Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

/

Στον αέρα και το Achaia Fest! Οι διαφωνίες στο Επιμελητήριο οδηγούν σε ματαίωση τη διοργάνωση

Στον αέρα και το Achaia Fest! Οι διαφωνί...

Παρά την μεγάλη περσινή επιτυχία…

Τόσο ήταν το Achaia Fest... Μια κατά γενική ομολογία επιτυχημένη διοργάνωση που όλοι όσοι την επισκέφθηκαν  πέρυσι τον Ιούνιο στο Νότιο Πάρκο, μίλησαν για την ανάγκη θεσμοθέτησής της βαίνει προς ματαίωση!

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου στο οποίο συζητήθηκε τη Δευτέρα το βράδυ το θέμα, δεν κατόρθωσε να ομονοήσει. Αν και η πρόταση εγκρίθηκε και πέρασε κατά πλειοψηφία στην ψηφοφορία από τις παρατάξεις Μαρλαφέκα, Τηλιγάδα και Ρώρου, η έλλειψη ομοφωνίας (οι παρατάξεις Κρίκη και Τριανταφυλλόπουλου ψήφισαν «παρών» ή απήχαν) οδήγησε τους εκπροσώπους του Achaia Taste (που διοργανώνει την έκθεση) να αποσύρουν το ενδιαφέρον τους θεωρώντας  απαραίτητη την ομοφωνία για την επιτυχία της διοργάνωσης.

Το Achaia Fest οργανώθηκε για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2017 με συνδιοργανωτές το Επιμελητήριο Αχαΐας και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και την υποστήριξη του Δήμου Πατρέων. Την σχετική απόφαση είχε λάβει ομόφωνα η προηγούμενη (προ των Επιμελητηριακών εκλογών) Διοίκηση του Επιμελητηρίου.

Η ιδέα και η οργανωτική ευθύνη της όλης προσπάθειας ανήκε στο Achaia Taste, μια ιδιωτική πρωτοβουλία που σκοπό έχει την προβολή και ανάδειξη των Αχαϊκών προϊόντων. Στο πλαίσιο των δράσεων που υλοποιεί το Achaia Taste (συμμετοχή σε Εκθέσεις όπως η FOOD EXPO, η WESTIA, η ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ, το FORUM ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ κ.ά.) είχε καταθέσει τον Ιανουάριο του 2017 την πρόταση στο Επιμελητήριο για τη διοργάνωση του Achaia Fest, συμμετέχοντας μάλιστα στην κάλυψη του οικονομικού κόστους.

Η πρόταση αυτή, πέρυσι, αγκαλιάστηκε από όλες τις παρατάξεις της προηγούμενης διοίκησης και ομόφωνα ελήφθη η απόφαση για τη διοργάνωση.

Φέτος τα πράγματα άλλαξαν.

Ενώ δεν εκδηλώθηκε κάποια διαφωνία για τη σκοπιμότητα οργάνωσης του Achaia Fest, κατέστη αδύνατον να επέλθει ομοφωνία στα διαδικαστικά θέματα που αφορούσαν την οικονομική συμμετοχή του Επιμελητηρίου στη διοργάνωση.

Ο προϋπολογισμός για την οργάνωση του Achaia Fest , όπως παρουσιάστηκε, ανέρχεται στα 117.000 ευρώ και προτάθηκε η συμμετοχή του Επιμελητηρίου με το ποσό των 25.000 ευρώ. Ο πρόεδρος του Φορέα πρότεινε η συμμετοχή να περιοριστεί στα 20.000 ευρώ, ποσό για το οποίο δεν εκδηλώθηκε διαφωνία, αλλά εκ μέρους της αντιπολίτευσης ζητήθηκε να υπάρξει εισήγηση των υπηρεσιακών παραγόντων και το θέμα να επανέλθει για έγκριση σε επόμενη συνεδρίαση.

Στο σημείο εκείνο παρενέβη στη συζήτηση ο διευθυντής του Φορέα κ. Ραυτόπουλος δηλώνοντας ότι η προτεινόμενη οικονομική συμμετοχή του Επιμελητηρίου είναι σύμφωνη με τη νομοθεσία που διέπει τη λειτουργία του. Όμως, η παρέμβαση αυτή δεν κατέστη δυνατόν να μεταβάλλει την αρχικώς διατυπωθείσα θέση των παρατάξεων Τριανταφυλλόπουλου και Κρίκη.

Τελικά η πρόταση για διοργάνωση του Φεστιβάλ υπερψηφίστηκε από τις παρατάξεις Μαρλαφέκα, Τηλιγάδα και Ρώρου αλλά οι επιμελητηριακοί σύμβουλοι των παρατάξεων Κρίκη και Τριανταφυλλόπουλου ψήφισαν «παρών» ή απήχαν.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Πλάτωνας Μαρλαφέκας κατηγόρησε τις δύο παρατάξεις της αντιπολίτευσης ότι επιχειρούν «να ρίξουν την μπάλα έξω από το γήπεδο, προτάσσοντας διαδικαστικά ζητήματα για να ακυρώσουν την ουσία», ενώ οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν το προεδρείο του Επιμελητηρίου ότι «δεν εισηγήθηκε το θέμα με τους τύπους και τους κανόνες που επιβάλλει η Επιμελητηριακή λειτουργία».

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, ο εκπρόσωπος του Achaia taste απέσυρε  την πρότασή του για οργάνωση του Achaia Fest ξεκαθαρίζοντας ότι «προσπάθειες σαν το Achaia Fest απαιτούν την σύμπνοια και ουσιαστική συνεργασία όλων των Επιμελητηριακών και τοπικών δυνάμεων. Από τη στιγμή που το αρραγές μέτωπο που διαμορφώθηκε το 2017, φέτος διασπάται, δεν είμαστε διατεθειμένοι να εμπλακούμε σε πολιτικές και παραταξιακές αντιπαραθέσεις, καθώς εγκυμονεί ο κίνδυνος να επηρεαστεί η επιτυχία της προσπάθειας».

Να θυμίσουμε ότι οι επισκέπτες του περσινού Achaia Fest, που διοργανώθηκε στο Νότιο Πάρκο από 15 έως 18 Ιουνίου, είχαν ξεπεράσεις τις 50.000, ενώ συμμετείχαν περισσότερες από 100 Αχαϊκές Επιχειρήσεις, Φορείς και Σύλλογοι η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων έπλεξε διθυράμβους για τη διοργάνωση που τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ.

ΕΚΤΕΘΕΙΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΚΤΙΟΙ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Το επίσης ενδιαφέρον στην όλη ιστορία είναι ότι το Achaia Fest είχε ενταχθεί και στον Φάκελο Διεκδίκησης των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων, ως παράλληλη πολιτιστική εκδήλωση η οποία θα ελάμβανε τον χαρακτήρα προώθησης και ανάδειξης της Αχαΐας, στις αντιπροσωπίες και τους επισκέπτες των 26 Μεσογειακών χωρών που θα έλθουν στην Πάτρα για τους αγώνες.

Εντάχθηκε στο Φάκελο ως μια σημαντική εξωστρεφής ενέργεια για την προβολή της περιοχής και των προϊόντων της και μάλιστα η πρόταση έτυχε θερμής υποδοχής από την Διεθνή Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων, καθώς συνέδεε τον Αθλητισμό με την ανάδειξη των τουριστικών, πολιτιστικών και παραγωγικών δυνατοτήτων της περιοχής που φιλοξενεί την αθλητική διοργάνωση.

Φαίνεται ότι το έχει η μοίρα αυτής της πόλης, να μην στεριώνει κάτι καλό. Εκεί που κάτι καλό πάει να γίνει, υπεισέρχονται, άλλες φορές οι προσωπικές και άλλες οι πολιτικές ή παραταξιακές αντιπαλότητες και ακυρώνεται.

Σε όλες σχεδόν τις περιοχές της χώρας, με προεξάρχουσα την Κρήτη, οι πολίτες και οι Φορείς  ενώνουν τις δυνάμεις τους για να βελτιώσουν και να αναδείξουν τον τόπο τους. Στην Πάτρα γίνεται το ακριβώς αντίθετο: ακόμα και εκεί που είχε κατακτηθεί η ενότητα, αντί να ενισχυθεί, καταρρέει.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr