήρωμα 15 (Τάκης Ρούντος) και το πλήρωμα  183 (Κωνσταντίνος Κωστόπουλος)  ήταν κι αυτός εκεί από νωρίς, με όλη την παρέα και στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι πια η τέχνη της κατασκευής των αρμάτων και όλη αυτή η δημιουργική και καλλιτεχνική πλευρά του Πατρινού Καρναβαλιού, έχει περάσει στη νεότερη γενιά.

 

Ο Σπύρος Κωνσταντινόπουλος από το πλήρωμα 90 δεν  κρύβει ούτε τη συγκίνηση ούτε τη στεναχώρια του. «Στεναχωριόμαστε λίγο, αλλά αν γίνουν τα πράγματα όπως λένε  και εδώ δημιουργηθεί κάτι καλό και πάρει αξία ο χώρος κι εμείς πάμε  στην Πειραϊκή Πατραϊκ,ή εντάξει.  Είμαστε στον ΑΣΟ τουλάχιστον δέκα χρόνια. Αν γίνει έτσι αξίζει τον κόπο. Το άσχημο θα είναι να φύγουμε , κι εδώ να μη γίνει τίποτα κι εμείς να μην πάμε πουθενά. Η θυσία να αξίζει τουλάχιστον τον κόπο».

 

Κόλλησε το "μικρόβιο" της καρναβαλικής δημιουργίας και ο Δημήτρης Τσαούσης

Κόλλησε το "μικρόβιο" της καρν...

Κόλλησε το "μικρόβιο" της καρναβαλικής δημιουργίας και ο Δημήτρης Τσαούσης

Η Ματίνα Ανδρεάκου είναι από τις παλιές καρναβαλίστριες και την πετύχαμε επί τω  έργω.

«Για μας η αποχώρησή μας από τον ΑΣΟ είναι στενάχωρη. Έχουμε ζήσει πολλά χρόνια εδώ μέσα, τον έχουμε φτιάξει έχουμε βάλει προσωπική  εργασία, έχουμε κάνει πολλές κατασκευές όπως και γλέντια πάρα πολλά, τσακωμούς και είναι ένα κομμάτι της ζωής  μας. Τώρα πρέπει να μετακομίσουμε και πολλά πράγματα που έχουμε εδώ. Οι αναμνήσεις μας είναι πολλές και με φίλους που πια δυστυχώς δεν υπάρχουν».

Ο Δημήτρης Σωτηρίου βγαίνει στο Πατρινό Καρναβάλι από το 1982 και στο πλήρωμα 15 από το 1991.

«Η αλήθεια είναι ότι εδώ βρήκαμε μια γωνιά για να κάνουμε τις δημιουργίες μας κι εμείς είμαστε από τους πρώτους που ήρθαμε εδώ. Είχαμε τη σειρά μας. Τώρα ξεσπιτωνόμαστε και καλούμαστε να πάμε σε έναν χώρο που δεν ξέρουμε τι θα αντιμετωπίσουμε. Με την αλλαγή εμείς οι μεγαλύτεροι δυσκολευόμαστε περισσότερο, αλλά επειδή έχουμε μεγάλη παράδοση στο Πατρινό Καρναβάλι θα συνεχίσουμε και τώρα έχουν αναλάβει και οι νεότεροι και όλα θα πάνε καλά».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Πατρινό Καρναβάλι 2019